Άλλος ένας νεαρός πρόσφυγας ξεψύχησε στο κολαστήριο της Μόριας στη Λέσβο, με την ιατροδικαστική εξέταση να αναμένεται, προκειμένου να δώσει στοιχεία για τις συνθήκες θανάτου του.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα, όλα δείχνουν ότι ο 20χρονος αιτών άσυλο αυτοκτόνησε, καθώς πιθανολογείται ότι πέθανε από υπερβολική λήψη ηρεμιστικών.
Το τραγικό περιστατικό συνέβη την Πέμπτη, όταν ο 20χρονος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο ιατρείο του ΚΥΤ και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
Ο άτυχος νέος διέμενε στη Λέσβο από το Φεβρουάριο του 2019.
Αίτημα για μετεγκατάσταση των προσφύγων στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρωτοβουλίες για την προστασία των ντόπιων πληθυσμών αλλά και των μεταναστών και προσφύγων που ζουν στα νησιά πήρε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, την έλευση ενός επιβατηγού πλοίου για να φιλοξενήσει στις καμπίνες του τους νέο-αφικνούμενους, υπό καραντίνα, μετανάστες που διαμένουν σήμερα στην ύπαιθρο και εν συνεχεία να τους μεταφέρει σε κλειστές δομές στην ενδοχώρα, ζήτησε ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, από την κυβέρνηση, με σχετική του επιστολή.
Τουλάχιστον στη Λέσβο το αίτημα αφορά 113 μετανάστες.
Στο λιμάνι της Μυτιλήνης, 25 άνθρωποι που έφτασαν στην Ελλάδα αυτές τις μέρες, ζουν σε ένα παλιό λεωφορείο στο πλάι του κολυμβητηρίου, σε περίκλειστο από κάγκελα χώρο του επιβατηγού λιμανιού της πόλης.
Στο λιμάνι της Πέτρας, 56 άτομα ζουν στην ύπαιθρο κάτω από παλιές σπασμένες βάρκες.
Τέλος, άλλοι 32 ζουν στα βουνά του Αγίου Στεφάνου, στο Μανταμάδο.
Με την ίδια επιστολή, ο περιφερειάρχης ζήτησε την άμεση τοποθέτηση μηχανημάτων ΑΤΜ στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, ώστε οι συναλλαγές των αιτούντων άσυλο να γίνονται εκεί.
Ας σημειωθεί ότι χιλιάδες από τους διαμένοντες στους καταυλισμούς των ΚΥΤ μετανάστες μετακινούνται στο τέλος κάθε μήνα στις γειτονικές πόλεις όπου λειτουργούν ΑΤΜ για να εισπράξουν το επίδομα των 90 ευρώ κατ’ άτομο που τους δίδεται από διεθνή οργανισμό.
«Η άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων κρίνεται απαραίτητη» σημείωσε με ανακοίνωση του ο περιφερειάρχης.
Να σημειώσουμε ότι από το Σάββατο, θα λειτουργήσει έξω από το ΚΥΤ της Μόριας το «Εξωτερικό Ιατρείο Πρώτης Αξιολόγησης» για πιθανά κρούσματα σε αιτούντες άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό.
Εντός των ημερών θα λειτουργήσουν αντίστοιχα ιατρεία έξω από τα ΚΥΤ της ΒΙΑΛ Χίου και Βαθέος Σάμου.
«Τα τρία αυτά ιατρεία δημιουργούνται με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία και τα χρηματοδοτεί. Στόχος τους είναι η μεγαλύτερη ελάφρυνση των νοσοκομειακών μονάδων των νήσων, καθώς και η προστασία των κατοίκων της Λέσβου και των μεταναστών και προσφύγων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης.