Ας ξεκινήσω σήμερα με θετικά νέα μέσα στην καταχνιά των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό, τη λίστα των θυμάτων που μακραίνει, την προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας, τις δεκάδες παραβάσεις και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

Ισως το πιο θετικό που ξεπροβάλλει μέσα σε όλα αυτά είναι μία ακόμα ζωή που γεννήθηκε μέσα στον ιό. Μια νέα ζωή, ένα βρέφος, το δεύτερο που ήρθε στη ζωή από μητέρα, 31 χρονών, θετική στον κορωνοϊό. Η γυναίκα γέννησε και αυτή στο «Αττικόν» και μητέρα και βρέφος είναι, με πληροφορούν, καλά στην υγεία τους.

Η μητέρα (η οποία μόλις γέννησε μεταφέρθηκε στον 5ο όροφο του νοσοκομείου, εκεί όπου νοσηλεύονται τα κρούσματα από τον ιό) εισήχθη πριν από λίγες ημέρες στο «Αττικόν», την ίδια ημέρα που μια 24χρονη είχε φέρει και εκείνη στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι.

Τις ίδιες μέρες όπου στο πανεπιστημιακό αυτό νοσοκομείο άδειαζαν τις κλινικές τη μία μετά την άλλη για να δημιουργήσουν κλινικές κορωνοϊού, ο θάνατος δεν είχε τον τελευταίο λόγο, η ζωή βγήκε για άλλη μια φορά νικήτρια.

***

Η υδροξυχλωροκίνη στη χώρα μας

Ισως το πιο σημαντικό που έστειλαν οι Κινέζοι το Σάββατο δεν είναι τόσο το 1 εκατομμύριο μάσκες ή οι ποδιές (αδιάβροχες μπλούζες), αλλά η πρώτη ύλη για την παρασκευή υδροξυχλωροκίνης στη χώρα μας. Πρόκειται για μια δραστική ουσία που εμπεριέχεται σε πολλά εγκεκριμένα σκευάσματα για την ελονοσία, τον ερυθηματώδη λύκο και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ετσι θα μπορεί να παρασκευάζεται και στη χώρα μας υδροξυχλωροκίνη σε μεγάλες ποσότητες, αφού έχει διεθνώς τεθεί στη διάθεση των γιατρών ως πιθανή θεραπεία για τον κορωνοϊό.

***

Οι 500.000 μάσκες ήταν δωρεά της κινεζικής κυβέρνησης, οι υπόλοιπες 500.000 δωρεά της κινεζικής εταιρείας ενέργειας που μετέχει στον ΑΔΜΗΕ, ενώ άλλες 150.000 μάσκες που ήρθαν από την Κίνα ήταν δωρεά εφοπλιστικής οικογένειας. Πώς θα διατεθούν οι μάσκες; Μου λένε ότι προτεραιότητα έχουν τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό. Αλλά υπάρχουν και άλλα νέα από την Κίνα…

***

Αλλες τρεις πτήσεις από την Κίνα

Για παράδειγμα, ετοιμάζονται άλλες τρεις πτήσεις από το Πεκίνο με μάσκες, μόνιτορ, στολές και γενικά με ιατρικά αναλώσιμα. Οι πτήσεις αυτές έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου. Να ξέρετε ότι η εξεύρεση ιατρικών αναλωσίμων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Αυτός είναι ο λόγος που τον όλο συντονισμό τον έχει αναλάβει το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο Πρωθυπουργός με τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και με τον γενικό γραμματέα της Βουλής Γ. Μυλωνάκη. Και τούτο γιατί η ζήτηση από όλες τις χώρες είναι μεγάλη (οι Ιταλοί δίνουν όσα όσα για να προμηθευθούν ιατρικά αναλώσιμα). Σχεδόν μονόδρομος για την εξεύρεση αυτών των αναλωσίμων (κυρίως μάσκες και μόνιτορ) παραμένει η Κίνα. Ολες οι χώρες απευθύνονται στην Κίνα. Αλλωστε δεν είναι τόσο εύκολη ούτε η εξεύρεση των αναλωσίμων ούτε η μεταφορά τους στην Ελλάδα, αφού θα πρέπει η κυβέρνηση να νοικιάσει αεροπλάνα τσάρτερ για να τα μεταφέρουν, κάτι όμως που κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

***

Ευτυχώς κλείστηκαν τα αεροπλάνα και αναμένονται στο τέλος του μήνα τρεις πτήσεις. Θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτά που θα μεταφέρουν τα αεροσκάφη θα αποτελούν στην πλειονότητά τους δωρεά εφοπλιστών, επιχειρηματιών, ιδρυμάτων, αλλά και ιδιωτών. Είναι συγκινητική η προσφορά τους, οι περισσότεροι προσφέρουν ανωνύμως.

