Περιοριστικά μέτρα αναγκάστηκε να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιβραδυνθεί η επιδημία του κορωνοϊού και να μην επιβαρυνθεί επιπλέον σε σημείο κατάρρευσης, το σύστημα Υγείας της χώρας.
Τα βασικά περιοριστικά μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει η κυβέρνηση είναι, μεταξύ άλλων, κλειστά σχολεία, καφετέριες, νυχτερινά μαγαζιά, μπαρ, καφενεία, εμπορικά καταστήματα, εκκλησίες και ειδικότερα όλοι οι χώροι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού με παράλληλη απαγόρευση συγκέντρωσης άνω των 10 ατόμων στον ίδιο χώρο.
Τελευταίο μέτρο της κυβέρνησης αποτέλεσε το κλείσιμο των ξενοδοχείων σε όλη την επικράτεια, που θα ξεκινήσει από τις 22 Μαρτίου τα μεσάνυχτα, ενώ ένα σενάριο που εξετάζεται, είναι η αναστολή όλων των επιβατικών πτήσεων στην Ελλάδα, ώστε να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η διασπορά του κορωνοϊού.
Για τα ξενοδοχεία
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, για την ιστορική απόφαση που έχει παρθεί περί κλεισίματος όλων των ξενοδοχείων της χώρας λόγω κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο η απόφαση αυτή ισχύει για όλα τα ξενοδοχεία πλην αυτών που αποτελούν εξειδικευμένη περίπτωση, αυτών δηλαδή που λειτουργούν προς εθνικό σκοπό. Σε αυτά συγκαταλέγονται τα ξενοδοχεία της παραμεθόριου και των νησιών του Αιγαίου, αλλά και αυτά που είναι κοντά σε αεροδρόμια και νοσοκομεία αναφοράς.
Η κυβέρνηση δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, καθώς οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε συνάρτηση με τη συμπεριφορά των πολιτών – και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου – και σε ποιο ποσοστό θα πειθαρχήσουν στη βασική οδηγία για την καταπολέμηση της επιδημίας, το «μένουμε σπίτι» και τον περιορισμό των μετακινήσεών μας.
Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μήνυμά του το απόγευμα της Πέμπτης: «Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και αποστάσεις. Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί».
Οι εξαιρέσεις για τα ξενοδοχεία είναι:
1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας
2 ξενοδοχεία στην Αθήνα
3 ξενοδοχεία στην Θεσσαλονίκη
4 ξενοδοχεία που φιλοξενούν προσωπικό για την φύλαξη των συνόρων
Τέλος το Μετρό μετά τα μεσάνυχτα
Σε αναστολή της μεταμεσονύκτιας λειτουργίας του μετρό (γραμμές 2 & 3) και του τραμ και στη μείωση της συχνότητας των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς προχωρά ο ΟΑΣΑ λόγω της μεγάλης πτώσης της επιβατικής κίνησης, η οποία τις τελευταίες ημέρες πλησίασε το 70%.
Έτσι, τα δρομολόγια του μετρό και του τραμ από αύριο Παρασκευή και μέχρι νεοτέρας, σταματούν τα μεταμεσονύχτια δρομολόγια τους (λειτουργούσαν Παρασκευή και Σάββατο έως 02.30) δεδομένο ότι μαγαζιά εστίασης, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.λπ. είναι πλέον κλειστά.
Επιπλέον, ο ΟΑΣΑ προχωρά και στην μείωση της συχνότητας των δρομολογίων στα μέσα σταθερής τροχιάς.
Σε ό,τι αφορά τις γραμμές 2 & 3 του μετρό, τα δρομολόγια θα εκτελούνται από την έναρξη της βάρδιας έως τις 06.30 το πρωί ανά 10 λεπτά, από 06.30 έως 22.00 ανά 7 λεπτά και από τις 22.00 έως τη λήξη της βάρδιας ο χρόνος διέλευσης των συρμών θα είναι στα 10 λεπτά.
Οι συχνότητες των δρομολογίων στη γραμμή 1 του μετρό (ΗΣΑΠ) θα είναι από τις 05.30 έως τις 22.00 ανά 7,5 λεπτά και από τις 22.30 έως τη λήξη της βάρδιας η κυκλοφορία των συρμών θα κυμαίνεται από 11,5 λεπτά έως 15 λεπτά.
Τα δρομολόγια του τραμ (σημειωτέον διεξάγονται μόνο στη Γραμμή 5 -Πλάτωνας- από τη στάση Ασκληπιείο Βούλας έως τη στάση Κασομούλη) θα πραγματοποιούνται κάθε 11 λεπτά από τις 05.30 έως και 21.00 και από 21.00 έως λήξη βάρδιας κάθε 12 λεπτά.
Ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ έχουν μειωθεί αισθητά καθώς έχει τεθεί σε