Πιο θετικά από τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις ξένων επιχειρήσεων αξιολογούν τις προοπτικές ανάπτυξης των εταιρειών τους οι Ελληνίδες της επιχειρηματικής σκηνής έχοντας “δοκιμαστεί” στην οικονομική ύφεση, στο μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο αλλά και στα γεωπολιτικά ζητήματα της περιοχής.
Όπως παρατηρεί η Σιάνα Κυριάκου, Γενική Διευθύντρια και COO της KPMG στην Ελλάδα το 1/3 των Ελληνίδων βλέπουν με αισιοδοξία την οικονομία της χώρας μας για επόμενα τρία χρόνια ενώ συμπλέουν σε θέματα που αφορούν την καινοτομία και την αξιοποίηση της ανάλυσης δεδομένων με τις υπόλοιπες γυναίκες επιχειρηματίες σε 51 χώρες του κόσμου, που βρέθηκαν στο επίκεντρο έρευνας της ΚPMG Γερμανίας.
Για τις γυναίκες σε ανώτερες διοικητικές θέσεις σε όλο τον κόσμο σημαντικό προσωπικό κίνητρο είναι η επίτευξη μακροπρόθεσμης επιτυχίας για την εταιρεία τους. Αυτό δηλώνουν 25% των γυναικών στην Ελλάδα (34% σε παγκόσμιο επίπεδο) στη 2η μελέτη Global Female Leaders Outlook (GFLO) της KPMG. Επιπλέον ένα τρίτο (35% στην Ελλάδα και 33% διεθνώς) κινητοποιούνται από την ιδέα ότι οι πράξεις τους θα επιφέρουν ένα μόνιμο αποτέλεσμα.
Περιορισμένες προσδοκίες ανάπτυξης
Οι ερωτηθείσες γυναίκες στην Ελλάδα φαίνεται να είναι πιο αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης τόσο της εταιρείας τους (87%) όσο και του κλάδου τους (73%), εν αντιθέσει με εκείνες σε παγκόσμιο επίπεδο (70% και 60% αντίστοιχα), οι οποίες φαίνεται να είναι πιο προσεκτικές για την παγκόσμια οικονομία.
Η εικόνα για την παγκόσμια οικονομία είναι ακόμα χειρότερη, καθώς μόλις το 38% των γυναικών σε παγκόσμιες ηγετικές θέσεις αναμένουν ανάπτυξη, με τα αποτελέσματα της Ελλάδας (25%) να ενισχύουν αυτήν την εικόνα. Αισιόδοξες όμως φαίνονται οι Ελληνίδες με 38% να αναμένουν ανάπτυξη στη χώρα για τα επόμενα 3 χρονιά και 45% αντίστοιχα οι γυναίκες των υπόλοιπων χωρών. Επίσης, για τη διασφάλιση της ανάπτυξης της εταιρείας τους, περισσότερες από τις μισές ερωτηθείσες (62%) στην Ελλάδα, πιστεύουν στις δικές τους δυνάμεις και θεωρούν ότι η οργανική ανάπτυξη αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Σύμφωνα με την Angelika Huber-Straßer, Head of Corporates της KPMG Γερμανίας, τα αποτελέσματα αντανακλούν την ανάπτυξη των περασμένων μηνών «Οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες αυξάνονται σταθερά. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια σαφώς καθορισμένη στρατηγική τοποθέτηση και ένα σύγχρονο, πελατοκεντρικό επιχειρηματικό μοντέλο».
Παρ’ όλους τους προβληματισμούς για την οικονομία, σχεδόν η πλειοψηφία των γυναικών (83%) σε ηγετικές θέσεις υποστηρίζει ότι οι ανατρεπτικές (disruptive) τεχνολογίες προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες παρά κινδύνους. Επιπλέον, από την έρευνα προκύπτει ότι υπάρχει περισσότερη εμπιστοσύνη στα μοντέλα δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων, ενώ αναμένουν και θετικά αποτελέσματα επιστροφής επένδυσης (ROI – return of investment) από την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική διαδικασία αυτοματοποίησης (RPA – robotic process automation) τόσο οι γυναίκες που ερωτήθηκαν στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες. Πολύ σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι οι μισές Ελληνίδες γυναίκες επιθυμούν την ενίσχυση των γνώσεων τους σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες για την τεχνητή νοημοσύνη.
Καθοριστικές για τη στρατηγική οι προσδοκίες των πελατών
Για τα υψηλόβαθμα στελέχη αυτοί οι οποίοι θα συνεχίσουν να επιτυγχάνουν είναι όσοι πληρούν τις προσδοκίες των ενδιαφερόμενων μερών και προσαρμόζονται γρήγορα στις αλλαγές τις αγοράς.