Συστάσεις προς τους ασθενείς με καρδιοπάθεια για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 εξέδωσε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ).
Όπως αναφέρει, ο κορωνοϊός δεν προκαλεί μόνο αναπνευστικά προβλήματα στους ανθρώπους που μολύνει. Σε μικρό ποσοστό ασθενών προκαλεί και βλάβη στο μυοκάρδιο. Η βλάβη αυτή γίνεται αντιληπτή με μια ειδική εξέταση, στην οποία αξιολογείται ένα καρδιακό ένζυμο που λέγεται τροπονίνη.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΕ κ. Ιωάννης Κανακάκης, η βλάβη στο μυοκάρδιο έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 οι οποίοι δεν είχαν υποκείμενο καρδιολογικό νόσημα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία ο κορωνοϊός Covid-19 συνήθως προσβάλλει πιο σοβαρά ορισμένες ομάδες του πληθυσμού:
- Τους ηλικιωμένους (τα θανατηφόρα κρούσματα αυξάνονται κατ’ αναλογίαν με την αύξηση της ηλικίας)
- Τους ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς
- Τους πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα
- Τους ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
- Ποιοι καρδιοπαθείς κινδυνεύουν
Από τους καρδιοπαθείς, υψηλού κινδύνου αν τους μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19 θεωρούνται οι ασθενείς:
- Με καρδιακή ανεπάρκεια
- Με συγγενή καρδιοπάθεια με συμπτώματα
- Μη ρυθμιζόμενο σακχαρώδη διαβήτη σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου
- Με σοβαρού βαθμού νεφρική ανεπάρκεια
- Με συνύπαρξη χρόνιου αναπνευστικού νοσήματος.
Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια συνήθως είναι αυτοί με ιστορικό διατατικής μυοκαρδιοπάθειας ή οι ασθενείς με παλαιό έμφραγμα και επηρεασμένη λειτουργία της καρδιάς.
Τι συνιστάται στους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο
Για να μειώσουν τις πιθανότητες να τους προσβάλλει ο κορωνοϊός, ο κ. Κανακάκης συνιστά στους πάσχοντες από καρδιαγγειακή νόσο:
- Να ακολουθείτε τις γενικές οδηγίες του ΕΟΔΥΥ για την αποφυγή προσβολής και μετάδοσης. Τέτοιες οδηγίες είναι, λ.χ., η αποφυγή των συναθροίσεων, η παραμονή στο σπίτι, το συχνό πλύσιμο των χεριών κ.λπ.
- Να μην επισκέπτεστε νοσοκομεία και ιατρεία, εάν δεν έχετε συμπτώματα. Να αναβάλλετε τον τακτικό έλεγχο για τους επόμενους μήνες. Η συνταγογράφηση μπορεί να λαμβάνεται από συγγενικά πρόσωπα.
- Μην αλλάζετε την φαρμακευτική θεραπεία που λαμβάνετε για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής και της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή των ACE-I και ARB για τον έλεγχο της αρτηριακής υπέρτασης.
- Να συμμορφώνεστε με την φαρμακευτική θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια, τον σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ., ούτως ώστε να μειώσετε τις επανεισαγωγές στο νοσοκομείο.
- Να τρέφεστε και να ζείτε υγιεινά, αποφεύγοντας το αλάτι και το κάπνισμα
- Εάν παρουσιάσετε οξέα συμπτώματα (π.χ. θωρακικό άλγος, δύσπνοια ή ζάλη με αίσθημα παλμών) να επικοινωνήσετε με τον θεράποντα καρδιολόγο σας.
«Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες μπορεί να μειώσετε την προσβολή και τις επιπλοκές κατά την θεραπεία για Covid-19», λέει ο κ. Κανακάκης. Και προσθέτει ότι «πρέπει να παρέχεται ιδιαίτερη μέριμνα προς την κατεύθυνση της καρδιαγγειακής προστασίας».