H πανδημία του κορωνοϊού ακολουθεί διαφορετική πορεία στις χώρες του κόσμου.
Ωστόσο, πέρα από λίγες εξαιρέσεις (όπως η Νότια Κορέα και πλέον η Κίνα), οι περισσότερες χώρες έχουν κάτι κοινό: είτε γρήγορα είτε πιο αργά, τα κρούσματα έχουν ανοδική τάση και η πανδημία δεν δείχνει τάση σταθεροποίησης.
Έτσι λοιπόν, το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη απέχει από το να «ισιώσει την καμπύλη», όπως λένε οι ειδικοί, κάτι που θα σήμαινε ότι η διασπορά του ιού έχει αρχίσει να κάμπτεται.
Οι New York Times χαρτογραφούν τις καμπύλες των κρουσμάτων σε συνολικά 126 χώρες – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – με στοιχεία που καταγράφηκαν έως τις 3 Απριλίου.
Οι καμπύλες διαφέρουν από χώρα σε χώρα με τους αριθμούς των νέων κρουσμάτων σε ορισμένα κράτη να μειώνονται.
Σύγκριση Ιταλίας, ΗΠΑ και Κίνας
Στην Ιταλία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων φαίνεται να σταθεροποιείται πιθανότατα λόγω των αυστηρών προσπαθειών για lockdown. Αλλά ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται και οι ειδικοί της υγείας λένε ότι η χώρα δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωση της κρίσης
Στην Κίνα παρουσιάζεται μείωση τόσο των νέων κρουσμάτων όσο και των θυμάτων, αλλά είναι πιθανό η χώρα να αποκρύπτει νούμερα τον τελευταίο καιρό, όπως έχει κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ.
Στις ΗΠΑ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς καθώς ορισμένες πολιτείες εξακολουθούν να αρνούνται να επιβάλουν πιο αυστηρά μέτρα.
Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα
ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιράν και Βρετανία αποτελούν μια ομάδα χωρών στις οποίες την περασμένη εβδομάδα καταγράφονταν καθημερινά περισσότερα από 2.000 κρούσματα.
Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες δεν δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης της εξάπλωσης του κοροναϊού.
Οι υπόλοιπες 119 χώρες – Η κατάσταση στην Ελλάδα
Για τις υπόλοιπες 119 χώρες οι ΝΥΤ σημειώνουν ότι καταγράφουν σαφώς λιγότερα νέα κρούσματα «αν και οι περισσότερες είναι ακόμα μακριά από το να «ισιώσουν» την καμπύλη».
Το ίδιο φαίνεται πως ισχύει και για την Ελλάδα αφού – αν και με αργούς ρυθμούς – η καμπύλη των κρουσμάτων ακολουθεί ανοδική πορεία.