Σε εγρήγορση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός καθώς ο αριθμός των ατόμων που νοσούν από τον κορωνοϊο στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον σε 73.

Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη και νέων μέτρων για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ενώ αύριο ανακοινώνονται οικονομικά μέτρα την άμβλυνση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό πιθανότατα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου.

Στο μεταξύ , το βράδυ της Κυριακής επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για έναν αντιναύαρχο εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο απόστρατος αξιωματικός έφτασε στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών αργά τη νύχτα του Σαββάτου.

Ο ασθενής  θεωρήθηκε ύποπτο περιστατικό για κορωνοϊό και άμεσα ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Αμέσως μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο «Σωτηρία», ενώ οι υγειονομικές αρχές ερευνούν το πώς ασθένησε, κάνοντας ιχνηλάτηση των επαφών του.

Εκτακτα μέτρα

Στη δεύτερη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό μέσα σε δύο ημέρες, η κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη έκτακτων μέτρων:

-Τα ΚΑΠΗ θα παραμείνουν κλειστά για τέσσερις εβδομάδες.
-Οι αθλητικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών για δύο εβδομάδες.
-Δεν θα πραγματοποιηθούν σχολικές εκδρομές για τις επόμενες δύο εβδομάδες.
-Ακυρώνονται τα συνέδρια για τέσσερις εβδομάδες.

Χωρίς φιλάθλους οι αγώνες για τις επόμενες δύο εβδομάδες 

Τα πλέι οφ στο ποδόσφαιρο, οι αγώνες μπάσκετ της Ευρωλίγκα για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, της Α1 στο μπάσκετ αλλά και σε όλα τα αθλήματα για δύο (τουλάχιστον) εβδομάδες δεν θα έχουν κόσμο στις εξέδρες.

Εν αναμονή της σχετικής απόφασης της ΟΥΕΦΑ βρίσκεται ο Ολυμπιακός οποίος αγωνίζεται κόντρα στην Γουλβς για τους «16» του Europa League.

Τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι της OYEFA αναμένεται να έχουν επαφές, τόσο με τις διοικήσεις των ομάδων όσο και με την ελληνική κυβέρνηση, για να εξεταστούν τα δεδομένα και να παρθεί οριστική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι. Μάλιστα, αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι όλα τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι λοιμωξιολόγοι, από τα οποία προκύπτει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα κρούσμα στον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή.

Και οικονομικά μέτρα

Το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα οικονομικά μέτρα από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, πρώτα στη λίστα φαίνεται πως θα είναι μέτρα αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Οι ανάσες ρευστότητας με προσωρινή αναστολή φορολογικών ίσως και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τη στήριξη επιχειρήσεων και κλάδων που πλήττονται περισσότερο από τον κοροναϊό, υπό προϋποθέσεις, είναι ψηλά στην ατζέντα των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων.

Τα όποια μέτρα θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια και θα ανακοινώνονται κατά περίπτωση, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Προηγείται η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων (με την αναστολή πληρωμής ΦΠΑ να λειτουργεί ως μέτρο έμμεσης τόνωσης τις ρευστότητας).

Και αυτό όμως όπως και άλλα δυνητικά μέτρα δεν αναμένεται να ληφθούν με οριζόντιο τρόπο αλλά σε τρία στάδια, εφόσον κριθεί απαραίτητο:

– Εάν ληφθούν αναγκαστικά μέτρα, για παράδειγμα εάν ανασταλεί με εντολή της Αρχής η  λειτουργία κλειστών χώρων ψυχαγωγίας, τότε εκεί θα κατευθύνθούν και τα πρώτα μέτρα στήριξης (πχ για παροχή ρευστότητας ή στήριξης στους εργαζομένους κ.α. )

– Σε κλάδους ή περιοχές που θα κριθεί πως δέχονται πλήγμα. Μέχρι τώρα πάντως στις τελευταίες δέκα μέρες δεν έχουν προκύψει τέτοια στοιχεία.

– Σε εθνικό επίπεδο και συνολικά για την οικονομία εφόσον υπάρξει έξαρση της επιδημίας.

Αύξηση κρουσμάτων

Επιστήμονες αναμένουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, εφόσον πρόκειται για ιό με πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, ωστόσο συστήνουν ψυχραιμία και επισημαίνουν ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται στόχος είναι να καθυστερήσει η διασπορά της νόσου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι αρχές επισημαίνουν πως δεν χρειάζεται πανικός, αφού στη χώρα μας δεν υπάρχουν κρούσματα των οποίων να μην είναι γνωστή η πηγή.

Αν και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το πότε ακριβώς θα γίνει η έξαρση του ιού στην χώρα μας. Πιστεύεται όμως πως θα γίνει τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου.