Όταν τα πράσινα κόμματα άρχισαν να ενισχύονται στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις της Βόρειας Ευρώπης, έγινε φανερό πως μια νέα πολιτική πραγματικότητα αναπτυσσόταν. Το τεράστιο κενό που είχε δημιουργήσει η απομυθοποίηση των παραδοσιακών πολιτικών συστημάτων οδήγησε στην ενίσχυση του «Πράσινου Κύματος». Όσο όμως αυτά γίνονταν στον προηγμένο βορρά, ο Ευρωπαϊκός νότος παρέμενε εγκλωβισμένος στα δικά του μείζονα θέματα, όπως η οικονομία, το προσφυγικό και η ανεργία. Η πράσινη ανοδική τάση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστα τα επικοινωνιακά επιτελεία των μεγάλων κομμάτων εξουσίας στη χώρα μας. Έτσι, «πράσινες» έννοιες άρχισαν να υιοθετούνται τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος είναι όμως ο επίσημος εκφραστής της πολιτικής οικολογία στη χώρα μας;
Η ιστορία της Οικολογίας στην Ελλάδα
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ιδρύθηκαν το 2002 και από τότε μέχρι και σήμερα είναι το μοναδικό Ελληνικό κόμμα επίσημο μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Αποτέλεσαν στην ουσία τη συνέχεια των Οικολόγων Εναλλακτικών, της Πολιτικής Οικολογίας και της Πράσινης Πολιτικής. Το 2009 εξέλεξαν Ευρωβουλευτή και το 2012 έφτασαν πολύ κοντά στην είσοδο τους στην Ελληνική Βουλή.
Το 2014 και έχοντας διαγνώσει έγκαιρα ότι λόγω των αδιεξόδων που οδηγούνταν η χώρα από τις πολιτικές της τότε κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, θα προκηρύσσονταν πρόωρες Εθνικές εκλογές, οι Οικολόγοι Πράσινοι ξεκίνησαν τις επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διερεύνηση συνεργασίας των δύο κομμάτων.
Στις 3 & 4 Ιανουαρίου 2015, έγινε το εκλογικό συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων όπου αποφασίστηκε η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, με την συμμετοχή 20 μελών στα ψηφοδέλτια του.
Αυτή η μορφή συνεργασίας ήταν επιβεβλημένη αφού ο εκλογικός νόμος του 2004, όπως συμπληρώθηκε το 2008, έδινε bonus 50 εδρών στο πρώτο σε ψήφους κόμμα, αλλά με μια άλλη διάταξη απέκλειε προεκλογικούς συνασπισμούς κομμάτων, στερώντας τους έτσι τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Επίσης, υπήρχε ως προϋπόθεση εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή, το ποσοστό του 3%, νούμερο απλησίαστο τότε για τους Οικολόγους Πράσινους.
Στις Εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ένας Οικολόγος Πράσινος Βουλευτής, ο Γιώργος Δημαράς και τοποθετήθηκε ως Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος ο Γιάννης Τσιρώνης. Στις Εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 εξελέγησαν δύο βουλευτές των Οικολόγων Πράσινων, ο Γιώργος Δημαράς και ο Γιάννης Τσιρώνης. Ο Γιάννης Τσιρώνης επανατοποθετήκε ως Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης τον Οκτώβρη του 2016 τοποθετήθηκε ως Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Τον Αύγουστο του 2018 μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο Γιάννης Τσιρώνης παρέμεινε ως βουλευτής και εντάχθηκε στον κυβερνητικό σχηματισμό ως υφυπουργός Περιβάλλοντος ο Γιώργος Δημαράς.
Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεργάστηκαν για τρίτη συνεχόμενη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, πάλι με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με την ένταξη υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Και τις τρεις φορές υπήρξε προγραμματική συμφωνία, χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις από πλευράς των ΟΠ.
Η συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων στην Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 τους έδωσε τη δυνατότητα να συμβάλλουν, στο μέτρο του δυνατού, σε σημαντικές θεσμικές και διαχειριστικές αλλαγές σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής όπως, η επέκταση και εξασφάλιση εργαλείων και πόρων για τις περιοχές ΝΑTURA, η αποτελεσματική δρομολόγηση και επιτάχυνση των Δασικών Χαρτών, η νέα Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, η Εθνική Στρατηγική για την Κλιματική Αλλαγή, ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων με έμφαση στη διαλογή στην πηγή και στον περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία, το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία και τις Ενεργειακές Κοινότητες, αλλά και η αλλαγή πλαισίου διαχείρισης αποβλήτων ελαιουργείου, όπου για πρώτη φορά τα απόβλητα αυτά χαρακτηρίστηκαν ως υποπροϊόντα ή παραπροϊόντα Ελιάς.
Αλλά και σε θέματα αγροτικής πολιτικής οι Οικολόγοι Πράσινοι παρήγαγαν έργο όπως η θέσπιση και νομιμοποίηση των Αγορών Βιολογικών Προϊόντων, η νομιμοποίηση της βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης, η θέσπιση αειοφορικής διαχείρισης των λιμνοθαλασσών και μερική ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου των υδατοκαλλιεργειών, η θέσπιση της ιχνηλασιμότητας των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, η επίσπευση και ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, ακόμα και η κατοχύρωση του Ελληνικού brand name και της σήμανσης έγινε με τη συμβολή των Οικολόγων Πράσινων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι για όσο χρόνο βρέθηκαν σε κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές θέσεις, αλλά και το διάστημα που δεν είχαν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, έδωσαν πολλές μάχες. Άλλες τις κέρδισαν και άλλες τις έχασαν.
Λίαν συντόμως η Οικολογική Πράσινη φωνή, θα ακουστεί ξανά στα έδρανα του κοινοβουλίου μέσα από την ανάληψη βουλευτικών καθηκόντων από τη Συνεκπρόσωπο του Κόμματος, Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, που θα αντικαταστήσει τον Αλ. Φλαμπουράρη. Έτσι, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την επίτευξη των στόχων της Πολιτικής Οικολογίας, της βιώσιμης ανάπτυξης, της αειφορίας κι ενός ρεαλιστικού παραγωγικού προγράμματος με πλήρη αξιοποίηση των ιδιαιτεροτήτων της Ελλάδας, οικοδομώντας μία ουσιαστικά βιώσιμη οικονομία και δίκαιη κοινωνία.
Η κ. Δήμητρα Λυμπεροπούλου είναι Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου, Μέλος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