H εποπτική Αρχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να ελαφρύνει περαιτέρω τις τράπεζες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, δίνοντας σε αυτές περιθώρια κινήσεων όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια και την εφαρμογή λογιστικών κανόνων.
Με τμήματα της οικονομίας της Ευρωζώνης να βρίσκονται εκτός λειτουργίας και τις χρηματοπιστωτικές αγορές να είναι σε αναταραχή, η ΕΚΤ χαλαρώνει με δυναμικό τρόπο τους όρους της για τη χορήγηση δανείων καθώς και τις απαιτήσεις που έχει από τις τράπεζες που εποπτεύει.
Μόλις μία εβδομάδα μετά τη δυνατότητα που έδωσε στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» τους, η ΕΚΤ τις ενθαρρύνει να αποφύγουν τον σχηματισμό πολύ υψηλών προβλέψεων για δάνεια, καθώς αυτό θα συμπίεζε περαιτέρω τη ροή των πιστώσεων στην οικονομία.
«Στο πλαίσιο της εποπτικής αρμοδιότητάς της, η ΕΚΤ συνιστά σε όλες τις τράπεζες να αποφεύγουν προκυκλικές παραδοχές στα μοντέλα τους για τον καθορισμό των προβλέψεων», αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της. Προσθέτει ότι οι τράπεζες πρέπει να επιλέξουν τους λεγόμενους μεταβατικούς κανόνες για το λογιστικό πρότυπο IFRS 9, κάτι που θα τους δώσει περαιτέρω περιθώριο χειρισμών όσον αφορά τα υφιστάμενα λογιστικά πρότυπα που απαιτούν από τις τράπεζες να σχηματίζουν εν μέρει προκαταβολικά τις προβλέψεις για τα δάνεια, κάνοντας την παραδοχή ζημιών από το πρώτο έτος.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι εποπτικές Αρχές θα είναι ευέλικτες όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια που καλύπτονται από κρατικές εγγυήσεις ή από αναστολές πληρωμών που επιβάλλονται από δημόσιες Αρχές. Οι εποπτικές Αρχές θα δείξουν πλήρη ευελιξία κατά τις συζητήσεις με τις τράπεζες «της εφαρμογής των στρατηγικών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λαμβάνοντας υπόψη τον έκτακτο χαρακτήρα των τρεχουσών συνθηκών στην αγορά», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Αυτό δείχνει πραγματικά ότι (οι εποπτικές Αρχές) βλέπουν τις τράπεζες ως μέρος της λύσης, έτσι κινούνται για να τις βοηθήσουν από όλες τις πλευρές», δήλωσε διευθυντής της Scope Ratings. Με τα μέτρα αυτά, «μειώνουν την άμεση ανάγκη για σχηματισμό προβλέψεων, περιορίζοντας τη ζημιά στον ισολογισμό τους», πρόσθεσε.
Η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ αναφέρει, εξ άλλου, ότι ενεργοποιεί μία σειρά μέτρων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα (στις 12 Μαρτίου), λέγοντας ότι αυτά παρέχουν κεφαλαιακή ελάφρυνση ύψους 120 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απορρόφηση ζημιών τους ή για τη χρηματοδότηση πιστώσεων ύψους 1,8 τρισ. ευρώ.