Τα πήρε όλα πάνω του ο Πρωθυπουργός: Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, μέτρα για τη μη εξάπλωση του ιού, μέτρα για την προστασία των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων.

Από το Μέγαρο Μαξίμου θα συντονίζονται εφεξής – και όσο διαρκούν οι κρίσεις – τα πάντα. Καθημερινώς στο πρωθυπουργικό μέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) συγκαλεί συσκέψεις με τις οποίες εξετάζεται η τρέχουσα κατάσταση και ανακοινώνονται, όποτε απαιτηθούν, μέτρα.

Βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Παιδείας, Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη, Αμυνας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, με την κρίση στα σύνορα και με τις επιπτώσεις με τον κορωνοϊό, στο Μαξίμου βρίσκεται συνεχώς εν λειτουργία ένα μίνι Υπουργικό Συμβούλιο.

Εως αργά το βράδυ τα φώτα του Μεγάρου μένουν ανοικτά, ενώ ένα τηλεοπτικό συνεργείο βρίσκεται και αυτό σε ετοιμότητα, εάν χρειαστεί, προκειμένου να υπάρξει κάποια ανακοίνωση ή ακόμη και διάγγελμα του Πρωθυπουργού.

***

Ο Πρωθυπουργός, όπως μαθαίνω, ζητεί άμεσες ενέργειες από τους υπουργούς του. Για παράδειγμα, στην πρωινή σύσκεψη της Πέμπτης ζήτησε από τους υπουργούς να υπάρχει πλήρης καταγραφή των επιπτώσεων στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις σε κάθε φάση λήψης περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του ιού, καθώς και αντίστοιχο σχέδιο για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει το κράτος, με δεδομένο ότι μιλάμε πλέον για ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον.

***

Ο Αρχιεπίσκοπος και ο κορωνοϊός

Σας ενημερώνω ότι αναμένεται (ίσως και σήμερα) παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου για να βάλει, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, ορισμένα πράγματα στη θέση τους. Με δυο λόγια η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου δεν θα είναι, μου λένε, απάντηση στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, ούτε πρόκειται να αλλάξει τίποτα σχετικά με τη Θεία Κοινωνία, αλλά θα βασίζεται στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου: «Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο» μου είπαν χαρακτηριστικά. Κρίθηκε αναγκαίο να παρέμβει προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος ώστε να σταματήσει αυτή η «παρέλαση» (όπως ονομάστηκε) στα τηλεοπτικά κανάλια με κριτική για τη στάση της Εκκλησίας στο θέμα του κορωνοϊού.

***

Κλείνουν τα δικαστήρια σε όλη τη χώρα

Υπήρξε πίεση προς το υπουργείο Δικαιοσύνης λόγω του κορωνοϊού και από τον κόσμο και από τους δικαστικούς αλλά και από τους δικηγόρους. Τι θα γίνει με τα δικαστήρια, στα οποία συναθροίζεται τόσος κόσμος; Πότε αυτά θα κλείσουν; Οπως μαθαίνω, υπήρξε συνεννόηση των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης και αποφασίστηκε από σήμερα (Παρασκευή) να κλείσουν όλα τα δικαστήρια όλης της χώρας που έχουν ακροαματική διαδικασία (δηλαδή που έχουν ακροατήριο). Εξαιρούνται μόνο τα αυτόφωρα, οι προσωρινές διαταγές και όσα αδικήματα βαίνουν προς παραγραφή.

***

 Τηλεργασία και στις τράπεζες

Οι εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών ζήτησαν να συναντήσουν τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να αναλύσουν τα έως τώρα δεδομένα από την επέλαση του κορωνοϊού και να διερευνήσουν το τι έρχεται. Οι τραπεζίτες λένε πως έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τις επιπτώσεις στη στρατηγική μείωσης των κόκκινων δανείων, πόσο μάλλον όταν η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων, η καθίζηση του τουρισμού και η διατήρηση (αν όχι αύξηση) των ήδη υψηλών ποσοστών ανεργίας δημιουργούν τη βάση για μια νέα γενιά προβληματικών δανείων.

***

Οι συστημικές τράπεζες καθώς και η Τράπεζα της Ελλάδος μοίρασαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές (αλλά και κωδικούς) στους υπαλλήλους τους, εφαρμόζοντας τη μέθοδο της τηλεργασίας. Με δυο λόγια, ένα μεγάλο μέρος των τραπεζικών υπαλλήλων θα εργάζεται από το σπίτι. Στην Τράπεζα της Ελλάδος γίνεται καθημερινώς απολύμανση των χώρων.

