Ερώτηση προς την Κομισιόν για τις προκλήσεις της Τουρκίας ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου κατέθεσε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Η Τουρκία προκαλεί εντάσεις
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ αναφέρει πως η γειτονική χώρα συνεχίζει να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να προκαλεί εντάσεις.
Σημειώνει ότι με επιστολή του ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κατέθεσε τις γεωγραφικές συντεταγμένες με βάση το άκυρο και παράνομο μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης.
Με βάση αυτές τις συντεταγμένες η Τουρκία παραβιάζει απροκάλυπτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος καθώς στερεί ελληνικά νησιά από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη τους.
Παραβλέπει κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου
«Οι γεωγραφικές συντεταγμένες που κατέθεσε η Τουρκία δεν είναι μόνο πλασματικές παράνομες και αυθαίρετες καθώς παραβιάζουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και παραβλέπουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, της Κύπρου και άλλων κρατών της περιοχής.
Γεγονός που έχουν καταδικάσει τόσο η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 2019 όσο και η απάντηση του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιοσέπ Μπορέλ σε σχετική μου ερώτηση για το παράνομο και άκυρο μνημόνιο συνεργασίας Λιβύης-Τουρκίας με το οποίο οι δύο χώρες οριοθετούν ΑΟΖ καταπατώντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς στερούν το δικαίωμα ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά», προσθέτει ο κ. Κεφαλογιαννης.
Παράλληλα επισημαίνει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει κάνει έκκληση σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες για παγκόσμια εκεχειρία και πως «δυστυχώς για άλλη μια φορά, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί».
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν είναι σε γνώση της όλα αυτά, τι θέση προτίθεται να λάβει και αν θα προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες και επιθετικές της ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή καταπατώντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου.