Η μυστική αποστολή Στουρνάρα

Η μυστική αποστολή Στουρνάρα

 

Μαθαίνω πως ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας (φωτογραφία) έχει αναλάβει ειδική αποστολή για τον… κορωνοϊό. Οπως με ενημέρωσαν εγκύρως, το θέμα είναι υψίστης σημασίας και απαιτεί δεξιότητες στην οικονομική διπλωματία. Λεπτομέρειες δεν μπορώ ακόμη να σας πω αλλά, όπως καταλαβαίνω, εάν ο κ. Στουρνάρας πετύχει στην αποστολή του, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα προβλήματα με τη ρευστότητά τους λόγω του κορωνοϊού. Το θέμα το χειρίζεται πλέον ο ίδιος κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος να σας υπενθυμίσω πως διατηρεί άριστη σχέση με την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σημειώνω ότι η ΕΚΤ έβγαλε μια ανακοίνωση που δείχνει πως υπάρχει χώρος για να πετύχει η αποστολή Στουρνάρα. Σε αυτήν αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις στην οικονομία από την εξάπλωση του κορωνοϊού και θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέτρα της καταλλήλως, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, για τη διασφάλιση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της σε όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης». Οι λέξεις-κλειδιά είναι η «ομαλή μετάδοση» και σε «όλα τα κράτη μέλη». Θα σας ενημερώσω σύντομα για τις εξελίξεις.

***

Σβήνουν και γράφουν για την ανάπτυξη

 

Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων από τη σιδηρά κυρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (που προβλέπω να είναι ενδιαφέρουσες), σας πληροφορώ ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει άλλα προβλήματα να λύσει. Πώς φέρ’ ειπείν θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Τράπεζας την Παρασκευή, τη στιγμή που έχουν απαγορευθεί οι συναθροίσεις. Ή πώς θα προβλέψει η τράπεζα το ποσοστό της ανάπτυξης. Μαθαίνω ότι το κεφάλαιο για την ανάπτυξη γράφεται, σβήνεται και ξαναγράφεται. Αρχικά ΠΚ (δηλαδή προ κορωνοϊού) το τοποθέτησαν στο 2,5%, εν συνεχεία το κατέβασαν στο 2% και έως την Παρασκευή, όταν θα παρουσιαστεί η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας, θα δούμε πόσο ακόμα θα κατέβει.

***

Ο κορωνοϊός και ο χρυσός

Ωστόσο ο κ. Στουρνάρας παίρνει μέτρα για τον κορωνοϊό: Πρώτον, δεν αφήνει περισσότερο από δύο άτομα (πελάτες) στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ οι συστημικές τράπεζες αφήνουν πέντε. Τώρα θα πείτε, υπάρχουν πελάτες τούτες τις ημέρες στην Τράπεζα της Ελλάδος; Να τι κάνουν: Αγοράζουν και πωλούν χρυσό γιατί σε περιόδους κρίσεως, όπως αυτή που ζούμε, ο χρυσός καλά κρατεί. Εμαθα όμως ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργήθηκε μια task force για τον κορωνοϊό. Πρόεδρος ο κεντρικός τραπεζίτης, μέλη οικονομολόγοι, καθηγητές πανεπιστημίων, διευθυντές ΤτΕ.

 

***

 

Ενας ευρωβουλευτής με καρότσι γεμάτο χαρτί υγείας

Εν εξάλλω ψηφοφόρος της Αριστεράς μού τηλεφώνησε και αναφέρθηκε στην εικόνα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ενώ ψώνιζε το βράδυ της Τρίτης σε γνωστό σουπερμάρκετ του Νέου Ψυχικού. Η εικόνα είναι όντως εντυπωσιακή, με το καρότσι του ευρωβουλευτή υπερβολικά γεμάτο, κυρίως με χαρτί υγείας. Λες και εφοδιάζεται γιατί πρόκειται να πάει να κρυφτεί σε… μπούνκερ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, δεν μετακινούσε ο ίδιος το καρότσι, αλλά ο βοηθός του (υπηρετικό προσωπικό ή η ασφάλειά του, ποιος ξέρει ή ποιος ενδιαφέρεται;). Ε, δεν είναι ακριβώς το παράδειγμα που περιμένεις από έναν ευρωβουλευτή της Αριστεράς, μου είπε φανερά οργισμένος ο συνομιλητής μου (ο οποίος να σημειώσω μου έστειλε και τις σχετικές φωτογραφίες με το καρότσι του ευρωβουλευτή γεμάτο με χαρτί υγείας) σε περίοδο κρίσεως.

