Την πλήρη στήριξή και αλληλεγγύη στην Ελλάδα για το προσφυγικό, το οποίο προκαλεί τριγμούς στη χώρα μας εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ, στο Βερολίνο.
«Τα τελευταία χρόνια και τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολλούς ανθρώπους που είναι απελπισμένοι και θέλουν να φύγουν, πολλούς που ζητούν άσυλο» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά του Έβρου.
«Η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη μας και την πλήρη υποστήριξή μας. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι αυτή που της προκαλεί ειδικές και ιδιαίτερες προκλήσεις. Βρίσκεται στο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λαμβάνει μια μεγάλη ευθύνη για όλη την Ευρώπη» είπε και συμπλήρωσε πως «το 2019 είχαμε 6 δισ. που εξήχθησαν στην Ελλάδα από τη Γερμανία και είχαμε εισαγωγές περίπου 2 δισ. δολάρια εκεί υπάρχει δυνατότητα αυξήσεως».
Αποδέχθηκε πρόταση για τη ΔΕΘ
Παράλληλα, η Καγκελάριος αποδέχθηκε σχετική πρόσκληση του έλληνα πρωθυπουργού να επισκεφθεί τη φετινή ΔΕΘ, όπου η Γερμανία είναι τιμώμενη χώρα.
Κάλεσμα Μητσοτάκη στον Έρντογάν να αποσύρει τους πρόσφυγες από τα σύνορα στον Έβρο
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία πως η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται.
«Η ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών αναδιατάσσει τις προτεραιότητες και η υγειονομική κρίση κάνει πιο πολύπλοκο το έργο μας. Δείξαμε τις τελευταίες 10 ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Βερολίνο στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ ζήτησε αλλαγές στη μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική της Ευρώπης ενώ τόνισε ότι λόγω κοροναϊού, το 2020 θα είναι μια διαφορετική χρονιά από αυτή που προβλεπόταν στην οικονομία.
Σε ότι αφορά το προσφυγικό τόνισε ότι «εισερχόμαστε σε νέα φάση» και μάλιστα ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικό γεγονός την επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες σήμερα το απόγευμα «Θεωρώ θετική αυτή την εξέλιξη. Ελπίζω να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης» σημέιωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως αν ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό «που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη», τότε να προβεί σε κινήσεις:
«Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα.
Να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις, όπως πχ κοινές περιπολίες για τον έλεγχο των ροών, και στα τουρκικά σύνορα. Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα. Η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την απόφαση της Γερμανίας να φιλοξενήσει ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα και απηύθυνε κάλεσμα και στις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν το ίδιο.
Σε ότι αφορά τον κορωνοϊό και τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη προκειμένου να τηρούνται τα μέτρα προσωπικής υγιεινής για να παρεμποδιστεί η εξάπλωση του κοροναϊού.
Πάντως ο πρωθυπουργός μιλώντας και για την ανακοίνωση των μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας λόγω του κοροναϊού σημείωσε ότι δυστυχώς το 2020 θα θέσει σε αμφισβήτηση δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους που είχαν τεθεί πριν την εμφάνιση του υιού.