Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η Ευρώπη εξαιτίας του κοροναϊού, πράγμα που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν το κλείσιμο των συνόρων σε μη Ευρωπαίους πολίτες.
Ειδικότερα από σήμερα και για 30 μέρες βρίσκεται σε ισχύ αυτό το δραστικό και αναγκαίο μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, την ώρα μάλιστα που Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία αλλά και Ελλάδα δίνουν την δική τους εσωτερική μάχη απέναντι στον Covid-19.
Αισιόδοξη Φορ ντερ Λάιεν-Σαρλ Μισέλ
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοινώνοντας τα οικονομικά μέτρα υποστήριξης και ενίσχυσης της έρευνας για την εξεύρεση του εμβολίου παρουσιάσθηκε αισιόδοξη μάλιστα απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση λέγοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα μπορούσε «να επιτευχθεί μέχρι το φθινόπωρο».
Υπάρχουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις οι οποίες εργάζονται πάνω σε μία πατέντα σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη για την ομόφωνη υποστήριξη στις προτάσεις που είχε υιοθετήσει νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Αποφασίσαμε να εργασθούμε όλοι μαζί για την αντιμετώπιση αυτή της κρίσης και των συνεπειών της», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Σάρλ Μισέλ και πρόσθεσε:
«Στις προτεραιότητες που δόθηκαν η πρώτη είναι ο περιορισμός της επέκτασης του ιού και η μόλυνση του υιοθετώντας τις προτάσεις της Κομισιόν στα σύνορα για την διευκόλυνση της προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού και παραγωγής και διακίνησης ιατρικών συστημάτων ενώ οι συμπολίτες μας να μπορούν να επαναπατριστούν. Για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της νόσου αποφασίσαμε στα εξωτερικά σύνορα για 30 ημέρες να μην γίνονται μη απαραίτητα ταξίδια.»
Τόσο ο Σάρλ Μισέλ όσο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσαν ικανοποιημένοι για την ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών να ενισχύσουν οικονομικά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που παράγουν ιατρικό εξοπλισμό στην υπηρεσία της πολιτικής προστασίας. «Είναι, τονίσθηκε, πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί πρόοδος σε αυτό το θέμα».
Σχετικά με την έρευνα «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη από τους επιστήμονες ερευνητές για αντιμετώπιση του Covid 19 και την πρόοδο για την εξεύρεση εμβολίου και καλούμε την Κομισιόν να ενίσχυσει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες προς αυτό τον σκοπό».
Παράλληλα οι 27 τονίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης από κοινού των κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών ώστε να δοθούν λύσεις και μέσα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Το Κοινό ανακοινωθέν
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υπογραμμίζουν ότι «προτεραιότητα είναι η υγεία των ευρωπαίων πολιτών και η ανάγκη να εργασθούμε μαζί και να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και των συνεπειών της».
Τα μέτρα προτεραιότητας είναι:
1 Ο περιορισμός επέκτασης του ιού.
2. Η παροχή ιατρικού εξοπλισμού
3. Η προώθηση της Έρευνας
4.Η αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών
5. Ο Επαναπατρισμός των εγκλωβισμένων στις τρίτες χώρες.
ΠΟΥ: προειδοποιεί κατά της αλόγιστης, χωρίς συνταγογράφησημλήψης ιμπουπροφένης
Οι παγκόσμιες αρχές των υπηρεσιών υγείας συμβούλευσαν τους ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα παραπλήσια με αυτά του κορονοϊού Covid-19 να μην σπεύδουν να λαμβάνουν ιμπουπροφένη χωρίς συνταγή γιατρού.
Η έκκληση τούτη κατέστη αναγκαία, μετά την παρόμοια εκκληση το Σάββατο του Γάλλου υπουργού Υγείας Ολιβιέ Βεράν κατά της λήψης αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων, όπως η ιμπουπροφένη, ή η κορτιζόνη, από ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιευθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet υποδεικνύει την πιθανή συμβολή ενος ενζύμου στον μηχανισμό της προσβολής του οργανισμού από τον κορονοϊό, όμως η παραγωγή του ενζύμου αυτού αυξάνεται από τη λήψη της ιμπουπροφένης.
