Κορωνοϊός – Σουηδία: «Στοίχημα» η «χαλαρή» στάση της απέναντι στην πανδημία

Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες (σχεδόν όλες) η Σουηδία φαίνεται να ακολουθεί εντελώς άλλους ρυθμούς ως προς το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, πράγμα για το οποίο δέχθηκε έντονη κριτική από αρκετούς εμπειρογνώμονες και επιστήμονες της

Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί εάν η προσέγγιση της Σουηδίας θα έχει ένα καλοήθες ή καταστροφικό αποτέλεσμα, αλλά μέχρι στιγμής ο ιός δεν έχει εξαπλωθεί ευρέως εκεί.

Η Σουηδία, με 10 εκατομμύρια κατοίκους, είχε 4.028 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις και 146 θανάτους τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Η Αυστρία, μια ευρωπαϊκή χώρα με παρόμοια μεγέθη, με περίπου 8,8 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται σε καραντίνα, είχε 9.200 περιπτώσεις και 108 θανάτους.

Δηλώσεις εμπειρογνωμόνων

Ο Anders Tegnell, επικεφαλής επιδημιολογίας της Σουηδίας και αρχιτέκτονας της συγκεκριμένης πολιτικής λέει ότι η προσέγγιση, όπως και η αρχική βρετανική, είναι να αφεθεί ο ιός να εξαπλωθεί όσο το δυνατόν βραδύτερα, ενώ ταυτόχρονα να προστατεύσει τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους μέχρις ότου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αποκτήσει ανοσία ή να γίνει διαθέσιμο το εμβόλιο.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα καθορίσουν εάν η προσέγγιση της Σουηδίας μπορεί να επιτύχει ή αν οι αρχές στρέψουν την πραγματικότητα προς την έξαρση νέων περιπτώσεων, δήλωσε η Δρ Cecilia Söderberg-Nauclér, ιατρός και καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Karolinska.
Προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υποχωρήσει επειδή ο ιός ήταν εκτός ελέγχου εξαιτίας της απουσίας περιορισμών και δοκιμών. Οι ασιατικές χώρες που κατόρθωσαν να αποφύγουν την απομόνωση βασίστηκαν σε μαζικές δοκιμές για να απομονώσουν τις θετικές περιπτώσεις και να σταματήσουν τη μετάδοση, ανέφερε.

Προσέγγιση

Η Σουηδία έχει μακρά παράδοση να ευνοεί τις εθελοντικές κατευθυντήριες γραμμές – οι οποίες καλούν τους ηλικιωμένους να απομονωθούν και οι νέοι να μειώσουν την κοινωνική κινητικότητα – σε αντίθεση με την επιβολή καταναγκαστικών μέτρων. Ο Δρ Tegnell είπε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερη συμμόρφωση.
«Η πλειοψηφία των ανθρώπων θα μείνουν στο σπίτι εάν έχουν συμπτώματα», είπε. «Θέλουμε να επιβραδύνουμε την επιδημία μέχρις ότου η Σουηδία έρθει σε φάση κορύφωσης και αν η κορυφή δεν είναι πολύ δραματική, μπορούμε να συνεχίσουμε».
 Μια δημοσκόπηση της Novus την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι 80% των ανθρώπων ενέκριναν μια ομιλία του πρωθυπουργού Στέφαν Λόβεν, στην οποία απευθύνθηκε έκκληση στην προσωπική ευθύνη κάθε ενήλικου πολίτη για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.

Ένα νοσοκομείο στη Στοκχόλμη φάνηκε να διαθέτει αρκετό χώρο για ασθενείς τη Δευτέρα. Στη Στοκχόλμη αυτό το περασμένο Σαββατοκύριακο, περισσότεροι άνθρωποι φαινόταν να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και οι ταξιδιώτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς κάθονταν απομακρυσμένα.

