«Ταπεινά» επαγγέλματα

Οι προηγούμενες δεκαετίες ανέδειξαν στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας τους τεχνικούς του χρήματος. Τραπεζίτες, χρηματιστές, επενδυτικοί σύμβουλοι και άλλοι απήλαυσαν τιμές, δόξες και μαζί προκλητικά υπερτιμημένες αμοιβές, πολύ πάνω από την όποια συνεισφορά τους στις κοινωνίες. Ο ίδιος ηγεμονικός μέχρι πρότινος κύκλος αντιμετώπιζε απαξιωτικά και υποτιμούσε άλλα ταπεινά επαγγέλματα με προφανή κοινωνική προσφορά.

***

Η επέλαση της πανδημίας ωστόσο άλλαξε τις συνθήκες, επιβάλλοντας κρίσιμες και ουσιαστικές αναθεωρήσεις. Πέρα από την ανάδειξη του ρόλου, της ευθύνης και της συνεισφοράς των γιατρών και των νοσηλευτών, ένας ευρύτατος κύκλος υποτιμημένων και απαξιωμένων επαγγελμάτων έρχεται αναπόφευκτα στο προσκήνιο αναδεικνύοντας κρυμμένες και υποτιμημένες αξίες: ταμίες των σουπερμάρκετ, υπάλληλοι γενικά της εφοδιαστικής αλυσίδας, ντελιβεράδες, οδοκαθαριστές, οδηγοί, καθαρίστριες και πλήθος άλλων καταφρονημένων διακινδυνεύουν καθημερινά τούτο τον καιρό υπέρ της ζωής και της υγείας όλων μας. Οφείλουμε σε όλους αυτούς τους φτωχούς και ταπεινούς τιμή και εκτίμηση, και βεβαίως καλύτερη στάση και συμπεριφορά. Τούτη η κρίση επιβάλλει, όπως είπαμε, γενικότερες αξιακού χαρακτήρα αναθεωρήσεις και αποτιμήσεις με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά.

***

Η μάχη του κορωνοϊού δίνεται κυρίως στις ΜΕΘ

Εκεί όπου δίνεται η μάχη εναντίον του κορωνοϊού είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται μέρα-νύχτα στις ΜΕΘ, ακούραστο, άγρυπνο τις περισσότερες φορές, δίπλα στους ασθενείς, γνωρίζει πραγματικά τον αγώνα που δίνεται για επιβίωση μέσα στις Εντατικές. Αν και, όπως λένε, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σταθερά, ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν εντατικής νοσηλείας είναι ακόμη ελεγχόμενος και μακάρι να μείνει έτσι. Και όχι μόνο. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποσωληνώθηκαν την Παρασκευή τέσσερις ασθενείς σε ΜΕΘ που ήταν διασωληνωμένοι λόγω κορωνοϊού. Αλλά χρειάζεται προσοχή, καθότι «Αυτή η αρρώστια, όταν εξελιχθεί, σε εξουθενώνει. Είναι σαν να έχει τρέξει κάποιος τρεις μαραθώνιους την ίδια ημέρα» λέει ο ακαδημαϊκός Χαράλαμπος Ρούσσος.

***

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου διαβεβαιώνει ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια στα κρεβάτια ΜΕΘ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «στην Ελλάδα δεν θα φτάσουμε στο σημείο να επιλέγουμε ποιοι θα μπουν σε ΜΕΘ» (όπως συνέβη στην Ιταλία και στην Ισπανία), ενώ ο κ. Ρούσσος αναφέρει ότι ο στόχος είναι να υπάρχουν 15 κλίνες ΜΕΘ για 100.000 κατοίκους. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία, αυξάνονται συνεχώς τα νέα κρεβάτια Εντατικής, αγοράζονται νέοι αναπνευστήρες και ιατρικά αναλώσιμα. Να σημειωθεί ότι πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ διέθετε 565 κλίνες στις ΜΕΘ, χωρίς διαθεσιμότητα για πιθανά περιστατικά COVID-19, σήμερα όμως ο συνολικός αριθμός κλινών στις ΜΕΘ φθάνει τις 813, εκ των οποίων 695 δημόσιες και 118 ιδιωτικές. Οι δε κλίνες που έχουν αναπτυχθεί για την απλή νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό είναι, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, 2.158.

***

Ο καθηγητής Κρεμαστινός

Στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση από τον κορωνοϊό ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, καθηγητής Καρδιολογίας Δημ. Κρεμαστινός. Εως την τελευταία στιγμή, προτού δηλαδή εισαχθεί στο ΝΙΜΤΣ και από εκεί, όταν επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του, στον «Ευαγγελισμό», ο καθηγητής ήταν στην πρώτη γραμμή αλληλεγγύης με τον κόσμο προσφέροντας βοήθεια και συμβουλές σε όσους είχαν κολλήσει τον ιό, ενώ έδινε πολύτιμες οδηγίες για το πώς θα προφυλαχθούν ευάλωτες ομάδες με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα.