***

Τα άκαιρα τεστ για τον ιό

Τον θαυμασμό όλων μας αξίζουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που μάχονται καθημερινώς και σε δύσκολες συνθήκες με αυτόν τον αόρατο εχθρό (αλλά όχι ανίκητο, όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης). Εάν ρωτήσεις οποιονδήποτε από αυτούς, δεν θα σου αναφέρει τίποτα ούτε για κούραση ούτε για τις πολλές εφημερίες (και αρμοδιότητες) που έχει φορτωθεί, αλλά για την αγωνία του για την πιθανή εξάπλωση του ιού. Ανησυχούν συγκεκριμένα, όπως μου είπε η διευθύντρια της Εντατικής του «Ευαγγελισμού» Αναστασία Κοτανίδου, για όλους αυτούς που έτρεξαν παράκαιρα να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, προτού όμως ο ιός επωαστεί. Και βεβαίως βγήκε το δείγμα αρνητικό. Ετσι, νομίζοντας ότι είναι αρνητικοί στον ιό συνέχιζαν τις δραστηριότητες και τις επαφές τους. Υπάρχει, μου είπε, περίπτωση ορισμένοι από αυτούς πράγματι να έχουν μολυνθεί, χωρίς να έχουν συμπτώματα, και δεν το γνωρίζουν.

***

Η θεσμική εκπροσώπηση στην Τράπεζα της Ελλάδος

Εν μέσω κορωνοϊού η Τράπεζα της Ελλάδος απέκτησε και πάλι θεσμική εκπροσώπηση. Και εξηγούμαι. Επί ΣΥΡΙΖΑ μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας ήταν συνδικαλιστές, μια κυρία που είχε ένα κατάστημα και διάφοροι άλλοι με κομματική ταυτότητα, με στόχο τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας. Αυτό όμως άλλαξε. Στην 87η ετήσια Τακτική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας (την περασμένη Παρασκευή) εξελέγησαν μέλη του Γενικού Συμβουλίου οι Σπ. Θεοδωρόπουλος (Chipita), Γιάννης Ρέτσος (ΣΕΤΕ), Γ. Καρανίκας (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, αλλά και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΔ) και Αθ. Σαββάκης (ΣΒΒΕ).

***

Το «πόθεν έσχες» στην εποχή του κορωνοϊού

Σας πληροφορώ ότι όλα ήταν έτοιμα για να δοθούν στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών χρήσεως 2018. Ενδιαφέρον θα πείτε, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμπληρώσει (το 2018) τριετία στη διακυβέρνηση της χώρας και η ΝΔ τρία χρόνια στην αντιπολίτευση. Αλλά με κορωνοϊό, ποιον αλήθεια ενδιαφέρουν τα «πόθεν έσχες»; Ετσι αποφασίζεται, μαθαίνω, η αναβολή της δημοσιοποίησής τους.

***

Εξοικείωση στις ψηφιακές διαδικασίες

Θα αφήσει κάτι το θετικό πίσω του ο κορωνοϊός; Ιδού τι λέει ο Γ. Γεωργαντάς, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: πρώτον, εξοικείωση των πολιτών με την ψηφιακή διαδικασία και, δεύτερον, οχύρωση του ΕΣΥ. Από σήμερα μάλιστα όλα τα επείγοντα χαρτιά που ενδιαφέρουν τους πολίτες, αντί να τα προμηθεύονται από τα ΚΕΠ, θα τα παραλαμβάνουν ταχυδρομικώς στο σπίτι τους εντελώς δωρεάν.

***

«Μένουμε δυνατοί! Δεν μένουμε σιωπηλοί!»

Με τα παραπάνω λόγια έκλεινε τη δήλωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τον Πρωθυπουργό. Κι αυτό ακριβώς κάνουν το ΚΚΕ και ο Γραμματέας του, δεν μένουν σιωπηλοί. Από την πρώτη στιγμή ζητούν να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ, να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικών και να προμηθευθούν τα νοσοκομεία όλα τα αναγκαία μέσα που ζητούν οι υγειονομικοί. Βέβαια το ΚΚΕ ζητάει και κάτι άλλο που κανείς δεν τολμά να ξεστομίσει: την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και την ένταξή του στον κρατικό σχεδιασμό. «Για να μη γίνουμε Ιταλία, πρέπει να παρθούν μέτρα στους μεγάλους εργασιακούς χώρους» λέει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γιατί έχει υπόψη του την εμπειρία της γειτονικής χώρας όπου παρά τις απαγορεύσεις οι μεγάλες βιομηχανίες στο Βορρά δούλευαν κανονικά χωρίς μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Σας ενημερώνω ότι το «μένουμε δυνατοί», κατά το «μένουμε σπίτι», είναι το σύνθημα της καμπάνιας που έχει ξεδιπλώσει το ΚΚΕ με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού. Μάλιστα αξιοποιεί και τα σπιτάκια του «Μένουμε σπίτι», μόνο που στα παράθυρα βλέπει κανείς μεγάφωνα. Λογικό, για το ΚΚΕ μιλάμε.