Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αμβλύνουν τη στάση τους όσον αφορά το ενδεχόμενο να πωλήσουν στην Τουρκία αμερικανικά αμυντικά συστήματα Πάτριοτ, και πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να εγγυηθεί ότι δεν θα ενεργοποιήσει τα ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, έχουν βρεθεί σε αντιπαράθεση μετά την αγορά τον περασμένο χρόνο από την Άγκυρα των ρωσικών S-400, τα οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, δεν είναι συμβατά με τα αμυντικά συστήματα της Συμμαχίας και θα θέσουν σε κίνδυνο τα «αόρατα» για τα ραντάρ μαχητικά αεροπλάνα των ΗΠΑ στην κατασκευή των οποίων συμμετείχε η Τουρκία και τα οποία είχε προγραμματιστεί να παραλάβει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν πως η Τουρκία δεν μπορεί να έχει και S-400 και Πάτριοτ. Ωστόσο, μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη νοτιοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας φέτος, η Άγκυρα ζήτησε από την Ουάσινγκτον να αναπτύξει συστήματα Πάτριοτ στα σύνορά της με τη Συρία για λόγους προστασίας.

Η Ουάσινγκτον έχει πει ότι είναι πρόθυμη να παράσχει πολεμοφόδια στην Τουρκία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ιντλίμπ και πως αξιολογεί το αίτημα της Τουρκίας για συστήματα Πάτριοτ «μέσα στο πλαίσιο του ζητήματος των S-400».

«Κάναμε την ακόλουθη προσφορά στις Ηνωμένες για τα Πάτριοτ: αν είναι να μας δώσετε Πάτριοτ, κάντε το. Μπορούμε να αγοράσουμε και Πάτριοτ από εσάς», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από τις Βρυξέλλες. «Άμβλυναν [τη στάση τους] σημαντικά και σ’ αυτό το θέμα των S-400. Βρίσκονται σήμερα στο σημείο ‘υποσχεθείτε μας ότι δεν θα καταστήσετε λειτουργικούς τους S-400’», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να διαχειριστούν από κοινού τις περιοχές με κοιτάσματα πετρελαίου στη βορειοανατολική περιοχή Ντέιρ αλ-Ζορ της Συρίας, αντί για τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις, οι οποίες τις ελέγχουν τώρα.

«Έκανα την προσφορά στον κ. Πούτιν ότι, αν δώσει οικονομική υποστήριξη, μπορούμε να κάνουμε τις κατασκευαστικές εργασίες και μέσω του πετρελαίου που θα αποκτηθεί εκεί, μπορούμε να βοηθήσουμε την κατεστραμμένη Συρία να σταθεί στα πόδια της», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε πως ο Πούτιν αξιολογεί την προσφορά, την οποία έκανε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια συνομιλιών στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, και πρόσθεσε πως θα μπορούσε να κάνει την ίδια προσφορά και στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Αντί να επωφελούνται οι τρομοκράτες εκεί, θα έχουμε την ευκαιρία να ανοικοδομήσουμε τη Συρία από τα έσοδα (αυτής της πετρελαιοπηγής). Αυτό θα δείξει επίσης ποιος νοιάζεται να προστατέψει την ενότητα της Συρίας και ποιος να την αρπάξει», είπε ο Ερντογάν.

Η επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ βρίσκεται νότια μιας συνοριακής ζώνης βάθους 30 χλμ. που κατέλαβαν τα τουρκικά στρατεύματα τον Οκτώβριο από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία, σύμφωνα με την Τουρκία, είναι τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί την ασφάλειά της. Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ YPG ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των ανατολικών πετρελαιοφόρων περιοχών της Συρίας.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να διαχωρίσει τις περιοχές της ανατολικής Συρίας προκειμένου να δημιουργήσει ένα παράνομο πρόπλασμα κράτους εκεί.

Πέρυσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, λέγοντας πως οι εναπομείνασες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών θα προστατεύσουν τις πετρελαιοπηγές στην ανατολική Συρία.

Ο Τραμπ δήλωσε τον Οκτώβριο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «πρέπει να μπορούν να πάρουν λίγο (πετρέλαιο)» και πρόσθεσε: «Αυτό που σκοπεύω ίσως να κάνω, είναι να κάνω μια συμφωνία με μια ExxonMobil ή κάποια από τις μεγάλες εταιρίες μας να πάει εκεί και να το κάνει σωστά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