Το ντόμινο από τη διατάραξη της οικονομικής δραστηριότητας, εξαιτίας της κρίσης που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός, έχει αρχίσει να απειλεί την εισπραξιμότητα και κατ΄ επέκταση τη ρευστότητα των εταιρειών προμήθειας ρεύματος.
Σε αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις, οι προμηθευτές και οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας εξασφάλισαν τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ότι, όποιο μέτρο κι αν ληφθεί προκειμένου να στηριχθούν οι καταναλωτές, θα είναι η κυβέρνηση που θα …βάλει πλάτη, όχι μόνο για τη ΔΕΗ, αλλά για όλη την αγορά.
Επί τάπητος, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκαν όλα τα ζητήματα. Άλλωστε, το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να έχει επεξεργαστεί και ακραία σενάρια για τη στήριξη νοικοκυριών και επαγγελματιών, όπως είναι η αναστολή πληρωμών σε τιμολόγια ρεύματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι εχθές, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι «οι όποιες ρυθμίσεις διευκόλυνσης εργαζομένων και επιχειρήσεων, που πλήττονται από την κρίση, όσον αφορά στις πληρωμές των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, θα γίνουν μέσω της κεντρικής κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών, αφού πρώτα σταθμιστούν όλες οι παράμετροι».
Σύμφωνα με τον υπουργό, πρέπει να στηριχθούν οι ευάλωτες ομάδες, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που έχουν μείνει προσωρινά χωρίς δουλειά. Αλλά, οι κινήσεις πρέπει να είναι «ζυγισμένες», ώστε, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, «να μην πάμε να κάνουμε προσωρινά τους καλούς και στη συνέχεια να καταστρέψουμε τον ενεργειακό ιστό της χώρας».
Στο επίκεντρο των χθεσινών τηλεδιασκέψεων υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμο Θωμά και τη Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου ήταν η αξιολόγηση των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού στους καταναλωτές και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Συζητήθηκε η αξιοποίηση από τον κλάδο των μέτρων στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, με φόντο αφενός την πτώση της Οριακής Τιμής Συστήματος (της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος) και των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (τα οποία έχουν κατρακυλήσει στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου δωδεκαμήνου) και αφετέρου την πτώση της κατανάλωσης ρεύματος και τη μείωση των εισπράξεων από την αγορά.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι η κρίση του κορωνοϊού αντιμετωπίζεται ως κρίση ρευστότητας και ως πρώτο βήμα πρότεινε την προώθηση ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές και θα αντιμετωπίζουν τις όποιες επιπτώσεις στην αγορά και στους καταναλωτές, χωρίς επιβάρυνση των προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος.