Το οικονομικό κόστος του κορωνοϊού στην οικονομία θα εξαρτηθεί από το πόσο θα κρατήσει η πανδημία. Εάν κρατήσει δύο μήνες, σύμφωνα με κυβερνητικές προβλέψεις τότε η ύφεση θα κυμανθεί στο 1%-3%. Εάν κρατήσει έως το φθινόπωρο δεν αποκλείεται να χαθεί όλη η χρονιά και τα πράγματα θα είναι χειρότερα καθώς κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει το lockdown. Συνεπώς η οικονομική διαχείριση της κρίσης απαιτεί φειδώ και υπευθυνότητα. Και εάν η κρίση διαρκέσει περισσότερους μήνες στην Ευρώπη, τότε η ύφεση μπορεί να φθάσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στο -9%. Για να το πω πιο απλά, στην παρούσα κατάσταση ισχύει το «βλέποντας και κάνοντας». Αλλωστε ακόμα διανύουμε τις πιο κρίσιμες εβδομάδες της επιδημίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων αλλά και της κυβέρνησης. Η όλη προσπάθεια θα πρέπει να εστιαστεί στη στήριξη των μέτρων προφύλαξης ώστε να επιτευχθεί η ανάσχεση της διασποράς του ιού.
***
Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία η ευθυκρισία είναι το παν. Να θυμίσω τη διάσημη ρήση του αμερικανού προέδρου Θεόδωρου Ρούζβελτ πως «τα 9/10 της σοφίας είναι να είσαι σοφός την κατάλληλη στιγμή». Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση τα έχει πάει καλά. Κυρίως διότι δεν ακούει τις λαϊκίστικες φωνές που της προτείνουν να προχωρήσει σε ένα επιθετικό πρόγραμμα παροχών προς τους πάντες. Αυτό απλά θα αποδυνάμωνε την οικονομία μας και θα εξαντλούσε το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας των 31 δισ. ευρώ που αποτελεί τον κυματοθραύστη της χώρας στις δύσκολες συνθήκες που έχουμε μπροστά μας.
***
Να σας ενημερώσω λοιπόν, όπως μου επεσήμαναν κυβερνητικοί κύκλοι, πως σήμερα είμαστε σε μια κατάσταση που η Ελλάδα δεν «καίγεται» για την πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων (Enhanced Conditions Credit Line – ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), από την οποία θεωρητικά θα μπορούσε να αντλήσει έως 4 δισ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους, ενώ την ίδια στιγμή η Ιταλία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να πάρει χρήματα από τον ESM, αποφεύγοντας όμως ένα Μνημόνιο. Η πολυτέλεια της Ελλάδας, λένε οι γνωρίζοντες, είναι πως δεν έχει μπροστά της μεγάλες λήξεις χρέους και πως μπορεί να κινηθεί άνετα μια διετία με ίδια μέσα, ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες στις αγορές. Και αυτή την πολυτέλεια τη διαθέτουν μόνον ελάχιστα κράτη της ευρωζώνης και ειδικά οι μεγάλες οικονομίες του Βορρά.
***
Θα ήταν λοιπόν λάθος να επικρατήσει το γνωστό «Τσοβόλα, δώσ‘ τα όλα» και να χαθεί η ευκαιρία να δείξουμε ότι έχουμε αποκτήσει σοφία και εμπειρία από τις πρότερες περιπέτειές μας. Αλλωστε τα δημοσιονομικά αποθέματα δεν είναι απεριόριστα.
***
Οταν ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με τον κ. Μόσιαλο
Την Πέμπτη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον καθηγητή του LCC Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος ορίστηκε εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν τον κορωνοϊό. Εκείνο που έμαθα είναι ότι ο Πρωθυπουργός και ο καθηγητής συζήτησαν μεταξύ άλλων και για την επόμενη μέρα (την «επόμενη φάση», όπως την ονόμασαν) ώστε η χώρα να περάσει στην κανονικότητα. Επισημάνθηκε ότι απαιτούνται περισσότερα διαγνωστικά τεστ προκειμένου να γίνεται αμέσως η διάγνωση για πιθανά κρούσματα, ή η πιστοποίηση εάν κάποιοι έχουν περάσει τον ιό ώστε να αποκτήσουν αντισώματα. Κάτι που όπως ειπώθηκε, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να αγοραστούν: «Η κυβέρνηση αγοράζει ό,τι είναι αναγκαίο από τη διεθνή αγορά» μού είπε ο κ. Μόσιαλος, αποκαλύπτοντας ότι σε περίπου έναν μήνα θα καταφθάσουν στην Ελλάδα επιπλέον αναπνευστήρες από την Κίνα: «Τους χρειαζόμαστε γιατί ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν το φθινόπωρο ξαναεμφανιστεί ο ιός» είπε, για να τονίσει ότι είναι αναγκαία όλα τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.
