«Μετά από τα πρόσφατα γεγονότα στον Εβρο είναι ειλλημμένη απόφασή μας, κανείς πρόσφυγας να μην περάσει στην χώρα μας, είτε από τα χερσαία είτε από τα θαλάσσια σύνορα. Η στάση μας πλέον θα είναι αδιάλλακτη, και η λύση ας δοθεί μέσω των συνεννοήσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με αιτήματα αλλοδαπών που θα υποβάλλονται σε διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Κωνσταντινούπολη και αλλες τουρκικές πόλεις».
Σε αυτή την αναφορά προχώρησε μιλώντας προς «Το Βήμα» -την Τετάρτη- ανώτατο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη σχετικά με την διαχείριση του προσφυγικού. Την ίδια ώρα οι επιτελείς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και οι αρχές ασφαλείας, έχουν σαφείς αναφορές ότι Τούρκοι στρατιωτικοί οριοθετούν νέους καταυλισμούς προσφύγων στον Εβρο ενώ, παρα την φαινομενική ησυχία του τελευταίου τριημέρου, πιθανολογείται ότι θα υπάρξει κλιμάκωση της εντασης, τις επόμενες ημέρες. Με ημερομηνία- ορόσημο την 17η Μαρτίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης για το προσφυγικό, με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και ενδεχομένως της Βρετανίας.
Την ίδια ώρα, όπως ήδη έχει αποκαλύψει «Το Βήμα», στην εμπροσθοφυλακή των δυνάμεων ασφαλείας στις Καστανιές και στα άλλα σημεία του Εβρου, θα τοποθετηθούν 100 άνδρες της Frontex, που θα αναρτήσουν και τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως και ομάδες ειδικών δυνάμεων από την Αυστρία, τη Γαλλία και την Κύπρο. Κάτι που θεωρείται ότι ίσως προκαλέσει δισταγμούς της τουρκικής πλευράς για επιθέσεις όχι πλέον εναντίον ελληνικών «στόχων» αλλά πολυεθνικών δυνάμεων.
Οι φόβοι της ελληνικής πλευράς εντείνονται όχι μόνο γιατί αιφνιδιαστικά, το βράδυ της Τετάρτης, άρχισαν επιθέσεις με μολότοφ από πλευράς προσφύγων, ούτε και γιατί επιχείρηθηκε άνοιγμα δρόμων για να διευκολυνθεί η πρόσβαση αλοδαπών προς το φυλάκιο της Καστανιάς ή σε διάφορα σημεία του Εβρου.
Η ανησυχία εντείνεται λόγω των πληροφοριών ότι θα δημιουργηθεί μόνιμη βάση τουλάχιστον 15.000 προσφύγων, με οργανωμένους καταυλισμούς, στην πλευρά του Εβρου που θα επιχειρούν μαζικές ή μεμονωμένες επιδρομές σε διάφορα σημεία της μεθοριακής γραμμής. Με τη βοήθεια των 1000 περίπου μελών των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας που προχώρησαν σε 2-3 επιδεικτικές διελεύσεις λέμβων στα νερά του Εβρου με τα όπλα προτεταμένα, μάλλον για χάρη ορισμένων τουρκικών τηλεοπτικών συνεργειών.
Θετικό στοιχείο θεωρείται ότι η Βουλγαρία, μετά από αίτημα της Ελλάδας, άνοιξε το φράγμα του Έβρου, ώστε να καταστήσει δυσκολότερο -λόγω της ανόδου της στάθμης των νερών- για τους μετανάστες να περάσουν τον ποταμό.
«Πλέον θα είμαστε αδιάλλακτοι για το προσφυγικό και στον Εβρο και στα νησιά»
Δήλωση ανωτάτου στελέχους της Κατεχάκη στο «Βήμα». Προβληματισμός από τουρκικές οριοθετήσεις καταυλισμών στον Εβρο, η εμπροσθοφυλακή της Frontex και η νέα κλιμάκωση της έντασης
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.