Ερωτηθείς σχετικά με την μελέτη, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Κρίστιαν Λιντμάγερ υπογράμμισε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη πως οι ειδικοί του οργανισμού «αξιολογούν τη μελέτη» προτού αποφανθούν για ο,τιδήποτε. «Εν τω μεταξύ, τους συμβουλεύουμε να λαμβάνουν περισσότερο παρακεταμόλη, παρά να χρησιμοποιούν αυτοχορηγούμενη ιμπουπροφένη. Είναι πολύ σημαντικό αυτο», τόνισε.
Μολαταύτα και η παρακεταμόλη θα πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή και σε συγκεκριμένες δόσεις, διότι μία ενισχυμένη ποσολογία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για το συκώτι.
Όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ το 80%των πασχόντων από κορονοϊό θεραπεύονται χωρίς τη λήψη κάποιας συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής, υπογραμμίζοντας πως κάθε άνθρωπος «που έχει πυρετό, που βήχει κι έχει αναπνευστικές δυσκολίες» θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευθεί έναν γιατρό.
Γερμανία: Άμεση εφαρμογή της απόφασης της ΕΕ ανακοίνωσε η Μέρκελ
Την άμεση εφαρμογή της απόφασης που έλαβε νωρίτερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την απαγόρευση της εισόδου στο ευρωπαϊκό έδαφος στους πολίτες τρίτων χωρών, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ανακοίνωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
Όπως τόνισε η καγκελάριος, το μέτρο αφορά επίσης τα αεροπλάνα και τα πλοία που αναχωρούν από κράτη εκτός ΕΕ.
Θα υπάρξουν λίγες εξαιρέσεις: αφορούν τους πολίτες της Βρετανίας, της Ιρλανδίας – το Δουβλίνο δεν μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου, αφού είναι υποχρεωμένο να διατηρεί ανοικτά τα σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το Brexit – της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν.
Η Γαλλία θα κλείσει τα σύνορα στους Βρετανούς αν δεν υιοθετούν μέτρα καραντίνας
Η Γαλλία θα μπορούσε να απαγορεύσει στο έδαφός της Βρετανούς υπηκόους, εφόσον οι βρετανικές αρχές δεν υιοθετούν μέτρα απομόνωσης, σε μια προσπάθεια να φρενάρουν τη διασπορά του νέου κορονοϊού στη χώρα, προειδοποίησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.
«Θα δυσκολευτούμε να δεχθούμε στο έδαφός μας Βρετανούς υπηκόους που κυκλοφορούν ελεύθερα στη χώρα τους», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο France 2.
«Πρέπει όλος ο κόσμος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσει μεθόδους και διαδικασίες που θα έχουν συνοχή», όπως στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, επισήμανε ο Φιλίπ, όπου συμπλήρωσε:
«Είναι αυτονόητο ότι εάν τα γειτονικά κράτη (όπως) η Βρετανία παραμείνουν για πολύ καιρό» χωρίς να προχωρήσουν στη λήψη του μέτρου της απομόνωσης, τότε θα δυσκολευτούμε πολύ να δεχθούμε στο έδαφός μας Βρετανούς υπηκόους που θα κυκλοφορούν ελεύθερα στη χώρα τους και θα έρχονται στη Γαλλία».
Μαχη με τον κοροναϊό δίνει η Ιταλία
Tα συνολικά κρούσματα του κορονοϊού στην Ιταλία είναι 31.506. Οι νεκροί έφτασαν τους 2.503 ενώ 2.941 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 345 άνθρωποι και καταγράφηκαν 3.526 νέα κρούσματα.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 16.220 και οι νεκροί 1.640. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 3.931 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 393. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 2.704, με 80 νεκρούς.