Η Ε.Ε. δεν έχει περιθώρια να αποτύχει. Από την αντίδρασή της στην τωρινή, πρωτοφανή κρίση θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και το μέλλον της. Το διακύβευμα είναι η ίδια της η ύπαρξη.
Καλείται να αποδείξει στην πράξη αν μπορεί να ανταποκριθεί στις αρχές και τις απαιτήσεις που η ίδια είχε θέσει με τις ιδρυτικές της συνθήκες.
Ήδη από τη Διακήρυξη Σουμάν η «πραγματική αλληλεγγύη» είχε τεθεί πολύ ψηλά στους στόχους του νεογέννητου ακόμη ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Εβδομήντα χρόνια μετά, το αίτημα της αλληλεγγύης προβάλλει πιο επιτακτικό από ποτέ.
Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλα τα κράτη – μέλη και ιδίως η Γερμανία και οι δορυφόροι της.
Η υπέρβαση των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουν οι ευρωπαίοι πολίτες και των πολύ πιο πιεστικών που θα ακολουθήσουν προϋποθέτει συνεργασία και συντονισμένη απάντηση.
Αυτό ακριβώς ζητούν εν όψει του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με χθεσινή επιστολή τους προς τον Σαρλ Μισέλ:
«Αν θέλουμε η Ευρώπη του αύριο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του χθες, πρέπει να δράσουμε σήμερα. Είναι η ώρα να σχεδιάσουμε και πάλι το κοινό μας μέλλον».
Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης όλων των υφιστάμενων κοινών δημοσιονομικών μέσων για την υποστήριξη των εθνικών προσπαθειών και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής αλληλεγγύης.
Μεταξύ των άλλων οι ηγέτες των εννέα κρατών προτείνουν την έκδοση κοινού χρεογράφου, ενός «κορωνο-ομολόγου», με αποστολή τη συγκέντρωση κεφαλαίων -στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των εταίρων. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να εξασφαλισθεί η σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζημιών από αυτή την πανδημία.
Η υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση ισχυροποίησης της Ευρώπης και να εκπέμψει ηχηρό μήνυμα ενότητας.
Υπό την πίεση της σημερινής κρίσης, η Ε.Ε. έχει την ευκαιρία να επιταχύνει τον βηματισμό της, να ισχυροποιηθεί και να «ξανασυστηθεί» στους Ευρωπαίους πολίτες.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα τα καταφέρει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η προϋπόθεση για να το πετύχει είναι να παραμείνει ενωμένη. Και όχι Ευρώπη δύο ταχυτήτων, χωρισμένη σε Βορρά και Νότο, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο κατ΄ όνομα δεν νοείται.