Σε χαλάρωση των εποπτικών κανόνων προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία τη Δευτέρα απηύθυνε κάλεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα που εποπτεύει για την παροχή ρυθμίσεων και διευκολύνσεων στους δανειολήπτες που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.
Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να εκμεταλλευτούν πλήρως κρατικές εγγυήσεις που δίνονται λόγω των έκτακτων συνθηκών για την κάλυψη των ανοιγμάτων τους, με τη χαλάρωση του πλαισίου χαρακτηρισμού των δανείων ως μη εξυπηρετούμενα.
Οι αποφάσεις αυτές διευκολύνουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης των ελληνικών τραπεζών για την ανακούφιση των οφειλετών που αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα στις υποχρεώσεις τους.
Μέχρι στιγμής δύο είναι τα οριζόντια μέτρα διευκολύνσεων που έχουν ληφθεί:
- Σε επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα από την κρίση, έχουν δηλαδή κλείσει με κρατική εντολή ή δραστηριοποιούνται σε εν λειτουργία κλάδους που εμφανίζουν μείωση τζίρου (το ΥΠΟΙΚ έχει ανακοινώσει τους ΚΑΔ), προσφέρεται αναστολή καταβολής χρεολυσίων έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να καταβάλλουν μόνο τόκους, οι οποίοι για τουλάχιστον τρεις μήνες θα επιδοτηθούν από το κρατικό προϋπολογισμό. Όλα αυτά ισχύουν υπό την προϋπόθεση ότι ήταν συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις μέχρι και το τέλος του 2019.
- Σε φυσικά πρόσωπα – εργαζομένους και ελεύθερους επαγγελματίες που θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ, παρέχεται αναστολή δόσεων για 3 μήνες.
Οι δανειολήπτες των παραπάνω κατηγοριών δε θα λάβουν τη διευκόλυνση αυτόματα. Θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την τράπεζα συνεργασίας τους.
Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να προσφέρουν βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.
Τα αρμόδια στελέχη σε συνεργασία με τους συνδεδεμένους ανεξάρτητους διαχειριστές ή με τις εσωτερικές μονάδες επισφαλειών θα καταγράφουν την κατάσταση και έπειτα από εξέταση των δεδομένων που θα ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ημέρες, θα ρυθμίζουν τις οφειλές.
Στην προκειμένη περίπτωση, οι μηνιαίες δόσεις για 2, 3 ή ακόμη και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, θα προσαρμόζονται σε επίπεδα στα οποία μπορεί ο δανειολήπτης να καταβάλλει.
Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, «θα ικανοποιηθεί κάθε λογικό αίτημα πελάτη μας, αφού όμως φυσικά προηγουμένως εξετάσουμε την υπόθεσή του».
Για παράδειγμα, ένας δημόσιος υπάλληλος ή ένας συνταξιούχος δεν θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις, καθώς θα συνεχίσει να πληρώνεται. Το ίδιο ισχύει και για έναν εργαζόμενο σε επιχείρηση που λειτουργεί και η μισθοδοσία του καταβάλλεται κανονικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν θα αλλάξει κάτι. Άρα δεν θα πάρει και ρύθμιση των οφειλών του.
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, «οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες θα στηριχθούν. Ωστόσο, όσοι επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να σταματήσουν την εξυπηρέτηση του χρέους τους, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δηλαδή, θα μας βρουν μπροστά τους όταν ανοίξουν ξανά τα δικαστήρια».
Τι αποφάσισε η ΕΚΤ
Αναλυτικότερα, τα μέτρα χαλάρωσης των εποπτικών κανόνων που έλαβε τη Δευτέρα η ΕΚΤ είναι τα εξής:
- Προσωρινά θα παρέχεται ευελιξία ως προς την ένταξη ενός δανείου στην κατηγορία «αβέβαιης είσπραξης» όταν ο πιστωτής κάνει χρήση των κρατικών εγγυήσεων που το εξασφαλίζουν, στο πλαίσιο των μέτρων ανακούφισης που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις
- Ο επόπτης θα εξετάσει επιπλέον ευελιξίες ως προς το δάνεια, η εξυπηρέτηση των οποίων αναστέλλεται μετά από κρατική εντολή, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
- Ενήμερα δάνεια που χαρακτηρίζονται ως μη εξυπηρετούμενα και βρίσκονται υπό κρατική εγγύηση θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης ως προς τη διενέργεια προβλέψεων απομείωσης, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό το κόστος για τις τράπεζες.
- Δεν θα υπάρξει καμία πίεση για την υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων μείωσης των κόκκινων δανείων, λόγω των έκτακτων συνθηκών στις αγορές.
- Θα υπάρξει ευελιξία ως προς την αποτύπωση των προβλέψεων που θα διενεργηθούν λόγω των νέων κόκκινων δανείων, στις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών και στους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας.