Η χρήση της υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία του κοροναϊού βρίσκεται στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας συζήτησης.
Το ερευνητικό ινστιτούτο του καθηγητή Ντιντιέ Ραούλτ, στη Μασσαλία, έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω του Διαδικτύου, τη σύνοψη μιας νέας μελέτης για τα πλεονεκτήματα της υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία του νέου κοροναϊού, η μεθοδολογία της οποίας προκάλεσε αμέσως νέες επικρίσεις από τους συναδέλφους του στον ιατρικό κόσμο.
«Η υδροξυχλωροκίνη (παράγωγο της χλωροκίνης που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της ελονοσίας) σε συνδυασμό με την αζιθρομυκίνη (σ.σ. είδος αντιβιοτικού) χορηγούμενη αμέσως μετά τη διάγνωση, είναι μια αποτελεσματική και ακίνδυνη θεραπεία για την Covid-19» αναφέρεται στο συμπέρασμα της προδημοσίευσης.
Η μελέτη παρουσιάστηκε την Πέμπτη στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μαρκόν, ο οποίος επισκέφθηκε το ινστιτούτο του καθηγητή.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, 1.061 ασθενείς που είχαν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό έλαβαν για διάστημα «τουλάχιστον τριών ημερών» αυτή τη θεραπεία που προωθείται από τον ειδικό στις λοιμώδεις ασθένειες καθηγητή Ραούλτ.
9 στους 10 με μηδενικό ιικό φορτίο
Μετά την πάροδο 10 ημερών, πάνω από εννέα στους δέκα (ποσοστό 91,7%) είχαν μηδενικό ιικό φορτίο, δηλαδή δεν εντοπιζόταν πλέον ο κορωνοϊός στα δείγματα που ελήφθησαν. Πέντε από τους ασθενείς, ηλικίας από 74 έως 95 ετών, (ποσοστό 0,5%) πέθαναν. Το ποσοστό αυτό είναι «σημαντικά χαμηλότερο» σε σύγκριση με εκείνο των ασθενών που λαμβάνουν διαφορετικές θεραπείες», διαβεβαιώνει ο καθηγητής, διευκρινίζοντας ότι «δεν παρατηρήθηκε καμία καρδιακή τοξικότητα».
Το πλήρες κείμενο της μελέτης δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα.
«Δυστυχώς, λόγω της απουσίας συγκριτικού δείγματος (σ.σ. ομάδας ελέγχου, ασθενών που λαμβάνουν ψευδοφάρμακο) είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξέρουμε αν η θεραπεία είναι αποτελεσματική ή όχι», εξήγησε ο Αρνό Φοντανέ, επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Παστέρ και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου για τον Covid-19.
Οι αντιρρήσεις και οι κριτικές
Η δημοτικότητα της υδροξυχλωροκίνη είναι αντιστρόφως ανάλογη με τα δεδομένα τα οποία μπορούν να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά της.
Αρκετές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητά της κατά του COVID-19 έχουν δώσει αμφιλεγόμενη ή αρνητική ετυμηγορία ενώ μπορεί να έχει και σημαντικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών αρρυθμιών, σύμφωνα με την επιστημονική ιστοσελίδα, Sciencemag.
Οι μελέτες του Ραούλτ έχουν επικριθεί ευρέως για τους περιορισμούς και τα μεθοδολογικά τους θέματα. Η πρώτη μελέτη περιλάμβανε μόνο 42 ασθενείς, και ο Ραούλτ ποιον θα λαμβάνει το φάρμακο ή ένα placebo. Η Διεθνής Εταιρεία Αντιμικροβιακής Χημειοθεραπείας έχει αποστασιοποιηθεί από το έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Περιοδικό Αντιμικροβιακών Φαρμάκων της εταιρείας. Η δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε ως προτυποποίηση χωρίς αξιολόγηση από ομοτίμους, δεν είχε καθόλου ομάδα ελέγχου.
Ο Ραούλτ απέρριψε την κριτική και διαμαρτυρήθηκε για τη «δικτατορία των μεθοδολόγων» που επιμένουν στις ομάδες τυχαιοποίησης και ελέγχου στις κλινικές δοκιμές. Στο νοσοκομείο του, κάθε ασθενής που διαγνώστηκε με COVID-19 λαμβάνει υδροξυχλωροκίνη σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη, ένα αντιβιοτικό. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι αυτό έχει οδηγήσει σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό θανάτου, το οποίο λέει ότι θα τεκμηριώσει σύντομα σε μια δημοσίευση.