«Το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση δεν κάνουν ούτε όσα μπορούν ούτε όσα χρειάζονται σ’ αυτή τη φάση», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ανεπάρκειες και ελλείψεις
Ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αντρέας Ξανθός αναφέρει ότι συνεχίζεται η ανεπάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας των υγειονομικών και εξηγεί:
Είναι πολύ καθυστερημένη και ανεπαρκής η ενίσχυση του ΕΣΥ με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό.
Είναι κραυγαλέα πλέον η έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού για μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Είναι πολύ προβληματική επιχειρησιακά η μη ενσωμάτωση των δημόσιων δομών ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, ΤΟΜΥ, ΠΠΙ, ΠΙ) στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ξανθός προτείνει:
«Είναι επείγουσα ανάγκη, ιδιαίτερα τώρα που «Μένουμε στο σπίτι», να αναπτυχθούν υπηρεσίες κατ’ οίκον παρακολούθησης και φροντίδας ευπαθών ομάδων, χρονίως πασχόντων, ηλικιωμένων και ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας που χρειάζονται συστηματική παρακολούθηση και ολοκληρωμένη φροντίδα (υγειονομική και ψυχοκοινωνική).
Τα δύο περιστατικά συμπολιτών μας –επισημαίνει- που πέθαναν αδιάγνωστοι και αβοήθητοι στα σπίτια τους, ήταν μια τραγική προειδοποίηση.
Απαιτείται άμεσα και σχεδιασμένα η συνεργασία των δομών ΠΦΥ (Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ) που έχουν ήδη τεχνογνωσία και εμπειρία κοινοτικής φροντίδας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, των νοσοκομείων που ήδη παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες (πχ σε ογκολογικούς ασθενείς), του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ή άλλων κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης και του Κράτους.
Διαγνωστικά τεστ και εργαστηριακοί έλεγχοι
Είναι επίσης ανάγκη να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα των διαγνωστικών τεστ και κυρίως να τεθεί υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας η διαχείριση των εργαστηριακών ελέγχων που σχετίζονται με την πανδημία.
Απαιτείται άμεσα η αποτύπωση των δυνατοτήτων του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και η δημιουργία κοινών κανόνων και κριτηρίων για τη διενέργεια τους. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται η ενίσχυση και αξιοποίηση όλων των δημόσιων εργαστηρίων των νοσοκομείων, των Πανεπιστημίων, των Ερευνητικών Ιδρυμάτων, του ΕΚΕΑ (Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας), που έχουν πιστοποιημένη εμπειρία στις μοριακές τεχνικές (real time PCR), με στόχο τη μέγιστη δυνατή διενέργεια αξιόπιστων εξετάσεων μέσα από το δημόσιο σύστημα και πάντα με βάση την κλινική κρίση του θεράποντος γιατρού.
Ειδικά για την περίπτωση του ΕΚΕΑ, το οποίο διαθέτει εξοπλισμό και τεχνολογία συγκεντρωτικού μοριακού ελέγχου του αίματος για ιούς με μεγάλη δυναμικότητα, η αξιοποίησή του για ταχύ και μαζικής κλίμακας έλεγχο του κοροναϊού (περίπου 1.000 δείγματα/ μέρα) είναι σχέδιο γνωστό στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί.
Αντίστοιχα, για όσες εξετάσεις πραγματοποιηθούν σε ιδιωτικά εργαστήρια πρέπει να συνταγογραφούνται με το ίδιο πρωτόκολλο που ισχύει και στο ΕΣΥ και φυσικά να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με βάση την κοστολόγηση που έχει γίνει από το ΚΕΣΥ (και όχι όπως σήμερα να γίνονται ανεξέλεγκτα και να πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες).
Στο κρίσιμο ζήτημα των κλινών ΜΕΘ , η προσπάθεια πρέπει σ’ αυτή τη φάση να επικεντρωθεί στην γρήγορη ενεργοποίηση του μέγιστου δυνατού αριθμού κρεβατιών εντατικής θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία, μέσα από την αναγκαία ενίσχυση με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, αλλά και με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Επικουρικά, προφανώς, πρέπει να υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης της υποδομής των στρατιωτικών νοσοκομείων και επίταξης όλων των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Όμως ο στόχος είναι να μην χρειαστεί η επίταξη, ελέγχοντας τη διασπορά του ιού, περιορίζοντας τον απόλυτο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων και ενδυναμώνοντας τις δημόσιες ΜΕΘ.
