Από τον «κουμπαρά» του Υπουργείου Ανάπτυξης θα στηριχθεί και ο ενεργειακός κλάδος.
Ειδικότερα, από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό της «επιστρεπτέας προκαταβολής», ύψους ενός δισ. ευρώ, τον οποίο ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης θα μπορούν να ενισχυθούν και οι πληττόμενες από τον κορωνοϊό εταιρείες προμήθειας ρεύματος.
Με το οριζόντιο χρηματοδοτικό σχήμα – το οποίο με μόχλευση εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει και τα τρία δισ. ευρώ – θα ενισχύονται οι επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος.
Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το κονδύλι του ενός δισ. ευρώ – το οποίο προέρχεται από αδιάθετους πόρους του τρέχοντος ΕΣΠΑ καθώς και από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης – μπορεί να αυξηθεί, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο διάστημα, τις ανάγκες που θα προκύψουν και από το αν θα υπάρξει ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού το καλοκαίρι.
Είναι αξιοσημείωτο ότι όποιες επιχειρήσεις (ενεργειακές και μη) αποφασίσουν να εκμεταλλευτούν το χρηματοδοτικό σχήμα, καταλαμβάνονται από τη ρήτρα μη απολύσεων, η οποία ισχύει από εχθές. Η στήριξη με τη μορφή δανείου – το οποίο θα πρέπει να αποπληρωθεί συνολικώς ή μερικώς, ανάλογα με την πορεία της επιχείρησης, με χαμηλό επιτόκιο _ θα είναι 5ετής με έναν χρόνο περίοδο χάριτος. Όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται πρέπει να εγγραφούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ το διάστημα 2 με 10 Απριλίου 2020.
Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού και του ενεργειακού επιτελείου της κυβέρνησης είναι πυρετώδεις προκειμένου να δημιουργηθεί στο χρηματοδοτικό σχήμα των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης ένα ξεχωριστό «πορτοφόλι» 200 με 300 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο οι εταιρείες ενέργειας. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, αν και οι πιέσεις είναι έντονες, για την ώρα βρίσκουν σθεναρή αντίσταση.
Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστήριξε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, η ΔΕΗ και ορισμένοι άλλοι ιδιωτικοί πάροχοι έχουν ήδη λάβει μέτρα για τη διευκόλυνση των καταναλωτών και «προχώρησαν προς αυτή την κατεύθυνση, διότι ακριβώς υπήρχε διαβεβαίωση από εμάς ότι θα υπάρχει ένας μηχανισμός εγγυοδοσίας για αυτές τις εταιρείες». Ο υπουργός επεσήμανε ότι αυτός ο μηχανισμός θα ανακοινωθεί και «είναι ενταγμένος στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης, θα δίνει εγγυήσεις για ένα μαξιλάρι ρευστότητας, που θα επιτρέπει στις εταιρείες αυτές να έχουν την άνεση, προκειμένου να περάσουν αυτήν την κρίση και να υποστηρίξουν τα μέτρα που ανακοίνωσαν χωρίς σοβαρές απώλειες». Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «δεν μας παίρνει οι εταιρείες αυτές να πέσουν, διότι αν δεν υπάρχει ΔΕΗ και οι άλλες ηλεκτρικές εταιρείες, δεν θα υπάρχει όχι μόνο οικονομία, δεν θα υπάρχει ούτε δημόσια υγεία».
Παράλληλα, στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για 45 ημέρες προβλέπεται και για τους εργαζόμενους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας στις επιχειρήσεις εμπορίας και διανομής ρεύματος και φυσικού αερίου.