Πολλά σενάρια κυκλοφορούν τελευταίως για τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης που προβάλλει, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, λόγους δημόσιας υγείας προκειμένου να αποσυμφορήσει τις φυλακές.
Η συντηρητικότερη άποψη που φαίνεται να κερδίζει έδαφος προτείνει την αποφυλάκιση των άνω των 65 ετών που έχουν συμπληρώσει έστω και ένα μικρό ποσοστό ποινής και όσων έχουν εκτίσει ένα ποσοστό ποινής (που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί) άλλα με οροφή ποινής τα 5 χρόνια.
Σαφώς, σύμφωνα με το σενάριο αυτό, εξαιρούνται όλα τα σοβαρά αδικήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, τα σεξουαλικής φύσης εγκλήματα, τα δημοσίας τάξης εγκλήματα, τα έχοντα σχέση με την τρομοκρατία κλπ.
Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει για τα ναρκωτικά μια και ορισμένοι των όσων προτίθενται να αποφυλακιστούν δεν φαίνονται οπαδοί του να «μείνουν σπίτι». Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί αν και για τα αδικήματα που έχουν σχέση με τα ναρκωτικά δεν υπάρχει κάποια ειδική ενημέρωση ως προς το τι θα τελικά θα γίνει..
Κυρίως, σύμφωνα με το σενάριο που επικρατεί, η αποφυλάκιση θα αφορά πλημμελήματα και οικονομικής φύσης εγκλήματα αλλά με ποινή έως 5 χρόνια. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί και τούτο: Αποφυλακίζονται όσοι έχουν καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα, όχι όμως όσοι έχουν προφυλακιστεί και περιμένουν να δικαστούν.
Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη άποψη που ζητείται να επεκταθεί το όριο αποφυλάκισης στα 8 χρόνια, αλλά επειδή σε αυτή τη περίπτωση θα υπάρξει αποφυλάκιση αρκετών καταδικασμένων για κακούργημα υπάρχει έντονος προβληματισμός. Επίσης με τη πρόταση αυτή υπάρχει το εξής παράδοξο: οι ληστές, για παράδειγμα, μένουν μέσα, αλλά βαίνει έξω σημαντικός αριθμός διαρρηκτών. Τούτο θα συμβεί αν δεν υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες στο νόμο.
Ετσι, όπως έλεγε με αρκετή δόση χιούμορ αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης το «σύνθημα μένουμε σπίτι» ενδεχομένως να αφορά και την ευκαιριακή διαμονή κατά τη διάρκεια της διάρρηξης στα σπίτια των άλλων». Είναι απορίας άξιο ότι υπέρ της ευρείας αποφυλάκισης τάσσονται ορισμένοι νομικοί- ποινικολόγοι, οι οποίοι μάλιστα ζητούν και αποφυλακίσεις καταδικασμένων και έως 10 χρόνια κάθειρξης. Το ίδιο αίτημα έχει υποβληθεί και από το λεγόμενο «δικαιωματικό» κομμάτι του Συριζα (οι γνωστοί σύμβουλοι των υπουργών Δικαιοσύνης του Συριζα Λάμπρου κλπ.) και πολλοί εξ εκείνων που έχουν ταχθεί κατά των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Υπέρ της ευρείας κλίμακας αποφυλακίσεων έχει ταχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος (ως γνωστόν με τον νόμο που έμεινε στην ιστορία ως «νόμος Παρασκευόπουλου») εβίωσε την αποφυλάκιση πλέον των 2.000 φυλακισμένων. Να σημειωθεί ότι όσοι θα αποφυλακιστούν, θα βγουν έξω από την φυλακή μια και καλή, δηλαδή δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις φυλακές, μόλις τελειώσει η κρίση.