Στο βαθμό που χρειαστεί η επιστράτευση όλων των κλινών ΜΕΘ της χώρας, προφανώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές.
Η ημερήσια αποζημίωση για κλίνη ΜΕΘ είναι συγκεκριμένη, υπάρχει πλαφόν (800 ευρώ) και προβλέπεται από τον ΕΚΠΥ (κανονισμό παροχών υγείας) του ΕΟΠΥΥ. Είναι λοιπόν προκλητικός ο διπλασιασμός του νοσηλίου που προβλέφθηκε στην πρόσφατη ΠΝΠ. Και μάλιστα με ένα συντελεστή (2,09) που αφορά νοσηλεία αλλοδαπών ασθενών μη μόνιμων κατοίκων της χώρας. Δεν είναι η ώρα για «χαριστικές ρυθμίσεις» προς τον ιδιωτικό τομέα αλλά για γενναία επένδυση στη δημόσια περίθαλψη.
Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Παύλου Πολάκη καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αντί επίταξης των ιδιωτικών ΜΕΘ με την ισχύουσα τιμή του ΕΟΠΠΥ προσφέρει διπλάσια αποζημίωση στους κλινικάρχες που διαθέτουν κρεβάτια ΜΕΘ.
ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ !!!! Την ίδια στιγμή που ο κύριος Τσιόδρας λέει πως θα γίνονται τεστ μόνο σε συμπτωματικους…
Δημοσιεύτηκε από Παυλος Πολακης στις Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020
Αναλυτικά η δήλωση του Πολάκη:
«Αυτό εννοούσε η κυβέρνηση όταν μίλαγε για «συνεργασία και βοήθεια του ιδιωτικού τομέα της Υγείας»; Αυτή ήταν η «επίταξη» που από καιρό ήσασταν έτοιμοι να κάνετε;
Ντροπή και αίσχος !
Η κυβέρνηση συμφώνησε και πέρασε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) να δώσει ο ΕΟΠΥΥ διπλάσια αποζημίωση (δηλαδή από 800 € στα 1.600 € ημερησίως !) στους κλινικάρχες που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ στις κλινικές τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού !
Αυτό γεννάει δυο σοβαρά ηθικής και οικονομικής τάξεως ζητήματα:
α) Κάποιοι μέσα στην κρίση, μέσα στον πανικό που περνάει αυτή τη στιγμή η χώρα, το μόνο που συνεχίζουν να σκέφτονται είναι πώς θα οικονομήσουν !
β) Εμείς στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλάξαμε στα τέλη του 2018 τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, εξορθολογίζοντας τη διαδικασία νοσηλείας ασθενών σε ιδιωτικές ΜΕΘ με πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ (όταν δεν μπορούσε να βρεθεί κρεβάτι σε δημόσιο νοσοκομείο). Μάλιστα εκτός από την αύξηση που δώσαμε τότε στο ημερήσιο νοσήλειο ΜΕΘ και την πληρωμή ξεχωριστά πράξεων ή παρεμβάσεων που δεν προβλεπόταν πριν (πχ αιμοκάθαρση-αιμοδιαδιήθηση) εξαιρέσαμε αυτή τη δαπάνη από το clawback των κλινικών ως κίνητρο για να τα διαθέσουν για να καλύψουμε τις εποχιακά έντονες ανάγκες (πχ γρίπη). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα 30 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ που μας διέθετε ο ιδιωτικός τομέας το 2018, να γίνουν 70 το 2019 ! (προ κορωνοϊού). Αυτά τα κρεβάτια ΜΕΘ δεν παίρνουν αύξηση του νοσήλειου και παραμένουν με το τιμολόγιο του ΕΚΠΥ. Η κυβέρνηση δηλαδή επιβραβεύει αυτούς που θα κάνουν την αρπαχτή τώρα στην κρίση και όχι αυτούς που στήριξαν τις ανάγκες και το προηγούμενο διάστημα.
Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην «επίταξη» μέσω υποχρεωτικής επέκτασης της Σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές ΜΕΘ σε όλα τα κρεβάτια που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα, με την ισχύουσα τιμή για όλους και όχι να δίνει επιλεκτικά «δωράκια» σε κάποιους ! Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια μικρή αύξηση στο ημερήσιο νοσήλειο ΜΕΘ (πχ 20-25%) για όσο διαρκεί η πανδημία, λόγω και της μείωσης του τζίρου της, αλλά για όλους!».