***

Πλατφόρμα για να εργάζονται οι υπάλληλοι από το σπίτι

Αυτό που απασχολεί σήμερα την κυβέρνηση είναι με ποιον τρόπο οι δημόσιοι υπάλληλοι (τουλάχιστον η πλειονότητα αυτών) θα μπορούν να εργάζονται από το σπίτι. Πληροφορούμαι λοιπόν ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προσπαθεί να επιβάλει μια εφαρμογή ώστε να υπάρξει ένα ενιαίο σύστημα για να είναι δυνατή η εργασία των δημοσίων υπαλλήλων από το σπίτι με ασφάλεια. Παράλληλα ετοιμάζει ένα σχέδιο προκειμένου να μπορούν όλοι (ανεξαιρέτως) να λαμβάνουν τα μηνύματα από το 112. Εξετάζουν γιατί το 10% του πληθυσμού δεν είχε λάβει αυτό το σήμα για τον κορωνοϊό, τι έφταιξε, ώστε την επόμενη φορά να πάρουν όλοι το σήμα από το 112.

***

Ο Εβρίτης Χρυσοχοΐδης

Στο φυλάκιο Καστανεών Εβρου βρέθηκαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί και η διευθύντρια της Μονάδας Επιχειρησιακής Ανταπόκρισης της Frontex Ανα Κριστίνα Χόρχε. Η Ευρώπη «είναι εδώ ενωμένη και αποφασισμένη στη φύλαξη των συνόρων της από την εισβολή απελπισμένων ανθρώπων, που τους χρησιμοποιεί ανάλγητα, σαν γεωπολιτικά πιόνια η γείτονα χώρα» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ασκώντας σκληρή κριτική στην Τουρκία: «Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν θα περάσει κανείς. Γιατί εδώ είναι Ελλάδα, εδώ είναι τα σύνορα, εδώ αρχίζει η Ευρώπη» πρόσθεσε. Αναφέρθηκε και στους ακρίτες του Εβρου, επισημαίνοντας ότι «φυλάτε αυτόν τον τόπο κι αυτό το ποτάμι χιλιάδες χρόνια. Τα σύνορα είναι μια ομίχλη, που άμα δεν ανήκεις χάνεσαι. Πρέπει να νιώθεις ποιος είσαι και να ξέρεις πού πατάς. Κι εσείς τα γνωρίζετε και τα δύο καλά, το έχετε πολλές φορές δείξει, το διατρανώνετε και τώρα». Να σημειώσω ότι ο υπουργός συνάντησε και τους 22 κύπριους αστυνομικούς που ήρθαν από την Κύπρο για να φυλάξουν και αυτοί τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

***

Στις ταβέρνες εξορκίζουν τον κορωνοϊό

Υπάρχουν κάποιες στιγμές στην πολιτική που δεν μπορείς να τις εξηγήσεις. Θέλετε μερικά παραδείγματα; Εν μέσω ανησυχίας για την εξάπλωση του κορωνοϊού, την ώρα που Πρωθυπουργός, κυβέρνηση και 112 καλούσαν τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες να μένουν στα σπίτια τους, όταν τα σχολεία έκλειναν και οι παρελάσεις ακυρώνονταν, μια ομάδα νέων βουλευτών της ΝΔ (και δύο υφυπουργοί) συγκεντρώθηκαν σε ταβέρνα με θαλασσινά (στη Μαρίνα Φλοίσβου συγκεκριμένα) για φαγητό και κουτσομπολιό. Χωρίς φόβο. Τον φόβο του κορωνοϊού…

***

Ηταν εκεί οι υφυπουργοί Γιάννης Κεφαλογιάννης και Σοφία Ζαχαράκη και οι βουλευτές, Μελάς, Κυρανάκης, Κωστήρας, Μπιζίου, Δερμετζόπουλος, Νόνη Δούνια, Αλεξοπούλου και βεβαίως ο Μπογδάνος. Το τσιμπούσι με καραβιδόψυχα, καβούρια, μύδια αχνιστά, καλαμαράκια, χταποδάκια και λοιπά λαχταριστά θαλασσινά (ή «νηστίσιμα», όπως τα βάφτισε η βουλευτής Ιωαννίνων και κόρη ιερέα Μαρία Κεφάλα) το διοργάνωσε ο Κώστας Κυρανάκης για να τιμήσει τους νέους συναδέλφους στη Βουλή. Απέφυγαν τις πολλές χειραψίες, τα φιλιά και τις αγκαλιές, συζήτησαν για τα πάντα, έβγαλαν ορισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη σέντρα και γενικά, όπως έλεγαν, «περάσαμε όμορφα, με τον κορωνοϊό όμως να πλανάται στην ατμόσφαιρα». Θέλετε και άλλο παράδειγμα;

***

Κλείνουν και τα πολιτικά γραφεία

Δόθηκε στους γαλάζιους βουλευτές άνωθεν εντολή να κλείσουν ουσιαστικά τα πολιτικά τους γραφεία, ώστε να μη συνωστίζονται εκεί οι ψηφοφόροι για να προβάλλουν τα αιτήματά τους (διάβαζε ρουσφέτια). Και πριν προλάβει η εντολή να φθάσει σε όλους τους βουλευτές, ορισμένοι γαλάζιοι εκπρόσωποι του έθνους την παρουσίασαν ως… δική τους πρωτοβουλία. Με ανακοινώσεις τους προς τους ψηφοφόρους τους έγραφαν: «ο/η βουλευτής δεν θα δέχεται κοινό στο γραφείο για τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της τήρησης των προληπτικών μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό».