Ακόμη δύο άνθρωποι προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων από τον νέο κορωνοϊό στην Ελλάδα, το πρωί του Σαββάτου. Συνολικά οι νεκροί στη χώρα μας ανέρχονται σε τρεις.

Το πρωί του Σαββάτου καταγράφηκε στην Ελλάδα ο δεύτερος θάνατος από κορωναϊό, όπως μετέδωσε το MEGA. Πρόκειται για ηλικιωμένο ασθενή, ο οποίος νοσηλευόταν στην Πτολεμαΐδα.

Ο ασθενής, ηλικίας περίπου 90 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στην Πτολεμαΐδα, καθώς είχε διαγνωστεί θετικός στον κοροναϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας κατέληξε αφού εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Λίγο αργότερα προστέθηκε στη λίστα και ο τρίτος νεκρός, άνδρας ηλικίας περίπου 67 ετών από τη Ζάκυνθο, ο οποίος βρισκόταν στο γκρουπ των ταξιδιωτών που είχε μεταβεί στους Αγίους Τόπους.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος θάνατος στη χώρα είχε καταγραφεί την περασμένη Πέμπτη στην Πάτρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

«Ανακοινώνονται δύο θάνατοι από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2: 90χρονος Έλληνας πολίτης, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη με πνευμονία στο ΓΝ Πτολεμαΐδας στις 11 Μαρτίου 2020 και κατέληξε σήμερα το πρωί.

67χρονος Έλληνας πολίτης, με υποκείμενα νοσήματα, εισήχθη στο ΓΝ Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου 2020, διασωληνώθηκε την ίδια μέρα και κατέληξε σήμερα το πρωί».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη είχε καταλήξει ο 66χρονος από την Ηλεία που είχε προσβληθεί από τον ιό Covid-19 και νοσηλευόταν από την περασμένη Πέμπτη στη μονάδα αρνητικής πίεσης του Νοσοκομείου Πατρών.

Η χαρτογράφηση των κρουσμάτων

Σημειώνεται πως στη χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 190 κρούσματα του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, εκ των οποίων 11 χωρίς σαφές ιστορικό ταξιδιών, και επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Επίσης για 36 άτομα, η ιχνηλάτησή τους είναι υπό διερεύνηση. Από τα 11 «ορφανά» κρούσματα, τα 9 έχουν εντοπιστεί στην Αττική. Πέντε άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωλημένοι. Συνολικά, στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 47 ασθενείς.

Από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

–47 είναι σε άτομα ηλικίας πάνω από 65 ετών,

–79 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-44 και, όπως λένε οι επιστήμονες, σε αυτή την ομάδα αναμένουν τα περισσότερα κρούσματα.

–Επίσης έχουν προσβληθεί 7 παιδιά από 0 έως 17 ετών.

Προβληματίζουν τα «ορφανά»

Από τα 11 «ορφανά» κρούσματα, τα 9 έχουν εντοπιστεί στην Αττική. Αυτά είναι που ανησυχούν τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές καθώς δείχνουν πως η μετάδοση στην κοινότητα πιθανόν είναι μεγάλη. Υπολογίζεται ότι στα 11 «ορφανά», όπως λέει ο κ. Τσιόδρας, περιστατικά, αντιστοιχούν εκατοντάδες θετικά περιστατικά.

Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με τον αριθμό των 85 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που υπάρχουν στην Αττική, τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στην επικράτεια, προβληματίζει και ανησυχεί επίσης τους ειδικούς και φέρνει την Αττική στο επίκεντρο των επιχειρησιακών σχεδιασμών αναφορικά με την αντιμετώπιση μεγάλου κύματος ασθενών.

Επίσης, ο αριθμός αυτός, των 85 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αλλά και οι εκτιμήσεις για εκατονταπλάσια περιστατικά, αποδεικνύει περίτρανα την αναγκαιότητα λήψης των περιοριστικών μέτρων προκειμένου να αναχαιτιστεί ο ιός ή έστω να επιβραδυνθεί η εξάπλωσή του.