Με διθυραμβικό τρόπο δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα «Aksam», η οποία απηχεί εθνικιστικές θέσεις, τη συμπερίληψη της θαλάσσιας περιοχής που καλύπτει το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν η Άγκυρα και η Τρίπολη τον περασμένο Νοέμβριο τον γαλλικό Γεωπολιτικό Άτλα Θαλασσίων Περιοχών (Atlas Geopolitique des Espaces Maritimes), αλλά και το γεγονός ότι το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό φέρεται να αναδημοσίευσε τον χάρτη αυτό στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.
Σημειώνεται ότι επισήμως το Παρίσι έχει χαρακτηρίσει, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, ως άκυρο το τουρκολιβυκό Μνημόνιο.
Φυσικά, ο χάρτης περιέχει και άλλα προβληματικά στοιχεία που θα πρέπει να ανησυχούν την Αθήνα, όπως η σκιαγράφηση της μισής υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού ως διεκδικούμενης από την Τουρκία, η περιγραφή της Γαύδου ως διεκδικούμενης από την Τουρκία, καθώς και άλλου νησιού στο νοτιοανατολικό Αιγαίο (σσ. δεν διακρίνεται ευκρινώς στον χάρτη) ως επίσης διεκδικούμενου από την Τουρκία.
Όντως, ο χάρτης του Atlas Geopolitique des Espaces Maritimes δημοσιεύθηκε επίσης στους διαδικτυακούς λογαριασμούς του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της Θαλάσσης (Centre d’ Etudes Strategiques de la Marine – CESM) τόσο στο Facebook όσο και στο Twitter. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η μάχη της Άγκυρας για τη διασφάλιση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο αποδίδει αποτελέσματα. Ως ένα από τα πλέον σημαντικά αποτελέσματα κρίνεται ότι είναι ότι ο περίφημος, πια, χάρτης του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης – ο οποίος ήταν ένας χάρτης στον οποίο καταγραφόταν η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ και «έχει στοιχειώσει» τους τούρκους στρατηγικούς σχεδιαστές – παύει πλέον να ισχύει.
Η τουρκική εφημερίδα ορθώς επισημαίνει το γεγονός ότι ο γαλλικός Γεωπολιτικός Άτλας Θαλασσίων Περιοχών θεωρείται, διεθνώς, πολύ αξιόπιστος. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο από τον συγκεκριμένο χάρτη ότι απεικονίζει, σύμφωνα άλλωστε με τον τίτλο του, τις «Αμφισβητούμενες Θαλάσσιες Ζώνες στη Μεσόγειο» (Les Zones Maritimes Contestées en Méditerranée) και αυτό είναι εμφανές και σε ό,τι αφορά στη ζώνη που έχουν οριοθετήσει η Άγκυρα και η Τρίπολη.