Αύξηση-ρεκόρ της ανεργίας στις ΗΠΑ – Πάνω από 3 εκατ. οι αιτήσεις για το επίδομα

Λόγω του αναγκαστικού λουκέτου που έβαλαν καταστήματα και βιομηχανίες

Αύξηση-ρεκόρ της ανεργίας στις ΗΠΑ – Πάνω από 3 εκατ. οι αιτήσεις για το επίδομα

Λόγω του αναγκαστικού λουκέτου που έβαλαν καταστήματα και βιομηχανίες

Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο το άλμα που έκανε η ανεργία στις ΗΠΑ μέσα σε μια μόνο εβδομάδα, λόγω βέβαια του κορωνοϊού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου οι αιτήσεις των Αμερικανών για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας άγγιξαν τα 3,3 εκατομμύρια.

Το προηγούμενο ρεκόρ αιτήσεων επιδόματος ανεργίας, σε εβδομαδιαία βάση, ήταν 695.000 και κατεγράφη κατά την πετρελαϊκή κρίση και ύφεση που είχε φέρει ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ το 1982 .

Η εκτίναξη της ανεργίας οφείλεται στο κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ, θεάτρων, κινηματογράφων, ξενοδοχείων, γυμναστηρίων και άλλων χώρων συγχρωτισμού των πολιτών, που αποφάσισε η διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για να περιορίσει τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, σημαντικά συνεισέφερε στην αύξηση των απολύσεων στις ΗΠΑ η κάθετη πτώση της παραγωγής των κατασκευαστών αυτοκινήτων και άλλων μεγάλων βιομηχανικών μονάδων της χώρας, καθώς  επίσης και η καθίζηση των αερομεταφορών. 

Σημειωτέον ότι το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 3,5% το Φεβρουάριο από 3,6% που ήταν τον Ιανουάριο. Από το 2016 το ποσοστό των ανέργων κυμαίνεται κάτω από το 5% του εργατικού δυναμικού της χώρας – όριο κάτω από το οποίο σε μια αγορά εργασίας θεωρείται ότι επικρατούν συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

 

Στις ΗΠΑ η προστασία της εργασίας είναι υποτυπώδης λόγω της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας και της δυνατότητας που έχουν οι εργοδότες να προσλαμβάνουν και να απολύουν κατά το δοκούν.  

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις