Απογοητευτική αποδεικνύεται επί των ημερών της Κριστίν Λαγκάρντ η «δύναμη πυρός» της Ευρωτράπεζας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα έχει στην ευρωπαϊκή οικονομία η παγκόσμια υγειονομική κρίση.
Η ΕΚΤ διατήρησε την Πέμπτη σταθερά τα επιτόκια του ευρώ, ωστόσο ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας της ευρωοικονομίας και στήριξης της προσπάθειας των επιχειρήσεων να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού.
Η ΕΚΤ δεν ακολούθησε το παράδειγμα της αμερικανικής Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας που μείωσαν την περασμένη εβδομάδα κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια του δολαρίου και της στερλίνας αντιστοίχως. Πρακτικά τα επιτόκια του ευρώ είναι μηδενικά από το Μάρτιο του 2016. Παρά ταύτα οι αναλυτές ανέμεναν περαιτέρω μείωση κατά 10 μονάδες βάσης (από το -50% στο -0,60%) των επιτοκίων των αποθεματικών των τραπεζών.
Περισσότερες πιστώσεις
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε πάντως ένα πρόγραμμα δανειοδότησης των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης που πλήττονται από τον κορωνοϊό και επίσης με ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων συνολικής αξίας 120 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους. Ούτε τα μέτρα αυτά ήταν ανάλογα των προσδοκιών της αγοράς – οι αναλυτές θεωρούσαν ότι το πρόγραμμα επέκτασης των αγορών ομολόγων θα ήταν της τάξεως των 40 δισ. ευρώ μηνιαίως, θα ήταν δηλαδή τριπλάσιο του αναγγελθέντος και θα διοχέτευε 360 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές αγορές έως την εκπνοή του 2020.
Η ΕΚΤ θα επιτρέπει στις τράπεζες να λειτουργούν προσωρινά με μικρότερο «μαξιλάρι ασφαλείας». Θα κρατούν δηλαδή λιγότερα κεφάλαια στο αποθεματικό τους. Η Ευρωτράπεζα υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της ότι «η πλεονάζουσα ρευστότητα θα πρέπει να διοχετευθεί στην οικονομία και όχι στην αύξηση των μερισμάτων των μετόχων και των μπόνους των στελεχών».
«Ο κορωνοϊός θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις οικονομίες μας. Οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες», σημείωσε ο Αντρέα Ενρία, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.
Ατολμία Λαγκάρντ
Αναλυτές θεωρούν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στα «γεράκια» της Ευρωτράπεζας και να θυσιάσει την ενότητα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ προς όφελος της ευρωοικονομίας. Διότι το μεγάλο ερώτημα της συνεδρίασης της ΕΚΤ ήταν αν η νέα πρόεδρος θα τολμούσε να δεχθεί μια απόφαση που δεν θα υποστηρίζεται από όλα τα μέλη του Συμβουλίου.
«Όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν με ομοφωνία», ξεκαθάρισε στη συνέντευξη τύπου η γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ. Η ομοφωνία στο Συμβούλιο σημαίνει, όμως, επικράτηση της συντηρητικής, πληθωρισμοφοβικής και μονεταριστικής άποψης του προέδρου της Bundesbank Γενς Βάιντμαν και δυο-τριών συναδέλφων του που συμμερίζονται και ακολουθούν συστηματικά τις απόψεις της Φραγκφούρτης.
Κατέρρευσαν οι αγορές
Η απογοήτευση των ευρωπαϊκών αγορών από τις εξελίξεις φάνηκαν από την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου και του γεν κυρίως, από τη μεγάλη πτώση των αγορών ομολόγων κυρίως της Νότιας Ευρώπης και βεβαίως από την επιτάχυνση της ξεπουλήματος μετοχών στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων που ήδη είχε πυροδοτηθεί από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πλην της Βρετανίας και της Ιρλανδίας.
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για τη χειρότερη ημέρα συναλλαγών στην ιστορία των ευρωπαϊκών αγορών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx-600 υποχώρησε κατά περισσότερο από 10%, ενώ διψήφια είναι η πτώση των γενικών δεικτών σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές.