Εμμένει ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή για τα περί εκβιασμού του από τον άλλοτε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου τον Μάρτιο του 2016 παρουσία του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.
Με υπόμνημά του προς την προανακριτική επιτροπή υποστηρίζει ότι: «Μοναδική αλήθεια είναι ότι εκβιάστηκα από τον κ. Παπαγγελόπουλο και την εγκληματική του συμμορία προκειμένου να πληρώσω 350.000 ευρώ για να πάψουν οι εναντίον μου ποινικές διώξεις», ενώ αναφερθείς στην επίμαχη συνάντηση ισχυρίζεται ότι «ο κ. Παπαγγελόπουλος, παρουσία του κ. Νίκου Παππά απαίτησε να πληρώσω έξοδα στον κ. Φιλιππάκη και όχι “δικαστικά έξοδα” όπως ψευδώς και τεχνηέντως αναφέρεται».
Ο κ. Μιωνή διαψεύδει ότι είχε συναντήσει τον Αντώνη Σαμαρά το 2013, όπως έχει υποστηρίξει ο κ. Παππάς, λέγοντας στο υπόμνημά του ότι «τον κ. Σαμαρά δεν τον συνάντησα ποτέ, ούτε του μίλησα ποτέ όσο ήταν πρωθυπουργός, ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου πάτησα το πόδι μου έστω για ένα δευτερόλεπτο».
Και αναφέρει ότι: «Αυτονοήτως ο κ. Σαμαράς δεν μεσολάβησε ποτέ μεταξύ εμού και του κ. Φιλιππάκη προκειμένου να επέλθει οποιοσδήποτε συμβιβασμός. Οποιοσδήποτε συμψηφισμός γίνεται μεταξύ του δικαστικού συμβιβασμού του 2013 με τις εκβιαστικές ενέργειες της περιόδου 2016 – 18, γίνεται ελλείψει επιχειρημάτων και είναι δείγμα πανικού από τους μηνυόμενους» (έχει στραφεί δικαστικά κατά Παππαγγελόπουλου, Φιλιππάκη, Παπαδάκου και Τάρκα).
Όσον αφορά τα όσα έχει καταθέσει ο κ. Παππά περί εμπλοκής του μετά από παρότρυνση της ισραηλινής κυβέρνησης καθώς ο κ. Μιωνή με την επίκληση ότι ήταν εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, ο επιχειρηματίας το διαψεύδει: «Δεν είμαι, ούτε υπήρξα ποτέ αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης. Είναι αλήθεια ότι έχω μακρά ακτιβιστική και φιλανθρωπική δράση και είμαι συνεπικεφαλής της Task Force κατά του Αντισημιτισμού του οργανισμού Jewish Agency. Αυτό όμως, δεν με καθιστά σε καμιά περίπτωση “κυβερνητικό αξιωματούχο”. Σε συνέχεια, δε, αυτού, θέλω να ξεκαθαρίσω με την μεγαλύτερη δυνατή ένταση ότι, η κυβέρνηση του Ισραήλ, είτε απευθείας, είτε δια μέσου της Πρεσβείας στην Ελλάδα, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο , ουδέποτε παρενέβη στην, αμιγώς ιδιωτική, αντιδικία μου με τους κ.κ. Φιλιππάκη και Τάρκα.
Αυτόθροη συνέπεια είναι, ότι, η συνάντηση της 10ης Μαρτίου 2016, έλαβε χώρα μετά από πρωτοβουλία του κ. Φιλιππάκη», αναφέρει στο εν λόγω υπόμνημα. Όσον αφορά την εμπλοκή του ονόματος του άλλοτε πρωθυπουργικού συμβούλου του κ. Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, ο κ. Μιωνή επισημαίνει ότι: «Δεν θέλω οι καταγγελίες μου να χρησιμοποιηθούν πολιτικά εναντίον του (κ. Παππά) γιατί ο ίδιος δεν ήταν μέρος του προβλήματος. Το μόνο για το οποίο μπορώ να μεμφθώ τον κ. Παππά είναι ότι ενώ είχε καταλάβει ότι ο κ. Παπασταύρου είναι αθώος ήθελε να εκμεταλλευτεί για πολιτικούς λόγους την υπόθεσή του. Μάλιστα όπως μου είχε πει χαρακτηριστικά “it’s just politics”».
Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να διαψεύδει τους ισχυρισμούς Μιωνή στο υπόμνημά του. Για την αναφορά του ότι «ο κ. Σαμαράς ποτέ δεν μεσολάβησε μεταξύ εμού και του κ. Φιλιππάκη, προκειμένου να επέλθει ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός», η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζει ότι «κατά την εξέτασή του στην προανακριτική στις 26/2/2020, ο κ. Μιωνής παραδέχθηκε ότι η πρόταση συμβιβασμού που του μεταφέρθηκε το 2013 από τον κ. Παπασταύρου προήλθε από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά».
Συγκεκριμένα ο Γιάννης Ραγκούσης τον είχε ρωτήσει: «Όταν ο κ. Παπασταύρου σας μετέφερε την πρόταση συμβιβασμού με τον κ. Φιλιππάκη το 2013 σας απέκρυψε ότι αυτή προέρχεται από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σαμαρά;». Και ο κ. Μιωνής είχε απαντήσει: «Όχι, δεν μου το απέκρυψε. Μου είπε καθαρά ότι είναι πρόταση από τον κ. Σαμαρά. Μετά από αυτό δέχθηκα να συμβιβαστώ».
Όσον αφορά τον ισχυρισμό του ότι «δεν είμαι, ούτε υπήρξα ποτέ αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης», από τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν ότι «στην ένορκη κατάθεσή του στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ισραήλ (31/05/2013), στο πλαίσιο της Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη λίστα Λαγκάρντ δήλωνε: “Είμαι εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού”».
Επίσης, σχετικά με το επιχείρημα του κ. Μιωνή ότι «η κυβέρνηση του Ισραήλ, είτε απευθείας, είτε δια μέσου της Πρεσβείας στην Ελλάδα, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ουδέποτε παρενέβη στην, αμιγώς ιδιωτική, αντιδικία μου με τους κ.κ. Φιλιππάκη και Τάρκα», ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, όμως, απαντώντας σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης επιβεβαίωσε, πριν από λίγες ημέρες, εμμέσως, πως η συνάντηση του 2016 δεν αφορούσε προσωπική υπόθεση αλλά διπλωματικό θέμα, καθώς γίνεται αναφορά σε “επικοινωνίες διπλωματικών καναλιών”».
Όσον αφορά δε την αναφορά Μιωνή ότι «τον κ. Σαμαρά δεν τον συνάντησα ποτέ», από την αξιωματική αντιπολίτευση σημείωναν ότι «ο κ. Μιωνής στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ, στις 14 Ιουνίου 2013, παραδέχεται ότι είχε συναντήσει τον κ. Σαμαρά στις αρχές του 2012, όταν ο τελευταίος ήταν πρόεδρος της ΝΔ και η ΝΔ συμμετείχε στην συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο» και ότι «τις δύο πλευρές είχε φέρει σε επαφή ο κ. Παπασταύρου», ενώ «στη συνάντηση ήταν παρόντες οι Σαμαράς, Μιωνής, Παπασταύρου, Μηταράκης».