Ελπίδα ζωής, μου λένε οι γιατροί, είναι τα καθημερινά εξιτήρια που χορηγούνται από τις Εντατικές. Ή όταν διαπιστώνεις στην ενημέρωση, στις 18.00, των Τσιόδρα – Χαρδαλιά, ότι ο αριθμός των εισηγμένων στην Εντατική μειώνεται και ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία νιώθεις όταν βλέπεις, στην άκρη της οθόνης της τηλεόρασης, να μειώνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων. Ή, ακόμα, όταν ακούς ότι υπάρχουν κενά κρεβάτια στις Εντατικές, ότι δηλαδή δεν υπήρξε ανάγκη να γεμίσουν. Ή, τέλος, όταν ακούς από τον κ. Τσιόδρα ότι οι περισσότεροι ασθενείς με κορωνοϊό είναι εκτός αναπνευστήρων. Τότε ίσως συνειδητοποιείς ότι μπορεί να υπάρξουν και νίκες απέναντι στον θάνατο.
***
Ο NickHard Χαρδαλιάς
Τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει από τους γνωστούς διαύλους (επίσημους και ανεπίσημους) να εκφράζονται διάφορα δυσμενή σχόλια για τις αποφάσεις του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Χαρδαλιά. Κάποιοι δηλώνουν ότι εξοργίζονται από την αυστηρότητά του, επειδή, λένε, πως δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, κυρίως μετά τις απαγορεύσεις που έχει επιβάλει για τις μετακινήσεις το Πάσχα και για τη περιφορά από σπίτι σε σπίτι του Αγίου Φωτός (ιδέα γνωστού δημάρχου των νοτίων προαστίων). Τον αποκαλούν αυταρχικό και με άλλα παρόμοια επίθετα.
***
Εάν ρωτήσεις τον ίδιο για όλη αυτή την κριτική που δέχεται ή για τους χαρακτηρισμούς που κατά καιρούς του αποδίδονται, λέει πως δεν δίνει καμία σημασία, ότι ουδόλως τον απασχολούν και ότι σκοπός του είναι να προφυλάξει τον πληθυσμό από τη διασπορά του φονικού ιού. Πίσω όμως από τις «επιθέσεις» αυτές εναντίον του κ. Χαρδαλιά βρίσκεται, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, ένας «σπόρος» ενός νέου κύκλου πολιτικής αντιπαράθεσης, τον οποίο επιζητούν (ελλείψει άλλων επιχειρημάτων) κάποιοι στην αντιπολίτευση.
***
Γεγονός είναι πάντως ότι η έως τώρα διαδρομή του διδύμου Τσιόδρα – Χαρδαλιά, οι οποίοι έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, απασχόλησε και τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Δεν είναι τυχαίο ότι το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται σ’ έναν «σκληρό πρώην δήμαρχο με εμμονή στις σέλφις και έναν ήπιων τόνων καθηγητή της Ιατρικής». Οσον αφορά τον χαρακτηρισμό «σκληρός», μου λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά, έχει την αγωνία της διαχείρισης των μέτρων με τα οποία προφυλάσσονται οι πολίτες και το άγχος να τα επιβάλει κατά τέτοιον τρόπο ώστε να γίνουν αντιληπτά και αναγκαία απ’ όλους: «Ε, λοιπόν, αυτό δεν γίνεται με το… σεις και με το σας» αναφέρουν με νόημα.
***
Λόγω της ιδιοσυγκρασίας του, του ύφους του, εάν θέλετε, ακόμα και της σωματικής του διάπλασης, καθώς και της πρόθεσής του να αντιμετωπίσει την επίθεση του αόρατου και φονικού ιού, ορισμένοι τον έχουν παρομοιάσει με τον… Τσακ Νόρις (Chuck Norris), τον γοητευτικό, πλην όμως σκληρό αμερικανό ηθοποιό με μάστερ στις πολεμικές τέχνες. Το δικαίωμα να τον αποκαλούν έτσι μάλλον ορισμένοι το πήραν αυθαίρετα από τον λογαριασμό του στο Instragram όπου έχει το όνομα NickHardGr, δηλαδή «Ο σκληρός Νικ».
***
1,5 εκατομμύριο ευρώ στη μάχη για τον κορωνοϊό
Και μια άλλη θετική είδηση. Θυμάστε που ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους βουλευτές να καταθέσουν τον μισό μισθό τους (Απρίλιο και Μάιο) σ’ ένα ειδικό ταμείο, στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας. Το παράδειγμα των βουλευτών ακολούθησαν τραπεζίτες, πρόεδροι οργανισμών κ.ά. Σας πληροφορώ ότι έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές στο ταμείο αυτό έχουν συγκεντρωθεί μόνο από φυσικά πρόσωπα 1.496.000 ευρώ.
***
Η Μεγάλη Παρασκευή στις εκκλησίες
Προς στιγμήν υπήρξε σύγχυση, έντονος προβληματισμός και αγωνία για μια ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τη λειτουργία των εκκλησιών για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Και τούτο γιατί η Ιερά Σύνοδος με μια εγκύκλιο που έστειλε προς τους μητροπολίτες έλεγε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι ναοί σε όλη τη χώρα θα ανοίξουν τη Μεγάλη Παρασκευή τις πύλες τους από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. Καταλαβαίνετε τι σήμαινε αυτό για Μεγάλη Παρασκευή; Με τις πόρτες των εκκλησιών ανοικτές για τέσσερις ώρες; Ποιοι νομίζετε ότι θα πήγαιναν πρώτοι στις εκκλησίες; Οι ευπαθείς ομάδες.
***
Πέρασαν μερικές ώρες προβληματισμού και ανησυχίας, καθώς και συνεχών συσκέψεων, έως ότου έρθει ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, για να ξεκαθαρίσει ότι οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς. Θα είναι ανοιχτές μόνο για τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των ιερών ναών. Μάλιστα ο μητροπολίτης διευκρίνισε και κάτι άλλο. Οτι η Ιερά Σύνοδος προτρέπει τους πιστούς να παραμείνουν στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ’ οίκον προσευχή. Τι είχε μεσολαβήσει;
***
Η πρώτη σύσκεψη για την επόμενη μέρα
Την ώρα που υπήρχαν όλοι αυτοί οι προβληματισμοί, από το Λονδίνο ο καθηγητής της LSE Ηλίας Μόσιαλος ήταν σαφής: Πρώτον, δεν πρέπει να ανοίξουν οι εκκλησίες, ούτε τη Μεγάλη Παρασκευή, ούτε το Πάσχα, καθότι θα προσέλθουν σε αυτές ευπαθείς ομάδες. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι την Τετάρτη, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφραζε τους προβληματισμούς του για το άνοιγμα των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα, υπήρξε η πρώτη τηλεδιάσκεψη με θέμα την επόμενη μέρα. Πήραν μέρος μια πλειάδα υπουργών αλλά και οι Σωτήρης Τσιόδρας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και ο Ηλίας Μόσιαλος. Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αφού αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μερική άρση των μέτρων, πώς μπορούν να συγκεντρωθούν τα δεδομένα που θα επιτρέψουν την επιστροφή στην κανονικότητα, τι θα γίνει με τις ευπαθείς ομάδες και πολλά άλλα. Να ξέρετε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα είναι καθόλου εύκολη και, το σημαντικότερο, δεν θα είναι και σύντομη.