Εν καιρώ πολέμου είθισται οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι να μετατρέπονται σε κατασκευαστές πολεμικού υλικού. Με κηρυγμένο από τις κυβερνήσεις Ανατολής και Δύσης τον πόλεμο κατά του κορωνοϊού, διάσημοι μάνατζερ σπεύδουν να διαθέσουν χρήμα και μέσα παραγωγής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ μεγάλες βιομηχανίες επισπεύδουν τις απαραίτητες αλλαγές και προσαρμογές στις γραμμές παραγωγής τους.
Μια από τις διασημότερες επιχειρηματικές προσωπικότητες της εποχής μας, ο ιδρυτής της διαστημικής εταιρείας SpaceX και διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla Έλον Μασκ, προανήγγειλε την Πέμπτη μέσω του Twitter ότι θα μετατρέψει μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε βιομηχανία κατασκευής συστημάτων εξαερισμού. Χιλιάδες διαδικτυακοί «ακόλουθοί» του εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους και τον προέτρεψαν «να βιαστεί όσο γίνεται»…
Από την Τετάρτη άλλωστε η Tesla είχε ανακοινώσει ότι συμφώνησε να μειώσει τον αριθμό των απασχολουμένων στο εργοστάσιό της στην Καλιφόρνια για να βοηθήσει τις τοπικές
αρχές να περιορίσουν τη διάδοση του ιού. Η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 10.000 εργαζομένους στο μοναδικό εργοστάσιο που λειτουργεί στις ΗΠΑ.
Οι αρχές της Καλιφόρνιας έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να κλείσουν κάποιες βιομηχανικές μονάδες. Επίσης ζήτησαν από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο βιομηχανικό τομέα αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών να λάβουν μέτρα ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός εργαζομένων στους χώρους εργασίας.
Πανστρατιά για τον κοινό αγώνα
Ο Μασκ δεν είναι πάντως ο πρώτος διάσημος μάνατζερ που ανακοινώνει μέσω Twitter ότι θα βοηθήσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες ιατρικού και φαρμακευτικού εξοπλισμού. Στις αρχές Μαρτίου ο ιδρυτής της SoftBank, ιάπωνας μεγιστάνας Μασαγιόσι Σον, δήλωσε ότι αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση για την παραγωγή ενός εκατομμυρίου τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού και ενός εκατομμυρίου χειρουργικών μασκών.
Την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Κίνα και άλλες μεγάλες βιομηχανικές χώρες του κόσμου προκειμένου να συντονιστεί η παραγωγή και να αυξηθούν τα αποθέματα υγειονομικού εξοπλισμού. Ταυτόχρονα δύο κορυφαίες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, η General Motors και η Ford Motor ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε συνεννόηση με αξιωματούχους του
Λευκού Οίκου για να συνεισφέρουν στην κατασκευή «πολεμοφοδίων».
Την αρωγή των αμερικανικών επιχειρήσεων στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού ζήτησε την Τρίτη η διακυβέρνηση Τραμπ, απευθύνοντας έκκληση στις κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας να δωρίσουν στα νοσοκομεία και σε προμηθευτές υγειονομικού εξοπλισμού ποσότητες αναπνευστικών μασκών που διαθέτουν στις αποθήκες τους, ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται (και) στην αμερικανική αγορά.
Ως γνωστόν η γιγαντιαία κινεζική εταιρεία Foxconn που κατασκευάζει ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας (μεταξύ άλλων και τα ευπώλητα iPhone για λογαριασμό της αμερικανικής Apple) εδώ και εβδομάδες έχει στρέψει μέρος της παραγωγής της προς την κατασκευή χειρουργικών μασκών και άλλων αντικειμένων υγειονομικού εξοπλισμού.
Από το Φεβρουάριο επίσης η κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων BYD είχε πετύχει να κατασκευάζει 5 εκατομμύρια μάσκες και περίπου 300.000 μπουκάλια αντισηπτικού χεριών ημερησίως.
Αίσθηση προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες η εφευρετικότητα μιας μικρής ιταλικής start-up εταιρείας, η οποία, όπως μεταδίδει το Reuters, χρησιμοποίησε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή για
να αναπαραγάγει αναπνευστικές βαλβίδες και να εφοδιάζει μ’ αυτές τα νοσοκομεία και μάλιστα δωρεάν