Κάποιοι κάτοικοι της Στοκχόλμης μένουν σπίτι και πολλοί σκιέρ έχουν διακόψει τα ταξίδια τους σε δημοφιλή θέρετρα όπως το Åre. Ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν υπόγεια και τρένα της Στοκχόλμης μειώθηκε κατά 50% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Storstockholms Lokaltrafik, την εταιρεία δημοσίων μεταφορών.

Ορισμένοι ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι, όπως ο Ansgar Lohse, εξέχων Γερμανός γιατρός, και ο Sir Patrick Vallance, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, επαίνεσαν την προσέγγιση.

Προετοιμασία για οικονομική ύφεση

Ο Stephen Roach, πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia και ο σημερινός ανώτερος συνεργάτης του Πανεπιστημίου Yale, συζητά πώς οι επενδύσεις μπορούν να σταθεροποιηθούν σε περίπτωση ύφεσης.
Επιπλέον, ο Jeffrey Weiner, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Marcum LLP, αναλύει τα θέματα που αντιμετωπίζει ένα πλήθος επικεφαλών στελεχών στο σημερινό κλίμα.

Στη σουηδική κουλτούρα, σημειώνουν, οι γενιές δεν αλληλεπιδρούν όσο στην Ιταλία. Περισσότερο από τα μισά σουηδικά νοικοκυριά αποτελούνται από ένα μόνο άτομο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Αυτό σημαίνει μικρότερο κίνδυνο νεότερων ανθρώπων να μεταδώσουν τον ιό στους μεγαλύτερούς τους.

Μπορεί επίσης αυτό να εξηγεί γιατί ένας δυσανάλογος αριθμός θανάτων λόγω του Covid-19 της Σουηδίας σημειώθηκε στην κοινότητα της Σομαλίας της χώρας, τα μέλη της οποίας τείνουν να ζουν μαζί σε φτωχότερες γειτονιές, με περισσότερη ανάμειξη μεταξύ γενεών και λιγότερη πρόσβαση σε κυβερνητικές πληροφορίες.

Ορισμένοι Σουηδοί οικονομολόγοι έχουν επίσης επικρίνει την στρατηγική της κυβέρνησης ως κοντόφθαλμη, προειδοποιώντας ότι το κόστος μιας επιδημίας εκτός ελέγχου θα μπορούσε να αντισταθμίσει τα οφέλη της αποφυγής κλεισίματος βραχυπρόθεσμα.
Ωστόσο, οι κυριότερες εκφράσεις ανησυχιών προέρχονται από επιστήμονες και γιατρούς. Μερικοί ανησυχούν ότι οι περιπτώσεις θα αυξηθούν σύντομα και γρήγορα.
Η κλινική του Huddinge στη Στοκχόλμη έχει οργανώσει κοντέινερς με ψυγεία για να αποθηκεύει τα σώματα αν ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται όπως έχει αυξηθεί και σε άλλες χώρες. Οι εκλεκτικές χειρουργικές επεμβάσεις έχουν σταματήσει και οι τοπικές αρχές χτίζουν μια αυτοσχέδια κλινική Covid-19 στη Στοκχόλμη.
«Αυτό είναι ένα μεγάλο και επικίνδυνο πείραμα με ολόκληρο τον πληθυσμό που θα μπορούσε να έχει καταστροφικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Joacim Rocklöv, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιου Umeå και ένας από ορισμένους επιστήμονες που αγωνίστηκαν για να αλλάξει η στάση της κυβέρνησης.

«Είναι επικίνδυνο να αφήσουμε τους ανθρώπους να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν χωρίς περιορισμούς. Όπως φαίνεται από άλλες χώρες, αυτή είναι μια σοβαρή ασθένεια και η Σουηδία δε διαφέρει από άλλες χώρες ».