***

Ερχονται τόνοι από αναλώσιμα

Το πρόβλημα με τα αναλώσιμα, κυρίως με αναπνευστήρες, μάσκες, αδιάβροχες στολές και μόνιτορ, δεν ήταν η αγορά τους, αλλά η εξεύρεσή τους στη διεθνή αγορά, τη στιγμή που οι χώρες παραγωγής τους είχαν επιβάλει εμπάργκο στην εξαγωγή τους. Ωστόσο τα αναλώσιμα, με συντονισμένες κινήσεις που έγιναν, ήρθαν και θα συνεχίσουν να έρχονται. Πρώτα ήρθαν από την Κίνα, εν συνεχεία την Πέμπτη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αύριο Δευτέρα cargo αεροσκάφος θα μεταφέρει ιατρικά αναλώσιμα πάλι από την Κίνα, ενώ από Κίνα έχουν προγραμματιστεί και άλλες πτήσεις από 30 Μαρτίου έως 7 Απριλίου με τόνους από ιατρικό εξοπλισμό. Για τον καλύτερο συντονισμό έχουν συσταθεί δύο επιτροπές:

***

Στην πρώτη επιτροπή μετέχουν οι γενικοί γραμματείς Προμηθειών Δημόσιας Υγείας, καθώς και ο Γρ. Δημητριάδης, γ.γ. Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ. Τον συντονισμό από πλευράς Μαξίμου έχουν ο γραμματέας της Βουλής Γ. Μυλωνάκης και ο Μιχ. Μπεκίρης. Η δεύτερη επιτροπή θα είναι διαχειριστικού χαρακτήρα, Ελέγχου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας.

***

Η κριτική Τσίπρα

Αντιδρά, μαθαίνω, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις γνωστές ακρότητες διαφόρων στελεχών του κόμματός του (ανάμεσά τους και ο διευθυντής Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός) και ο ίδιος πιστεύει ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα είναι προτιμότερο η κριτική απέναντι στην κυβέρνηση να είναι πιο ήπια και να επικεντρώνεται σε θέματα όπως η Υγεία, ώστε να βελτιωθεί το ΕΣΥ με επενδύσεις στα νοσοκομεία και με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Επίσης επιδιώκει κριτική στα εργασιακά ζητήματα και θεωρεί τις ρυθμίσεις Γιάννη Βρούτση κατάλοιπα της τρόικας και των μνημονίων.

 

***

Κορωνοϊός και Φιντέλ Κάστρο

Ο κορωνοϊός έχει και τη… διεθνιστική πτυχή του. Ετσι με πρωτοβουλία του ΚΚΕ 58 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από όλον τον κόσμο συνυπογράφουν κοινή ανακοίνωση με αφορμή την παγκόσμια διάσταση και τις επιπτώσεις από την πανδημία στη ζωή των εργαζομένων. Και απαιτούν να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας με τη στήριξη και ισχυροποίηση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, καθώς και την προστασία του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων. Τα 58 αδελφά κόμματα στέλνουν και ένα θερμό ευχαριστώ στους γιατρούς και στους νοσηλευτές, το προσωπικό των νοσοκομείων και των μονάδων Υγείας που δίνουν τη μάχη αντιπαλεύοντας μεγάλες δυσκολίες.

***

Το παράδειγμα αλληλεγγύης που δείχνει η Κούβα αποστέλλοντας ακόμα και γιατρούς στη βαρύτατα πληγείσα Ιταλία, ενώ τελεί υπό το διαρκές εμπάργκο των ΗΠΑ, δεν θα μπορούσε να μη βρεθεί στο επίκεντρο της επικοινωνιακής καμπάνιας του ΚΚΕ με αφορμή τον κορωνοϊό. Ετσι σε βίντεο που κυκλοφόρησε η ΚΝΕ εμφανίζεται ο Φιντέλ Κάστρο προ δεκαετιών (1979) να μιλάει στον ΟΗΕ λέγοντας: «Μιλάω στο όνομα των αρρώστων που δεν έχουν φάρμακα, στο όνομα των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα, ή από ασθένειες που θα μπορούσαν να θεραπευτούν κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο».

Οι καλές κουβέντες της Μέρκελ

Μπορεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού να ήταν κατώτερη των περιστάσεων, όπως τη χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να άφησε αιχμές για τη γερμανική ηγεσία λέγοντας πως «ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες», αλλά το θέμα της Τουρκίας το έθεσε ευθέως.

***

Ετσι η Ανγκελα Μέρκελ μπορεί να ήταν φειδωλή στα χρήματα, δεν δίστασε όμως να πει δυο καλές κουβέντες για την Ελλάδα. Ευχαρίστησε, συγκεκριμένα, για τη στάση της στη φύλαξη των συνόρων, που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης.

Λίγο πριν την απόφαση του Πρωθυπουργού να αναλάβει εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό, ο καθηγητής του LCC Ηλίας Μόσιαλος δέχθηκε την πρόταση του διευθυντή του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη να συμμετάσχει σε δεκαμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο την ενίσχυση των δημοσίων συστημάτων υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο κ. Μόσιαλος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη με τον Πρωθυπουργό συζήτησαν μεταξύ άλλων και για την επόμενη μέρα ώστε η χώρα να περάσει στην κανονικότητα. Επισημάνθηκε ότι απαιτούνται περισσότερα διαγνωστικά τεστ προκειμένου να γίνεται αμέσως η διάγνωση για πιθανά κρούσματα ή πιστοποίηση εάν κάποιοι έχουν αποθεραπευτεί από τον ιό ώστε να αποκτήσει αντισώματα. Κάτι, που όπως ειπώθηκε, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να αγοραστούν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.