Δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα από την παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για θωράκιση της Ευρωζώνης από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, και το Βερολίνο ύψωσε ξανά τα δικά του τείχη στην έκκληση για περισσότερη αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κρίσης.
Με βασικό ζητούμενο την έκδοση κοινών ευρωομολόγων, στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών η κοινότητα χωρίστηκε και πάλι σε δύο στρατόπεδα: το ένα με επικεφαλής την Κριστίν Λαγκάρντ και το άλλο με επικεφαλής την Άγκελα Μέρκελ.
Όπως μετέδωσε το Bloomberg επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, η επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε την πρότασή της για τα ευρωομολόγα, υπογραμμίζοντας ότι αντιμετωπίζει μία κρίση «επικών διαστάσεων» από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Υπογράμμισε ακόμη ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία θα πρέπει να αξιοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών γραμμών του ESM, ρευστότητας και εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως κοινή έκδοση χρέους, προκειμένου να διαμοιραστεί το ρίσκο.
Παρά το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησε με τη ζοφερή εκτίμηση της κατάστασης, απέρριψε το αίτημα για αμοιβαιοποίηση χρέους και προειδοποίησε τους πάντες να μην έχουν «μη ρεαλιστικές προσδοκίες». Στο πλευρό της Γερμανίας στάθηκε και πάλι η Ολλανδία.
Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του Bloomberg, o τόνος της ήταν πιο κατηγορηματικός μετά και την επιστολή των εννέα ηγετών για την έκδοση των κορωνο-ομολόγων.
Η παρέμβαση Μέρκελ που έγινε μέσω διερμηνέα, με μία φωτογραφία της μόνο να εμφανίζεται στην οθόνη, ήρθε εν μέσω δραματικών εκκλήσεων για πιο δυναμική δράση από τους ομολόγους της. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, υπογράμμισε ότι η χώρα του υποφέρει, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε πως εάν δεν ληφθούν δυναμικές αποφάσεις, η πολιτική αντίδραση που θα υπάρξει θα μπορούσε να »σκοτώσει» το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, ο Κόντε υπογράμμισε ότι τα όσα έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι ανεπαρκή για την αντιμετώπιση μίας ασύμμετρης απειλής. Παράλληλα, στήριξε την ιδέα του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, να ανατεθεί στους επικεφαλής των πέντε θεσμών της Ε.Ε. να καταρτίσουν κοινό σχέδιο για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομικών εργαλείων μέσα σε 10 ημέρες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνυπέγραψε την επιστολή για την έκδοση των κορωνο-ομολόγων, προειδοποίησε πως εάν το μπλοκ δεν αντιδράσει, θα αναγκάσει την ΕΚΤ να προωθήσει ακόμη ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.