Στον ρυθμό του νέου κορωνοϊού, του SARS-CoV-2, χορεύει και το ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων.
Οι τιμές διοξειδίου του άνθρακα έπεσαν τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο για το τελευταίο πεντάμηνο, με τους αναλυτές να το αποδίδουν στη …συντριβή του αργού πετρελαίου, αλλά και στην κατάρρευση των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών.
Οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αν και στην αρχή της εβδομάδας φάνηκε να ανακάμπτουν, τελικά κατέρρευσαν και πάλι κοντά στο κλείσιμο της Παρασκευής, δηλαδή στα 24 ευρώ ανά τόνο.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, χαρακτηριστικό της ψυχολογίας που επικρατεί, είναι ότι, οι τιμές δεν ανέκαμψαν παρά τα μέτρα τόνωσης που προωθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την αποδυνάμωση του οικονομικού φαινομένου που επιφέρει ο CoV-2.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι τιμές των ρύπων αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για την οικονομική βιωσιμότητα της ΔΕΗ, εξαιτίας της λειτουργίας των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων.
Η σημαντική επιδείνωση του EBITDA της επιχείρησης, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2019, μεταξύ άλλων αποδίδεται και στη μεγαλύτερη δαπάνη για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2 (κατά 122 εκατ. ευρώ) εξαιτίας του υπερδιπλασιασμού της τιμής τους.
Η επιχείρηση ανακτά μέρος της αυξημένης δαπάνης για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2 μέσω της σχετικής ρήτρας που έχει ενεργοποιηθεί στα τιμολόγια ρεύματος.
Συνολικά στη χώρα μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης) , εντός του 2020 αναμένεται να διατεθούν στην Ελλάδα 19.744.000 δικαιώματα.