Φανερά ενοχλημένη η Άγκυρα από τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα  την κατηγορεί ότι είναι η ίδια που χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως πολιτικό εργαλείο και επιτρέπει να παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η στήριξη που παρέχει η ΕΕ στην Ελλάδα στην προσπάθεια να σταματήσει τη διέλευση των μεταναστών από τα σύνορα δείχνει ότι οι Ευρώπαίοι επιτρέπουν να παραβλέπονται οι δικοί τους νόμοι και οι δικές τους αξίες.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής τςη ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να μην πηγαίνουν στα σύνορα γιατί «δεν είναι ανοικτά.

Οι ΥΠΕΞ, από το Ζάγκρεμπ όπου συνεδρίασαν, επανέλαβαν ότι καταδικάζουν «τη χρησιμοποίηση από την Τουρκία της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς».

«Αν κάποιος σας πει πως μπορείτε να πάτε στα σύνορα επειδή τα σύνορα είναι ανοικτά και πως μπορείτε να πάτε ελεύθερα στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, αυτό δεν είναι αλήθεια», υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Η δήλωση που ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατά την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ δεν έχει καταφέρει ακόμα να κατανοήσει την εξαιρετική επιβάρυνση που απορρέει από τις προκλήσεις της μετανάστευσης και της ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Τουρκία, καθώς και τις προσπάθειες που κάναμε.

Το να κατηγορεί μια χώρα, η οποία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για τη χρήση του ζητήματος της μετανάστευσης για πολιτικούς σκοπούς αποτελεί πρόσφατη ένδειξη της υποκριτικής προσέγγισης που αντιμετωπίζουμε εδώ και χρόνια. Η ΕΕ είναι αυτή η οποία  πολιτικοποιεί το ζήτημα της μετανάστευσης με αυτή τη δήλωση.

Είναι ατυχές και αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ αντιβαίνει στις δικές της αρχές και αξίες υποστηρίζοντας την Ελλάδα, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και θεωρεί αποδεκτό κάθε είδους κακομεταχείριση για τους αθώους ανθρώπους που φτάνουν στα σύνορά τους.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αδυνατεί ακόμη να περιγράψει τους ανθρώπους, οι οποίοι φτάνουν στα σύνορα της ΕΕ ως άλλες ασφαλείς χώρες και απαιτώντας διεθνή προστασία, ως «πρόσφυγες», αλλά αντίθετα χρησιμοποιεί επιμόνως τον όρο «μετανάστης» για αυτά τα άτομα. Δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και το κεκτημένο της ΕΕ παίζοντας με λόγια.

Τα μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται με τις διεθνείς υποχρεώσεις και να λαμβάνουν αιτήσεις ασύλου μεταναστών / προσφύγων. Ωστόσο, η Ελλάδα, υποστηριζόμενη από την ΕΕ, δήλωσε ότι η αναστολή των αιτήσεων ασύλου αγνοεί τόσο τη διεθνή όσο και τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ. Η ΕΕ, με την τελευταία της δήλωση, έχει θέσει κατά μέρος τις ευρωπαϊκές αξίες και έχει κλείσει τα μάτια της στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου.

Οι παράνομες τακτικές της Ελλάδα απέναντι στους πρόσφυγες έχουν επίσης ανακοινωθεί από αρκετές διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως ο ΟΗΕ και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Καλούμε την ΕΕ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να σέβονται τις ευρωπαϊκές κοινές αξίες και να συμμορφώνονται με την ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ και το κεκτημένο της ΕΕ.

Αντί να ζητάμε από την Τουρκία, είναι πρωτίστως η ΕΕ που πρέπει να εφαρμόσει στο σύνολό της τη δήλωση της 18ης Μαρτίου.