Σκέψεις για κλείσιμο του Κοινοβουλίου

«Δεν μπορεί να λέμε ότι θα πρέπει να κλείσουν οι εκκλησίες και να αφήνουμε τη Βουλή ανοικτή. Τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι βουλευτές παραμένουν στα σπίτια τους, έχουν κλείσει τα πολιτικά τους γραφεία και δεν περνούν ούτε απ’ έξω από τη Βουλή». Αυτό λεγόταν τη Δευτέρα στη Βουλή από βουλευτές όλων των κομμάτων. Εγιναν, λοιπόν, οι πρώτες σκέψεις για να κλείσει προσωρινά το Κοινοβούλιο (φωτογραφία) και μάλιστα άμεσα, την Τετάρτη. Ετσι κι αλλιώς η Βουλή υπολειτουργεί, ακυρώθηκαν οι συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis, αναβλήθηκαν οι συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και ψηφίζεται την Τετάρτη ένα νομοσχέδιο για τα υδροπλάνα (μόνον από τους βουλευτές της Αττικής), ενώ δεν έχει προγραμματιστεί άλλο νομοσχέδιο, ούτε άλλη επιτροπή. Στην πραγματικότητα, η Βουλή κλείνει. Και που θα μείνει ανοικτή έως την Τετάρτη τι νομίζετε ότι θα συμβεί… Οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο θα είναι ελάχιστοι, ο αρμόδιος υπουργός θα μιλήσει μόλις πέντε λεπτά (αντί 20) και εν συνεχεία θα φύγει και όλα θα τελειώσουν.

***

Το να κλείσει προσωρινά η Βουλή φαίνεται λογικό, τη στιγμή που οι επιστήμονες αλλά και μέλη της κυβέρνησης θεωρούν ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι οι πιο κρίσιμες, τόσο που έχουν ληφθεί και άλλα μέτρα, όπως το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, το κλείσιμο των συνόρων, ενώ ακόμα εξετάζονται (εάν απαιτηθεί) και περαιτέρω περιορισμοί. Ακόμα και οι ηγέτες της ΕΕ αποφασίζουν πλέον με τηλεδιασκέψεις. Αλλωστε ο Πρωθυπουργός συνομιλεί με τους πολιτικούς ηγέτες με τον ίδιο τρόπο.

***

Αρνητικός στον κορωνοϊό ο Μητσοτάκης

Ισως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι ο πλέον αυστηρός στο Μέγαρο Μαξίμου στις εφαρμογές των μέτρων, των συμβουλών και των προτροπών των επιστημόνων για τον κορωνοϊό. Οχι μόνον έκανε το τεστ για να διαπιστώσει εάν είναι θετικός ή όχι στον κορωνοϊό (αποδείχθηκε ότι είναι αρνητικός), αλλά προέτρεψε να περάσουν από το τεστ οι άμεσοι συνεργάτες του (διάβαζε Γεραπετρίτης, Δημητριάδης, Πατέλης, Σκέρτσος, Πέτσας και Πατέλης), ενώ δεν «γλίτωσαν» το τεστ το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, όπως και όλοι όσοι έρχονταν ή ήρθαν σε επαφή με τον Πρωθυπουργό και με τον κ. Πέτσα, του οποίου η σύζυγος βρέθηκε θετική στον ιό…

***

Τα αντισηπτικά και οι… αγκωνιές στο Μαξίμου

Αν και δεν χρειαζόταν να γίνουν τα τεστ (αφού οι επιστήμονες προτρέπουν τον κόσμο να μην κάνει τεστ, αλλά να συμπεριφέρονται ωσάν να έχουν τον ιό), ωστόσο ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι για λόγους καθαρά ψυχολογικούς έπρεπε να γίνει το τεστ. Ευτυχώς βγήκε για όλους αρνητικό, πλην όμως πάλι αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Κάθε μέρα ή ακόμα η κάθε ώρα που περνά θέλει προσοχή. Ιδιαίτερη προσοχή. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα. Στις συσκέψεις που διεξάγονται στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν στο τραπέζι αντισηπτικά, οι μετέχοντες αφήνουν απόσταση μία κενή θέση ο ένας από τον άλλον, δεν κάνουν χειραψίες (παρά μόνον αγκωνιές), αφήνουν τα κινητά τους (που πιθανόν να μεταφέρουν μικρόβια) εκτός συσκέψεων. Για μερικούς μάλιστα (που θεωρήθηκαν ως άτομα υψηλού κινδύνου) κόπηκαν ακόμα και οι χαιρετισμοί με… αγκωνιές. Ούτε καν τους αγγίζουν. Θέλετε ένα παράδειγμα;

