Η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας ενόψει του κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα προληπτικά μέτρα προστασίας.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων του ΣτΕ ανακοίνωσε περαιτέρω προληπτικά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, ενώ ζητεί από τους δικηγόρους, εφόσον οι υποθέσεις τους αναβάλλονται αυτεπαγγέλτως και χωρίς δημόσια συνεδρίαση, να μην προσέρχονται στο δικαστήριο για να επικοινωνήσουν με τις γραμματείες ή να ενημερώνονται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του δικαστηρίου.
Υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση ότι «οι δημόσιες συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με εξαίρεση αυτές που αφορούν την παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας και τη δημοσίευση αποφάσεων, έχουν ανασταλεί για το χρονικό διάστημα από 13.3.2020 έως και 27.3.2020», ενώ αναφέρεται ότι οι αναβολές των υποθέσεων θα δίδονται «αυτεπαγγέλτως και χωρίς δημόσια συνεδρίαση για άλλη δικάσιμο».
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει ως εξής:
«Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχουν ληφθεί με την Δ1α/ΓΠ.οικ.17734/12.3.2020 Απόφαση των Υπουργών Εθνικής ‘Αμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης (Β’ 833) για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, επισημαίνονται τα εξής:
Οι δημόσιες συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με εξαίρεση αυτές που αφορούν την παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας και τη δημοσίευση αποφάσεων έχουν ανασταλεί για το χρονικό διάστημα από 13.3.2020 έως και 27.3.2020 (άρθρο 1 της ανωτέρω ΚΥΑ). Η αναστολή αυτή δεν συνεπάγεται κλείσιμο του Δικαστηρίου ούτε παύση των λοιπών λειτουργιών του.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η αναστολή των δημόσιων συνεδριάσεων του ΣτΕ υπαγορεύθηκε από λόγους δημόσιας υγείας, έτσι ώστε να περιοριστούν οι επαφές και, μέσω αυτών, η διάδοση του κορωνοϊού, η επικοινωνία των δικηγόρων και των διαδίκων με τους δικαστικούς λειτουργούς του Σ.τ.Ε. ή τις γραμματείες των τμημάτων του για υποθέσεις που επρόκειτο να συζητηθούν και αναβάλλονται πλέον αυτεπαγγέλτως και χωρίς δημόσια συνεδρίαση για άλλη δικάσιμο δεν είναι αναγκαία και καλό θα ήταν να αποφεύγεται για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή.
Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι για κάθε υπόθεση υπάρχει αριθμός ηλεκτρονικής παρακολούθησης, ο οποίος επιτρέπει στους διαδίκους και τους πληρεξουσίους τους να έχουν πρόσβαση στην πορεία της υπόθεσής τους από την κατάθεση του ένδικου βοηθήματος ή μέσου μέχρι και την έκδοση απόφασης από τον προσωπικό τους υπολογιστή. Άλλωστε, και η κατάθεση ένδικων βοηθημάτων και μέσων στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι ήδη από το 2013 εφικτή και με ηλεκτρονικό τρόπο (https://portal.olomeleia.gr/sites/default/files/static/guides/osdydd.pdf).
Τέλος, για διαδικαστικές ενέργειες που δεν είναι δυνατό να γίνουν ηλεκτρονικά, προτρέπονται όλοι οι εισερχόμενοι να μεριμνούν για την απολύμανση των χεριών τους με τα μέσα που υπάρχουν προς τον σκοπό αυτό στις εισόδους των γραμματειών και στις τουαλέτες του Δικαστηρίου».
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)