Ένταξη στα μέτρα στήριξης 1,7 εκατομμυρίων εργαζομένων, 800 χιλιάδων επιχειρήσεων και 700.000 αυτοαπασχολουμένων ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.
Το συνολικό πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων ανέρχεται ήδη στα 6,8 δισ. ευρώ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει στη ζωή χιλιάδες επιχειρήσεις που ήδη εδώ και μισό μήνα έχουν μόνον έξοδα και καθόλου εισπράξεις αλλά και να ενισχύσει τους εργαζόμενους.
Οι ανακοινώσεις αφορούν στο oλοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που έχει ως στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τον κοροναϊο.
Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας «εφαρμόζουμε πολιτικές για να στηρίξουμε την οικονομία».
«Η ζημιά στην οικονομία θα είναι μεγάλη, αλλά παροδική» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και υπογράμμισε πως απαιτείται ψυχραιμία και ρεαλισμός. Η κυβέρνηση, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, στο πεδίο της οικονομίας κινείται «ψύχραιμα, μεθοδικά και αποτελεσματικά, διαθέτει και υλοποιεί συνεκτικό σχέδιο, ανακουφίζει εργαζόμενους και εργοδότες».
Απλώνουμε, συνέχισε, «δίχτυ προστασίας, στηρίζουμε την κοινωνία με αίσθημα δικαίου, κατανέμουμε το βάρος με μεγαλύτερη συμβολή του κράτους και σεβόμαστε τις τεράστιες θυσίες της κοινωνίας τα τελευταία χρόνια».
Το σχέδιο μέτρων
Αναλυτικότερα το σχέδιο προβλέπει:
-Επεκτείνεται σε μισθωτούς το επίδομα των 800 ευρώ. Πρόκειται για 1,7 εκατομμύρια εργαζομένους. Η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψιφιστέα. Καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού για 45 ημέρες.
-Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία τους. Μέσα από διαφορετικά σχήματα θα καλυφθούν 800.000 επιχειρήσεις. Εξαιρούνται ελάχιστες επιχειρήσεις.
-Προβλέπεται μεταξύ άλλων αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων προς την εφορία. Για τις δόσεις Απριλίου έκπτωση 25% αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Αν το ίδιο συμβεί με τον ΦΠΑ το 25% του ποσού συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
-Καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
-Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το συνολικό ύψος είναι ένα δισ.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η ενίσχυση χορηγείται απευθείας από το κράτος μέσω του Taxis. Το ύψος θα προσδιορίζεται με βάση την μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα mybussinesssupport.
Αναφορικά με το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Όσοι δεν εμπίπτουν στα μέτρα πρέπει να το καταβάλλουν μέσα στις προθεσμίες.
-Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση έως τις 10 Απριλίου.
-Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων.
-Θα δωθεί κονδύλι 150 εκατ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα.
Ταυτόχρονα ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ότι θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και αυξάνεται κατά 5 δισ. ευρώ.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα μέτρα
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η πατρίδα μας δίνει μία μεγάλη μάχη σε δύο επίπεδα, σε υγειονομικό πεδίο και σε οικονομικό. Θα πρέπει να έχουμε συνείδηση ότι η ζημιά στην οικονομία είναι μεγάλη. Μπροστά μας θα έχουμε μεγάλη προσπάθεια για να επαναφέρουμε την οικονομία στην πρότερη κατάσταση και ανέφερε ότι θα υπάρξει :
-Αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο την αποπληρωμή των επιτοκίων των ενήμερων δανείων. Μπορεί να επεκταθεί το μέτρο κατά 2 μήνες.
-Όλοι όσοι είναι στην περίμετρο της προστασίας, δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους.
-Αναζητούνται λύσεις για το ζήτημα των επιταγών.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω . «Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει και μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του. Δεν πρέπει η τωρινή κρίση να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μας. Χρειαζόμαστε τη λελογισμένη συμπεριφορά όλων».
Ο Γιάννης Βρούτσης
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι «οι τρεις πρώτες δέσμες μέτρων και η τέταρτη που ανακοινώνεται σήμερα, συνιστούν ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας που έγκαιρα αποφάσισε η κυβέρνηση ανακουφίζοντας εργαζόμενους και εργοδότες και με κοινό παρονομαστή τη διατήρηση των θέσεων εργασίας».
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα εξής μέτρα:
-Δημιουργήθηκαν ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες για εργοδότες. Θα είναι ανοικτή έως τις 31/03.
– Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλλουν και οι εργοδότες που οι ΚΑΔ τους ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.
– Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους για να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα για την μείωση μισθώματος κατά 40% αλλά και για να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ.