Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές όλα τα μηνύματα, από διεθνείς και εγχώριες διευθύνσεις, συνηγορούν υπέρ της ίδιας άποψης: έρχεται (υγειονομικό) τσουνάμι! Δεν χωρεί πια καμία αμφιβολία ότι ο ιός πέρασε κάτω από τη μύτη μας και βρίσκεται στην κοινότητα. Και δεν πρόκειται για έναν ιό που προκαλεί μια, έστω βαριά, γρίπη. Πρόκειται για έναν ιό πολύ χειρότερο, όπως καταμαρτυρούν οι ιταλοί γιατροί, οι οποίοι τον πολεμούν εβδομάδες τώρα και έχουν φθάσει στο σημείο να πρέπει να επιλέξουν ποιον ασθενή θα θέσουν σε μηχανική υποστήριξη και ποιον θα αφήσουν αβοήθητο!

Τα παραπάνω ακούγονται τρομακτικά, αλλά οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν είναι δεδομένο ότι θα ζήσουμε όλοι το χειρότερο σενάριο. Μπορούμε ακόμη να μη βιώσουμε τη δεινή κατάσταση της Ιταλίας. Σε αυτό στοχεύουν και τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση: στο να καθυστερήσουμε την κορύφωση της εξάπλωσης τόσο ώστε να μη φρακάρουν τα νοσοκομεία, να μη φθάσουν οι γιατροί μας να βιώσουν το δράμα των ιταλών γιατρών.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει ότι οι πλέον ευάλωτοι, δηλαδή οι ηλικιωμένοι, οι διαβητικοί, οι καρκινοπαθείς, οι ανοσοκατεσταλμένοι, είναι στο έλεος ημών των υπολοίπων! Οι οποίοι πρέπει να καταλάβουμε ορισμένα απλά πράγματα.

Οτι τα σχολεία δεν τα κλείσαμε για να μαζευόμαστε στα σπίτια. Οτι δεν θα γιορτάσουμε τα γενέθλια του παιδιού μας καλώντας όλη την τάξη στο σπίτι μας. Οτι δεν θα τα αφήσουμε στη γιαγιά ή στον παππού να τα προσέχει. Οτι θα δείξουμε στη γιαγιά πόσο την αγαπάμε, τηλεφωνώντας κάθε μέρα (και πολλές φορές την ημέρα), αλλά δεν θα πάμε να τη δούμε παρά μόνο για να της πάμε τα ψώνια της εβδομάδας ή τα φάρμακά της. Και δεν θα τη φιλήσουμε! Ακριβώς επειδή την αγαπάμε πολύ.

Ομοίως θα αποφύγουμε όποιον ξέρουμε ότι κινδυνεύει περισσότερο από εμάς. Ιδιαίτερα όταν έχουμε προσφάτως γυρίσει από ταξίδι. Από οποιονδήποτε προορισμό. Θα μείνουμε στο σπίτι μας για δύο εβδομάδες μέχρι να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε συμπτώματα. Και αν έχουμε δεν θα πάμε πουθενά χωρίς να τηλεφωνήσουμε στο 1135 για να λάβουμε οδηγίες. Τις οποίες και θα υπακούσουμε κατά γράμμα.

Αλλά και οι υπόλοιποι θα κόψουμε τις άσκοπες βόλτες και κυρίως τις συναθροίσεις. Και θα τις κόψουμε επειδή το επιλέγουμε συνειδητά. Τώρα που είμαστε ελεύθεροι πολιορκημένοι. Για να αποφύγουμε να γίνουμε πολιορκημένοι και ηττημένοι από τον ιό.