Σε «κόκκινη ζώνη» μετέτρεψε ολόκληρη την Ιταλία ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα, ανακοινώνοντας ότι τα μέτρα περιορισμού που ισχύουν για τη Λομβαρδία στο εξής θα εφαρμόζονται σε όλη την χώρα.

Με 7.985 κρούσματα του κοροναϊού- 1.500 περισσότερα μέσα σε μια ημέρα- και 463 νεκρούς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο ιταλός πρωθυπουργός κήρυξε με διάταγμα που θα τεθεί από σήμερα σε ισχύ τη χώρα «προστατευμένη ζώνη», ανακοινώνοντας την απαγόρευση των μετακινήσεων, εκτός εάν συντρέχουν σημαντικοί λόγοι υγείας ή εργασίας.

Επιδρομή στα σούπερ μάρκετ της Ρώμης και της Νάπολης

Επιδρομή στα σούπερ μάρκετ της Ρώμης και της Νάπολης έκαναν χθες Δευτέρα το βράδυ οι Ιταλοί ανήσυχοι μετά την ανακοίνωση του προεδρικού διατάγματος, βάσει του οποίου από σήμερα απαγορεύονται σε όλη την Ιταλία οι μη απαραίτητες μετακινήσεις προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του νέου κοροναϊού, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Υπάλληλοι βρίσκονταν στην είσοδο των σούπερ μάρκετ για να ρυθμίζουν την είσοδο των καταναλωτών, οι οποίοι έκαναν με ηρεμία ουρά έξω από τις πόρτες με τα καρότσια τους.

Πατάτες, μπισκότα, γάλα, ζάχαρη αλλά και σαπούνια και αντισηπτικά φεύγουν πρώτα από τα ράφια, σαν σε καιρό πολέμου, δήλωσε ένας καταστηματάρχης που ρωτήθηκε από το πρακτορείο Ansa.

Οι τίτλοι των ιταλικών εφημερίδων σήμερα είναι χαρακτηριστικοί της κατάστασης: «Η Ιταλία κλειστή», «Όλοι στο σπίτι», «Πλήρης προστασία», «Όλα κλειστά».

Χθες το βράδυ η ιταλική κυβέρνηση εξέδωσε συγκεκριμένη διευκρίνιση για τα σούπερ μάρκετ, τονίζοντας ότι θα παραμείνουν ανοικτά και θα ανεφοδιάζονται «τακτικά», ενώ συνέστησε στους πολίτες να «μην σπεύδουν να προμηθευτούν τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία μπορούν να αγοράσουν τις επόμενες ημέρες».

Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα

Η κυβέρνηση δηλαδή ζητά από 60 εκατομμύρια πολίτες της να παραμένουν στα σπίτια τους, κάτι που ουσιαστικά ισοδυναμεί με άτυπο κατ’ οίκον περιορισμό.

Μεταξύ άλλων, στα αυστηρά μέτρα περιλαμβάνεται η απαγόρευση όλων των δημοσίων εκδηλώσεων, όλων των αθλητικών αγώνων, συμπεριλαμβανομένων και του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α’ Εθνικής, αλλά και το κλείσιμο κινηματογράφων, θεάτρων, γυμναστηρίων, κέντρων διασκέδασης.

Την ίδια ώρα, κλειστά θα παραμείνουν σχολεία και πανεπιστήμια μέχρι τις 3 Απριλίου.

«Εγώ μένω σπίτι»

«Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται ‘εγώ μένω σπίτι’» είπε ο Τζουζέπε Κόντε.

«Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες» πρόσθεσε.

Ο ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, τόνισε πως «πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες».

Όπως εξήγησε «για τις μεταφορές δεν είναι στην ατζέντα περιορισμός των δημόσιων συγκοινωνιών, για να διασφαλιστεί η συνέχεια του παραγωγικού συστήματος και να επιτραπεί στους ανθρώπους να πηγαίνουν στις δουλειές τους». Ωστόσο, ανέφερε πως είναι πιθανό να ζητείται «η αιτιολόγηση» των μετακινήσεων, αλλά παράλληλα προειδοποίησε πως η ψευδής αιτιολόγηση θα συνιστά παράβαση.

Το διάταγμα προβλέπει ότι μόνο όσοι έχουν βεβαιωμένους λόγους εργασίας ή οικογενειακούς λόγους που δεν σηκώνουν αναβολή μπορούν να ταξιδεύουν. Οι επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν αεροπορικώς- εκτός από τους προσωρινούς επισκέπτες- θα πρέπει να δικαιολογούν το ταξίδι τους, όπως και όσοι φθάνουν στα αεροδρόμια. Θα γίνονται έλεγχοι στους σταθμούς των τρένων της θερμοκρασίας των επιβατών. Απαγορεύεται η αγκυροβόληση κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια.

Πόλεις – φαντάσματα

Μέχρι σήμερα, δημοφιλείς προορισμοί της Ιταλία θύμιζαν πόλεις-φαντάσματα λόγω του κοροναϊού, κάτι που αναμένεται να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Με 7.985 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 463θανάτους, η Ιταλία είναι η χώρα της Ευρώπης που πλήττεται περισσότερο από τον κοροναϊό, αλλά και μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο συνολικά στον κόσμο, μετά την Κίνα.

Έτσι, η καθημερινότητα των Ιταλών, ειδικά στις περιοχές όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα, στον ιταλικό βορρά, έχει αλλάξει ριζικά. Πολύ διαφορετικές από τις συνηθισμένες είναι και οι φωτογραφίες που έρχονται από τις περιοχές αυτές. Μιλάνο, Ρώμη, Βατικανό, Τορίνο, Βενετία δεν θυμίζουν σε τίποτα την εικόνα τους λίγους μήνες πριν.

Συνοικίες και δρόμοι που κάποτε έσφυζαν από ζωή έχουν ερημώσει και ακόμα και η φημισμένη Fonana di Trevi και η πολυσύχναστη Piazza di Spagna, όπου πάντα ο κόσμος συνωστιζόταν και οι τουρίστες έδιναν μάχη για μια φωτογραφία, είναι έρημα τοπία.