Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη, καθώς τα κράτη σπεύδουν με εκδόσεις νέων ομολόγων να ενισχύσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, προκειμένου να καλύψουν το αυξημένο δημοσιονομικό κόστος που προκαλούν τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κοροναϊού στην οικονομία.

Στην Ελλάδα, τα ταμειακά διαθέσιμα υπολογίζονται σε περίπου 31 με 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,7 δισ. αφορούν τα αποθεματικό που έχει σχηματιστεί με δανεικά από τον ΕSM και στα οποία η χώρα δεν έχει πρόσβαση.

Ταυτόχρονα, οι επενδυτές επιστρέφουν και σε επιλεκτικές τοποθετήσεις υψηλότερου ρίσκου.

Η προσφορά πιέζει τις τιμές

Η προσφορά νέων τίτλων αυτή την εβδομάδα ενέτεινε τις πιέσεις στις τιμές. Όπως φαίνεται, αρκετές χώρες σπεύδουν στην πρωτογενή αγορά για να αντλήσουν κεφάλαια, προκειμένου ν΄ ανταπεξέλθουν στην αύξηση των δημοσίων δαπανών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κοροναϊού.

Ήδη, όλες σχεδόν οι χώρες έχουν ανακοινώσει προγράμματα δημοσιονομικής επέκτασης, με στόχο να ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την υποχρεωτική παύση του μεγαλύτερου μέρους της οικονομικής δραστηριότητας.

Στο 1,77% η απόδοση του ελληνικού 10ετους

Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε περαιτέρω στο 1,77% από το 1,74% όπου βρισκόταν χθες, ενώ η απόδοση του 5ετούς αυξήθηκε ελαφρώς στο 1,36% από 1,33% και του 15ετούς στο 1,82% από 1,79%.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 4 εκατ.ευρω μόνον.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,77% από 1,74% έναντι -0,44% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,21% από 2,22%.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