Η έρευνα του Dr. Rocklöv δείχνει ότι η επιδίωξη της ανοσίας της αγέλης χωρίς την καταστολή της εξάπλωσης του ιού θα κατέστρεφε το σύστημα υγείας και θα οδηγούσε σε μεγάλο αριθμό πρόωρων θανάτων.
Είναι σκεπτικός ως προς το ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου μπορούν να προστατευθούν αποτελεσματικά. Ο Fredrik Elgh, καθηγητής της ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Umea, δήλωσε ότι η σημερινή πολιτική ήταν τρομακτική και ζήτησε να τεθεί σε απομόνωση η Στοκχόλμη. «Θα κατακλυζόμαστε από τις περιπτώσεις που ακολουθούν την επιδημική καμπύλη», δήλωσε ο Δρ. Elgh.

Αλλαγή στάσης Σουηδίας

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν ότι κάθε άτομο στη Σουηδία πρέπει να «απομακρυνθεί» από τους άλλους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπως καταστήματα, γραφεία, μουσεία, βιβλιοθήκες και αίθουσες αναμονής.
Αυτές οι συστάσεις ισχύουν επίσης για τις δημόσιες μεταφορές και ο οργανισμός ενημερώνει ότι τα άτομα θα έπρεπε να αποφεύγουν να ταξιδεύουν σε ώρα αιχμής και να αποφεύγουν όλα τα μη ουσιώδη ταξίδια.
Επίσης, συνιστούν στους ανθρώπους να λαμβάνουν μέτρα όπως «αποφυγή συμμετοχής σε μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις όπως πάρτι, κηδείες, βαπτίσεις και γάμους».

Τι σημαίνει «κρατήστε απόσταση»;

Αυτό δεν αναφέρεται ρητά στις νέες κατευθυντήριες γραμμές και η απόσταση που μπορεί να διατηρηθεί από άλλα άτομα εξαρτάται λίγο από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο καθένας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να διατηρείται απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλους και δύο μέτρα, αν είναι δυνατόν. Πρόκειται για το πλάτος ενός μέσου αυτοκινήτου. Γενικά, πρέπει να προσπαθούν να είναι συνειδητοποιημένοι ότι δεν πλησιάζουν περισσότερο από ό,τι είναι απαραίτητο άλλους ανθρώπους.

Σε ποιους απευθύνονται οι δεσμευτικές συστάσεις;

Οι κανόνες ισχύουν για όλους στη Σουηδία, που σημαίνει ότι κάθε φορά που βρίσκονται εκτός του σπιτιού τους, θα πρέπει να αποφεύγουν να συναντιούνται σε μεγάλες ομάδες όσο το δυνατόν περισσότερο και να κρατάνε απόσταση από τους άλλους.
Ο διευθυντής του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Johan Carlson, δήλωσε την Τρίτη: «Όλοι έχουν την υποχρέωση να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο, δεν είναι προαιρετικό».
Προηγούμενες οδηγίες ότι άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών ή που ανήκουν σε μια ομάδα κινδύνου για τον κοροναϊό θα πρέπει να απομονωθούν, εξακολουθούν να υπάρχουν.
Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να κάνουν ένα ακόμη βήμα για να περιορίσουν πλήρως τις κοινωνικές επαφές, με άλλα λόγια να αποφύγουν να συναντήσουν άλλους ανθρώπους και να κάνουν δραστηριότητες όπως ψώνια, παρόλο που είναι ακόμα εντάξει να βγούνε έξω όσο διατηρούν μια καλή απόσταση από άλλους .

Τι θα συμβεί σε όσους δεν ακολουθούν τα μέτρα;

Οι κατευθυντήριες γραμμές δε θεωρούνται προαιρετικές, αντίθετα όμως σε πολλές άλλες χώρες δε θα υπάρξει επίσημη τιμωρία ή κύρωση για τα άτομα που δεν τα ακολουθούν.
Είναι μέρος του νόμου της Σουηδίας για την πρόληψη της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών, η οποία υποχρεώνει τον καθένα να σταματήσει την εξάπλωση της λοίμωξης.
Πηγή: wsj.com, thelocal.se

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.