***
Ετσι περνούν οι μέρες του κορωνοϊού, όπως δεν πέρασαν ποτέ ξανά στο παρελθόν…
Οσοι, μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών, κυκλοφορούν για περίπατο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας διαπιστώνουν μεταξύ άλλων 4-5 χαρακτηριστικά πράγματα. Παντού υπάρχουν πεζές και εποχούμενες περιπολίες αστυνομικών και δημοτικών αστυνομικών, στα Εξάρχεια, στην Ομόνοια, στην πλατεία Βάθης, στο Μοναστηράκι, στο Σύνταγμα και στην Πλάκα. Οι δύο μεγάλοι πεζόδρομοι, της Ερμού και της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αποτελούν ιδανικούς διαδρόμους για ελαφρύ τζόκινγκ, όπου οι περισσότεροι διασταυρώνονται καθημερινώς μεταξύ τους και χαιρετιούνται ακολουθώντας πάνω-κάτω το ίδιο δρομολόγιο: Ερμού – Καπνικαρέα – Μητρόπολη – Πλάκα – Ρωμαϊκή Αγορά – Τριπόδων – Διον. Αρεοπαγίτου – σταθμό Θησείου και πάλι πίσω. Εχω όμως να σας μεταφέρω και τούτα:
***
Οι αλλοδαποί έχουν πλέον εξαφανιστεί, οι άστεγοι είναι ελάχιστοι, ενώ το σύνολο σχεδόν των καταστημάτων – ακόμα και τα take away – έχουν κλείσει αφού το «Μένουμε σπίτι» μεταφράζεται σε «Μένουμε χωρίς πελάτες» για όσους διατηρούν δικαίωμα να είναι ανοικτοί. Μετά το μεσημέρι δε, η κατάσταση της «Μικρής μας πόλης», όπως την περιέγραφε στα μέσα του περασμένου αιώνα στο αμερικανικό τρίπρακτό του ο Ουάιλντερ, είναι αποκαρδιωτική. Τα μόνα σημεία ζωής εντοπίζονται στον πεζόδρομο της οδού Ευαγγελιστρίας απέναντι από τον Μητροπολιτικό ναό, όπου βρίσκονται παρκαρισμένα καμιά 20αριά οχήματα έως αργά το βράδυ καθώς επάνω στο παλαιό κτίριο του υπουργείο Εσωτερικών έχει μεταφέρει το στρατηγείο του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ένας από τους πρωταγωνιστές της μάχης για τη μη διάδοση του κορωνοϊού. Επίσης καρδιακός παλμός ακούγεται και στην πλατεία Ομονοίας, όπου μηχανικοί, εργολάβοι και συνεργείο του Δήμου Αθηναίων θέτουν ημερησίως σε δοκιμαστική λειτουργία το νέο σιντριβάνι. Οι παρατηρητές των ημερών, αργόσχολοι καθ’ ολοκληρίαν και με κριτική σπουδή, παρατηρούν ότι το νερό από τον υψηλότερο πίδακα χύνεται στον δρόμο κάθε φορά που φυσούν δυνατοί άνεμοι. Κάπως έτσι περνούν οι μέρες του κορωνοϊού, όπως δεν πέρασαν ποτέ ξανά στο παρελθόν…
***
Η γιαγιά-γούρι του πρώην υπουργού
Ο προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού καθόλου δεν εμπόδισε τη γιαγιά γειτόνισσά πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ (στα βόρεια προάστια) να του προσφέρει σχεδόν κάθε πρωί μια λαχταριστή πορτοκαλόπιτα, την οποία ισχυρίζεται ότι η ίδια τη φτιάχνει, αλλά αυτό ελέγχεται. Την τοποθετεί προσεκτικά σε ένα χάρτινο κουτάκι (από αυτά που έχουν οι φούρνοι για τα γλυκά) και την αφήνει στην είσοδο του σπιτιού του. Ο Συριζαίος πρώην υπουργός μαθαίνω ότι θεωρεί τη γιαγιά και την πορτοκαλόπιτα ως… γούρι. Μόνο που αυτό το γούρι δεν του βγήκε, αλλά επιμένει σε αυτό!