Ιδεοληπτικές πολιτικές, εν μέσω πανδημίας, καταλογίζουν στην κυβέρνηση 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
Δεν γίνεται δίκαιη κατανομή των βαρών
Οι 53 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι «η κυβέρνηση στηρίζει κυρίως τους έχοντες και κατέχοντες», ενώ την εγκαλούν για πρόχειρο και ελλειμματικό σχεδιασμό των μέτρων.
Προσθέτουν πως «υπάρχουν κυβερνητικές αποφάσεις που δεν εξασφαλίζουν τις συνταγματικές επιταγές για προστασία βασικών αγαθών και δίκαιη κατανομή των βαρών».
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών και των δόσεων, ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών εκτός ΦΠΑ, σε περίπτωση που οι πληττόμενοι δεν αξιοποιήσουν την παρεχόμενη αναστολή και καταβάλλουν στα αρχικώς προβλεπόμενα περιθώρια τους φόρους», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Και συμπληρώνουν: «Ευνοούνται έτσι από την κυβέρνηση, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, οι έχοντες και κατέχοντες μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν την ανάλογη ρευστότητα».
«Όσοι μετά βίας καταφέρνουν να επιβιώσουν, η μεσαία τάξη, οι μικροεπιχειρηματίες, η ραχοκοκαλιά δηλαδή της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που η κυβέρνηση τους χορηγεί αναστολή καταβολής των φόρων που οφείλουν για λίγους μήνες», σημειώνουν οι 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κρίση δεν είναι ευκαιρία διάλυσης των εργασιακών σχέσεων
«Η κρίση ενδεχομένως για κάποιους να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία για διάλυση εργασιακών σχέσεων, αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας, για μια σειρά νεοφιλελεύθερων παρεμβάσεων που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν να υλοποιήσουν. Τους λέμε να μην το διανοηθούν».
Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και υπογράμμισε παράλληλα ότι, καθώς πρόκειται για μια τεράστια δομική κρίση, απαιτούνται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο ριζοσπαστικά, τολμηρά και γενναία μέτρα στήριξης της εργασίας και της οικονομίας.
Κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει γενναίο πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και οικονομίας, αναφέροντας ότι «δεν μπορεί να περνάει από το μυαλό των κυβερνώντων -και τους καλούμε να μην το σκεφτούν καν- να αντιμετωπίσουν την κρίση ως ευκαιρία για να την ξαναπληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι».
«Θα σταθούμε ξεκάθαρα απέναντι σε μια τέτοια λογική και γι’ αυτό έχουμε ζητήσει να ανακαλέσει αμέσως τα σχετικά μέτρα της».
«Λαϊκισμός και ανευθυνότητα συνιστά να παρουσιάζεις τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία ως ήρωες και να μην έχεις κάνει τίποτα για να τους στηρίξεις», σχολίασε, για να τονίσει ότι η λογική «βλέποντας και κάνοντας» της κυβέρνησης, όπως είπε, «θα στοιχίσει στην ελληνική οικονομία πολλαπλά το επόμενο διάστημα».
Χαρακτήρισε «αδιανόητο» την κρίση να την πληρώσουν ξανά οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, γι’ αυτό έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις».
Να δοθούν οι μισθοί στους εργαζόμενους
Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, έχει επιλέξει σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες να στηρίξει την ελληνική κοινωνία, βεβαίως θα στηρίξει μέτρα που προτείνονται από την επιστημονική κοινότητα για τους αναγκαίους περιορισμούς για τη μη εξάπλωση της πανδημίας, όμως από την άλλη ασκεί κριτική και καταθέτει προτάσεις τόσο για το υγειονομικό σκέλος όσο και για την εργασία και την οικονομία.
Σημείωσε ότι οι προτάσεις κινούνται στο πλαίσιο της κοινής λογικής των αναγκαίων μέτρων και αντανακλούν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα που διαμορφώνεται.
Προσέθεσε δε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες γι’ αυτά, γιατί δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που υπήρχαν στις προηγούμενες κρίσεις.
Σημείωσε πως είναι βασικό να επιδοτηθεί πλήρως το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος των επιχειρήσεων, να δοθούν οι μισθοί στους εργαζόμενους 100%, αναφέροντας ότι αυτά στοιχίζουν περίπου 2 δισ. ευρώ μηνιαίως, 1% του ΑΕΠ.
Επιδότηση της ανεργίας
Ωστόσο επέκρινε την κυβέρνηση για μέτρα «επιδότησης της ανεργίας, προδιαγράφοντας στο άμεσο μέλλον νέες στρατιές ανέργων» και πως είναι «καταστροφική πορεία που πρέπει να αντιστραφεί».
«Προτιμότερο να δαπανήσει τώρα 1% του ΑΕΠ παρά να χρειαστεί μετά να δαπανήσει πολύ περισσότερο για να αντιμετωπίσει τη βαθιά κρίση που επέρχεται», είπε.
Στρατόπεδο συγκέντρωσης
Σε ερωτήσεις σχετικά με το ευρωομόλογο και τη στάση της ΕΕ,ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να παρέμβει πρωταγωνιστικά και όχι ως θεατής στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, για να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί η Ευρώπη, με πρόσχημα αυτή την κρίση, σε ένα οικονομικό στρατόπεδο συγκέντρωσης».
Ερωτηθείς σχετικά, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει ακόμα και βέτο σε περίπτωση που υπάρξει νέο μπλόκο για το ευρωομόλογο:
«Όταν μιλάμε για μια κρίση τόσο μεγάλων διαστάσεων και όταν ζητάμε οι παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο να φτάσουν μέχρι τέλους και να κινηθούν εκτός πλαισίου, προφανώς πρέπει να ασκηθούν όλα τα αναγκαία μέσα για να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτόν το στόχο. Δεν μπορούμε να πάμε σε λογικές συμβιβασμού και ισορροπιών όπως έχουμε δει πολλές φορές την Ευρώπη να πηγαίνει τα προηγούμενα χρόνια. Απαραίτητο λοιπόν να ασκηθεί κάθε πίεση, όποιο μέσο κι αν περιλαμβάνει αυτή».
Τόνισε ότι θα είναι «εγκληματικό» για την ΕΕ να ακολουθήσει την ίδια ολιγωρία και έλλειψη αλληλεγγύης όπως στο παρελθόν, «αλλιώς μπαίνει σε μια σκοτεινή περίοδο», ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας μιλούν για το ευρωομόλογο εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον και πως θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση, να παρεμβαίνουν και να αξιοποιούν όλα τα δυνατά μέσα και στο εξωτερικό και εντός χώρας για να προχωρήσουν λύσεις.