***

«Ούτε τον αγκώνα μου δεν σου δίνω»

Πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, προερχόμενος από τη Φρανκφούρτη (όπου συμμετείχαν στο ΔΣ της ΕΚΤ όλοι οι κεντρικοί ευρωπαίοι τραπεζίτες, πλην επτά που πήραν μέτρα για τον κορωνοϊό) και όταν προέβαλε τον αγκώνα του για να χαιρετήσει είδε από τους πάντες απροθυμία: «Γύρισες από τη Φρανκφούρτη εσύ, ούτε τον αγκώνα μου δεν σου δίνω» του είπε χαμογελώντας ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Στουρνάρας ετοιμάζει την έκθεση, και σε αυτή θα περιλαμβάνονται και οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό. Αν και τίποτα δεν έχει ακόμα διαρρεύσει, μαθαίνω ότι περιγράφει σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο κορωνοϊός θα χτυπήσει με μεγαλύτερη ένταση τις επόμενες εβδομάδες και θα «σβήσει» σε αργούς ρυθμούς. Οι ρυθμοί ανάπτυξης, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, δεν θα ξεπεράσουν το 2%. Ιδωμεν.

***

Μάχη για τα αναλώσιμα

Οι συσκέψεις στο Μαξίμου δεν διαφέρουν σε τίποτα από μια πραγματική μάχη σε επίπεδο επιτελείων. Και ξέρετε γιατί; Επειδή απαιτούνται άμεσα αντανακλαστικά, γρήγορες κινήσεις, άμεση συλλογή πληροφοριών. Και δεν αναφέρομαι βεβαίως στα μέτρα που η κυβέρνηση λαμβάνει ανάλογα με τα κρούσματα, αλλά για την εξασφάλιση ιατρικών αναλωσίμων. Εκεί δίνεται η μάχη, αφού όλες οι χώρες που παράγουν ιατρικά αναλώσιμα έχουν μπλοκάρει τις εξαγωγές τους. Δεν βγαίνει τίποτα προς τα έξω, αφού σου λένε ότι μπορεί να τα χρειαστούν. Αυτά με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ξεχάστε τα. Η Γερμανία φέρ’ ειπείν, απαγόρευσε την εξαγωγή αναλωσίμων, όλη την παραγωγή τους, ακόμα και αυτή που της περισσεύει, που δεν τη χρειάζεται. Θα μπορούσε η Μέρκελ να μας διευκολύνει, αλλά δεν το κάνει γιατί, λέει, ότι θέλει να λάβει μέτρα σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη πανδημία.

***

Η Πρόεδρος και η πρόληψη του κορωνοϊού

Οι αποφάσεις (για τα μέτρα που λαμβάνονται) γίνονται πάντοτε σε συνεννόηση με την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επειδή τα μέτρα λαμβάνονται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου απαιτείται η συναίνεση, η συνεννόηση και η υπογραφή της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Το «μένουμε σπίτι» ή το πολύ «μένουμε γραφείο» δεν ισχύει για τον Στέλιο Κουτνατζή, τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένος να μεταφέρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, να την υπογράψει η Πρόεδρος και εν συνεχεία να τη μεταβιβάσει στο Εθνικό Τυπογραφείο για να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ώστε να ισχύσει ως νόμος του κράτους.

***

Στο Πεντάγωνο η Πρόεδρος

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρά τις αντιξοότητες που έφερε ο κορωνοϊός ασκεί τις αρμοδιότητές της αλλά με προσοχή. Παρέστη στην έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη, ενώπιόν της (και παρουσία του Πρωθυπουργού) ορκίστηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς ως υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, είχε έστω και για λίγη ώρα συνομιλία με τον Πρωθυπουργό, και την Τρίτη προγραμματίζει να επισκεφθεί (και να ενημερωθεί) το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Αλλωστε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύμφωνα με το Σύνταγμα άρχει των Ενόπλων Δυνάμεων. Μόνο που στο Πεντάγωνο δεν θα υπάρξει… ταρατατζούμ. Μια σεμνή τελετή υποδοχής (εάν τελικά πραγματοποιηθεί η επίσκεψη).

***

Συναισθηματική νοημοσύνη μηδέν

Τον χαβά του αυτός ο άνθρωπος. Στην κρίσιμη κατάσταση που έχει περιέλθει όλος ο κόσμος από την απειλή του κορωνοϊού, ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε στη δημοσιότητα τις ηχογραφημένες συζητήσεις του Eurogroup του 2015. Δεν καταλαβαίνει όπως αποδεικνύεται τίποτα. Συναισθηματική νοημοσύνη μηδέν…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.