Οι «υγιείς» επιχειρήσεις θα πρέπει να στηρίξουν με προσφορές το εθνικό σύστημα υγείας και η κυβέρνηση να στηρίξει με οριζόντια μέτρα την επιχειρηματικότητα για την επόμενη ημέρα του κορωνοϊού, αφού δύσκολα βρίσκει κανείς ΚΑΔ κάποιου επιχειρηματικού κλάδου που δεν πλήττεται από τις επιπτώσεις της κρίσης, αναφέρει σε ανκοίνωσή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ).
Το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. πρότεινε στα αρμόδια υπουργεία δύο μόνιμα και ουσιαστικά μέτρα για το σύνολο της πραγματικής οικονομίας. Το πρώτο αφορά στον επαναπροσδιορισμό των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, δίνοντας ρευστότητα στην αγορά με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης και το δεύτερο, στην επίσπευση της εφαρμογής μείωσης των φορολογικών συντελεστών του 2021 από εφέτος. Αναλυτικά, για την επόμενη ημέρα προτείνεται στο οικονομικό επιτελείο, ένα «πακέτο μετά-κρίσης» με 7 οριζόντιες φορολογικές μειώσεις για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, την διατήρηση της απασχόλησης, αλλά κυρίως την επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι μειώσεις φόρων, τελών, εισφορών και ΦΠΑ, που προτείνονται από το Ε.Β.Ε.Π. στο ΥΠΟΙΚ είναι:
- Μείωση των φορολογικών συντελεστών όλων των επιχειρήσεων για το 2020 από το 24% στο 20%.
- Μείωση των εισφορών από το 2020 για τις επιχειρήσεις και εργαζομένους, κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες με ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους.
- Μείωση προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων για όλους τους κλάδους της οικονομίας από το 95% στο 50%.
- Μείωση των τελών που επιβάλλονται στις μεταφορές αγαθών και εμπορευμάτων.
- Μείωση ΦΠΑ στις θαλάσσιες μεταφορές, την ακτοπλοΐα και τις αερομεταφορές.
- Μείωση ΦΠΑ στον τουρισμό σε 6% και μείωση του τέλους διαμονής.
- Μείωση ΦΠΑ στο σύνολο της εστίασης στο 13%.
Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης κ. Κορκίδης ζήτησε από τις «υγιείς» επιχειρήσεις να επιδείξουν, στα δύσκολα για μία ακόμα φορά, «οικονομικό πατριωτισμό».
Η σημερινή έκφανση του «οικονομικού πατριωτισμού» είναι η συνδρομή όλων κατά του κορονοϊού, ώστε να ξεπεράσουμε την εξάπλωση της πανδημίας και να εμποδίσουμε την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, με προσφορές από τον ιδιωτικό τομέα, απαραίτητου υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία και δωρεές στις υποδομές υγείας, αναφέρει ο κ. Κορκίδης