Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: 30’ Ψήσιμο 25’

ΥΛΙΚΑ (για 2 πίτσες)

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί

320 ml χλιαρό νερό

1 φακελάκι ξερή μαγιά

½ κ.γ. ζάχαρη

2 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί

½ κ.γ. αλάτι

Για την επικάλυψη

6 φρέσκες αγκινάρες (τις καρδιές), καθαρισμένες

½ φ.τ. σάλτσα ντομάτας

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

3 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες

200 γρ. ελιές, σε ροδέλες

200 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη

3 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 30 λεπτά. Τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια και φτιάχνουμε δύο βάσεις για πίτσα. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι είτε πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις με τα χέρια σε αλευρωμένη επιφάνεια είτε με πλάστη.

Επικάλυψη: Σε μια κατσαρόλα γεμάτη με νερό βράζουμε τις αγκινάρες σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

«Συναρμολόγηση»: Απλώνουμε λίγη σάλτσα σε κάθε ζύμη, μοιράζουμε και στρώνουμε τις φέτες αγκινάρας, τα κρεμμύδια και τις ελιές.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Βάζουμε τις πίτσες και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με την κεφαλογραβιέρα, ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με τον άνηθο και σερβίρουμε.