Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκηνοθετών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (FERA) στην οποία η ελληνική Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της.
Η ιστορία έχει καταγραφεί ως εξής: στις 29 και 30 Μαρτίου 1980 στη πόλη Σαιντ Ετιέν (Γαλλία), έλαβε χώρα η 1η Ιδρυτική Συνεδρίαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκηνοθετών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, μια προπαρασκευαστική συνάντηση ου διαμόρφωσε τις πρώτες θέσεις για ένα μελλοντικό καταστατικό (απόρροια των προηγούμενων ανακοινώσεων -Σαιντ Ετιέν 1979, Κάννες 1979- και της έκκλισης της 2ας Φεβρουαρίου 1980 από Γάλλους, Ισπανούς, Ιταλούς και Ούγγρους σκηνοθέτες για «Μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία σκηνοθετών του κινηματογράφου και τηλεόρασης για την ίδρυση παγκόσμιας σχετικής ομοσπονδίας».
Στην ιδρυτική εκείνη συνάντηση που αποτέλεσε προπαρασκευαστική της ίδρυσης της F.E.R.A, συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των κρατών Βελγίου, Γαλλίας, Ελλάδας (Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών), Ισπανίας, Ιταλίας, Μεγάλης Βρεττανίας, Ομοσπονδιακής Γερμανίας και Ουγγαρίας. Οι αντιπρόσωποι των επαγγελματικών ενώσεων των σκηνοθετών αντάλλαξαν πληροφορίες και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην κάθε μια από τις παραπάνω χώρες.
Στο τέλος των εργασιών της Συνάντησης της 29ης και 30 Μαρτίου 1980 οι εκπρόσωποι των Ενώσεων των σκηνοθετών των οκτώ πρώτων κρατών που συγκεντρώθηκαν για την ίδρυση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκηνοθετών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης αποφάσισαν να παρέμβουν για τα παρακάτω θέματα:
Αναγνώριση του σκηνοθέτη σαν δημιουργού και θεσμοθέτηση της πληρωμής των αντίστοιχων πνευματικών δικαιωμάτων για τους Έλληνες, Γερμανούς, Άγγλους, Ούγγρους, Βέλγους, Ίσπανούς και Γάλλους συναδέλφους.
1)Καθιέρωση δίκαιης αμοιβής της εργασίας των Ελλήνων σκηνοθετών, αναγνώριση και θεσμοθέτηση των δικαιωμάτων τους στην κοινωνική ασφάλιση και προστασία.
2)Παρέμβαση ενώπιον των αρχών της ΕΟΚ για την αναγνώριση ως αναγκαίας της συμμετοχής των επαγγελματικών εvώσεων των σκηνοθετών στη σύνταξη των Νόμων της ΕΟΚ που αναφέρονται στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση.
3)Παρέμβαση ενώπιον των αρχών της ΕΟΚ για τον καθαρισμό της επαγγελαματικής – κοινωνικής υπόστασης του σκηνοθέτη και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων με βάση τις ευνοϊκότερες για το θέμα ισχύουσες ήδη νομοθεσίες σε κράτη-μέλη της ΕΟΚ και γνώμονα το σεβασμό των δικαιώματων αυτών που θεωρούμε αναπολλοτρίωτα.
4)Διεθνής αναγνώριση του πολιτιστικού ρόλου του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και προστασία του ρόλου αυτού σύμφωανα με τις προτάσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ.
5)Ίδρυση στα πλαίσια κάθε διεθνούς Φεστιβάλ του Κινηματογράφου και της Τηλεορασης, αυτόνομου Οργανισμού υποδοχής των σκηνοθετών και των έργων τους που θα λειτουργεί με τη φροντίδα των εθνικών επαγγελματικών ενώσεων.
Οι επαγγελματικές ενώσεις των οκτώ αυτών κρατών, επ’ ονόματι της Διεθνούς Ομοσπονδίας, έκαναν τα απαιτούμενα διαβήματα ενώπιο των αρμοδίων αρχών της χώρας τους.
Στη συνάντηση εκείνη, όπως και στην επόμενη συνάντηση- Διακήρυξη στην Ιέρ της Γαλλίας τον Ιούνιο του ίδιου έτους, την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εκπροσώπησε ο τότε πρόεδρος της, Λάμπρος Λιαρόπουλος, που συνέβαλε αποφασιστικά από ελληνικής πλευράς στην ίδρυση μιας διεθνούς ομοσπονδίας σκηνοθετών.
Σε εκείνη την συνάντηση, είχε εκφραστεί η ευχή για διεξαγωγή Ιδρυτικού Συνεδρίου στην Αθήνα, ως το τέλος του 1981. Τελικά η σύνταξη του καταστατικού της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκηνοθετών (FERA) ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1980, στις συζητήσεις Βενετίας – Βαρκελώνης.
Τα 29 άρθρα του καταστατικού της FERA υπέγραψε εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ο τότε γενικός γραμματέας της Ε.Ε.Σ., Θανάσης Ρεντζής, με πρόεδρο του σωματείου μας τον Παντελή Βούλγαρη.
Μέσα σε αυτήν την ιστορική επετειακή αναφορά, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η ευχή εκείνη της 30ης Μαρτίου για συνάντηση στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε με το Συνέδριο της FERA στις 2-4 Νοεμβρίου 1981, με τον τίτλο «Δημιουργικότητα και Ελευθερία της «Έκφρασης». Την οργάνωση του Συνεδρίου είχε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών.