Επιστολή με την οποία ενημέρωνε την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν για τις τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο είχε αποστείλει στους δυο ευρωπαίους ηγέτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 16 Μαρτίου, πριν από την τριμερή τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτό έκανε γνωστό στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή των ΠΝΠ για τις «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις επίταξης ακινήτων για την αποφυγή διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας» και την «Αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου».
Απαντώντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης που έθεσαν το θέμα της απουσίας της Ελλάδας από την τριμερή, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι «η χώρα μας δεν είναι απούσα» από τις εξελίξεις και ενημέρωσε τα κόμματα για το περιεχόμενο της επιστολής του Πρωθυπουργού στην οποία αναλυτικά ενημέρωνε Μέρκελ και Μακρόν για το συμβαίνει στον Έβρο και τους εκβιασμούς της Τουρκίας, η οποία επιχειρεί να στείλει μαζικά μετανάστες, ενώ παράλληλα αναδείκνυε και την διάσταση της παραβίασης βασικών διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου με την χρήση εκ μέρους της γείτονος ανθρώπων «για την επίτευξη αλλότριων σκοπών».
Επιπλέον, όπως ανέφερε, στην επιστολή Μητσοτάκη περιλαμβάνονταν και οι ελληνικές προτάσεις για την ενίσχυση της παρουσία της Frontex, τον μηχανισμό χρηματοδότησης ώστε στην περίπτωση της Τουρκίας να είναι αντιστρόφως ανάλογος με την ροή μεταναστών προς την Ελλάδα -δηλαδή όσο περισσότερους στέλνουν τόσο να μειώνονται τα χρήματα, όπως ανέφερε- και την άρση του γεωγραφικού περιορισμού για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο ώστε να επιστρέφονται και όσοι έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα.
«Ουσιαστικά η επιστολή περιλαμβάνει τις θέσεις της Ελλάδας για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου», είπε ο κ. Κουμουτσάκος, χαρακτηρίζοντας «πλήρη και πολύ ουσιαστική την επιστολή» ως προς το τι θέλει η χώρα μας εν όψει της διαπραγμάτευσης για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για την μετανάστευση. Έντονη κριτική άσκησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Βίτσας χαρακτηρίζοντας τις δυο ΠΝΠ «κείμενα ανθρωπιστικής ντροπής».
Όπως είπε χαρακτηριστικά «με τις επιτάξεις παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας που λέει το Σύνταγμα». «Δεν μπορούμε να βάζουμε φυλακή ανθρώπους που δεν έχουν κάνει τίποτε», σημείωσε, ενώ ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης είπε σχετικά με την αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου ότι «δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο νομικό θεμέλιο να αναστέλλει τέτοιες διατάξεις».
«Μόνο με ανοχή μπροστά στην κρίση και με προσωρινότητα να το δούμε», συνέστησε στην κυβέρνηση. Ως απάντηση στην διπλή κρίση που αντιμετωπίζει την χώρα παρουσίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης τις ΠΝΠ επισημαίνοντας ότι στον Έβρο η χώρα μας δίνει ακόμη την μάχη της προστασίας των συνόρων. Ενώ για την αναστολή του ασύλου τόνισε ότι συνιστά μια ξεκάθαρη θέση ότι δεχόμαστε ασύμμετρη απειλή και ότι αυτοί που προσπαθούν να παραβιάσουν τα σύνορά μας υποστηρίζονται από την Τουρκία για τις γεωπολιτικές της επιδιώξεις. Και ανέφερε ότι πρόσφατα η Τουρκία δεν δέχθηκε μια μεγάλη επιστροφή μεταναστών με πρόφαση τον Κορονοϊό.
Όσον αφορά τη διάσταση της δημόσιας υγείας λόγω της πανδημίας, ανέφερε ότι υπάρχει διαχωρισμός των νέων αφίξεων από τις παλαιές ώστε να μην μεταφερθεί ο ιός ενώ ελέγχονται όταν περνούν από γιατρούς. Μάλιστα ενημέρωσε ότι «δεν έχουμε κρούσμα κορονοϊού αυτή την στιγμή στα νησιά».