 

***

Το Αγιο Φως στην εποχή του κορωνοϊού

 

Ας αρχίσω από την ειδική πτήση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο από το Πεκίνο. Ερχονται από την Κίνα χιλιάδες μάσκες, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην Ελλάδα. Οσον αφορά την άλλη ειδική πτήση, αυτή του Μεγάλου Σαββάτου που πραγματοποιείται με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο για τη μεταφορά στην Ελλάδα του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο, σας πληροφορώ ότι μάλλον δεν πρόκειται να γίνει. Τελική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί, αλλά οι πάντες στην κυβέρνηση (και όχι στην Εκκλησία) προσανατολίζονται στο γεγονός ότι αφού το Πάσχα εφέτος θα γίνει μακριά από εκκλησίες και οι Αγιοι Τόποι είναι στα σημεία αναφοράς του κορωνοϊού, η ειδική πτήση του πρωθυπουργικού Εμπραέρ δεν πρόκειται να γίνει, ούτε βεβαίως η υποδοχή του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους.

***

Ο Πύργος Ελέγχου αντιμέτωπος με τον ιό

Και μια και ο λόγος για τα αεροπλάνα και τα αεροδρόμια, έχω τούτα να σας πω: Πρώτον, έχουν ανασταλεί οι πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Κίνα (θα πραγματοποιηθεί από Πεκίνο μόνον μία πτήση για να έρθουν οι ιατρικές μάσκες στην Ελλάδα). Υπάρχουν σκέψεις να απαγορευτούν και πτήσεις από άλλες χώρες. Ειδική μέριμνα υπάρχει για τους εργαζομένους στους Πύργους Ελέγχου των αεροδρομίων. Εάν υπάρξει σε αεροελεγκτές επιβεβαιωμένο κρούσμα, τότε δεν κλείνει ο Πύργος Ελέγχου (ούτε το Κέντρο Προσέγγισης), αλλά μεταφέρονται οι υπηρεσίες αυτές σε άλλο στεγανοποιημένο χώρο που έχει ήδη διαμορφωθεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και σε άλλα αεροδρόμια. Ειδικά για τους αεροελεγκτές, η καραντίνα θα είναι μικρότερης διάρκειας από τις γνωστές 14 ημέρες. Το υπουργείο Μεταφορών ζήτησε να προμηθεύσει τα αεροδρόμια με θερμικές κάμερες, αλλά οι ειδικοί τούς είπαν πως δεν χρειάζονται.

***

Οσον αφορά τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το μετρό και γενικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπάρχει μείωση της κίνησης 50%-70%, όπως μου είπε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καραμανλής. Ολα τα ΜΜΜ απολυμαίνονται κάθε νύχτα (όταν τελειώνουν τη βάρδια) ενώ το προσωπικό τους περιορίστηκε στο 50%.

 

***

Τα καλυμμένα στόματα

 

Την ΚΝΕ φαίνεται πως δεν τη σταματάει ούτε ο κορωνοϊός… Κι αυτό είναι καλό για όλους εμάς, που έχουμε καλομάθει με τα πετυχημένα και ευρηματικά βιντεάκια της. Ετσι και τώρα, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, αποδεικνύει ότι μπορεί να παρέμβει εύστοχα στις εξελίξεις, δημοσιεύοντας βίντεο με τίτλο: «Και τα καλυμμένα στόματα βγάζουν φωνή… Τη δυναμώνουμε!», στο πλαίσιο της καμπάνιας της που τρέχει στο νέο, ανανεωμένο site της. Το μήνυμα του βίντεο ξεκάθαρο: Εκτός από την ατομική ευθύνη, υπάρχει και η διαχρονική κρατική-κυβερνητική ευθύνη, που δεν πρέπει να κρυφτεί, εκτός από την απομόνωση υπάρχει και η αλληλεγγύη, που πρέπει να δυναμώσει. Μάλιστα, όπως μαθαίνω, ετοιμάζει κι άλλες, πλούσιες πρωτοβουλίες μέσω Διαδικτύου. Αναμένουμε…

***

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας πάντως έχει περιορίσει τις μετακινήσεις του από το σπίτι στα γραφεία του ΚΚΕ. Βρίσκεται στο γραφείο του καθημερινά. Δεν έχει κάνει το τεστ, τηρεί όλες τις υποδείξεις και αυτές που λένε ότι το τεστ πρέπει να κάνουν όσοι έχουν συμπτώματα…

 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.