Αν και οι προκλήσεις στο Αιγαίο από τους τούρκους εναέριους εισβολείς δεν έχουν σταματήσει ούτε μια μέρα τις τελευταίες εβδομάδες, από τότε δηλαδή που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, ωστόσο μειώθηκε η ένταση και ο αριθμός των παραβιάσεων. Οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας παρατήρησαν ότι έχουν περιοριστεί το τελευταίο διάστημα τόσο οι μαζικές είσοδοι τουρκικών αεροσκαφών όσο και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου καθώς και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.
Ωστόσο οι Τούρκοι επιμένουν στις προκλήσεις τους, έστω και με μικρότερη ένταση. Ενώ στηn προ υγειονομικής κρίσης περίοδο σημειώνονταν μαζικές είσοδοι τουρκικών αεροσκαφών στο FIR Αθηνών, δηλαδή ταυτόχρονη «εισβολή» 15- 20 F-16, τώρα εισέρχονται ένα ή δύο ζεύγη, θέλοντας απλώς να δείξουν παρουσία στο Αιγαίο και συνεχή αμφισβήτηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Για παράδειγμα την Πέμπτη εισήλθε μόνον ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών ανάμεσα στο Λήμνο και στη Λέσβο, που αμέσως αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.
Αλλαξε άραγε κάτι στο Αιγαίο; Οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας παρακολουθούν την κατάσταση πολύ προσεκτικά και βεβαίως δεν βγάζουν αμέσως συμπεράσματα. Μπορεί να μειώθηκε ο αριθμός των εισόδων τουρκικών μαχητικών στο FIR Αθηνών, μπορεί να περιορίστηκαν οι εικονικές αερομαχίες (dog fights), μπορεί να μειώθηκε ο χρόνος παραμονής των τουρκικών F-16 στον ουρανό του Αιγαίου, αλλά οι παραβιάσεις συνεχίζονται, οι υπερπτήσεις (έστω και με μειωμένο αριθμό) πάνω από νησιά και βραχονησίδες το ίδιο, οι πτήσεις των κατασκοπευτικών CN 235 συνεχίζονται και η επιμονή των τούρκων να αμφισβητούν εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα είναι συνεχής.
O φόβος διασποράς του κορωνοϊού περιόρισε κάπως τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά δεν τις έχει εξαλείψει. Το γεγονός ότι κάτι άλλαξε στη συμπεριφορά της Τουρκίας είναι γεγονός. Δεν είναι μόνον ότι δεν εισέρχονται πλέον στο FIR μαζικά τα τουρκικά μαχητικά, είναι και η απόσυρση των μεταναστών/προσφύγων από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, η απόσυρση επίσης των πλωτών γεωτρύπανων από την ΑΟΖ Κύπρου, ο περιορισμός των τουρκικών ασκήσεων και η αποφυγή ελλιμενισμού σε τουρκικά στρατιωτικά λιμάνια πολεμικών πλοίων. Πολλές τουρκικές φρεγάτες, και άλλα πολεμικά πλοία, μένουν μακριά από τους ναυστάθμους, ίσως για να προστατευθούν τα πληρώματα από τον κορωνοϊό.