Η Βρετανία, οι Βρετανοί και η Ελληνική Επανάσταση

Ανήμερα την επέτειο της συμπλήρωσης 170 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, συγκεκριμένα στις 26 Μαρτίου 1991, ο τότε βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Τρίσταν Γκάρελ-Τζόουνς έκανε μια ομιλία στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», με θέμα «Βρετανία και Ελλάδα, μια εταιρική σχέση στη δεκαετία του ’90». Επρόκειτο για την καταληκτική εκδήλωση σε μια σειρά έξι ομιλιών με γενικό τίτλο «Βρετανία και Ελλάδα», που συνδιοργανώθηκαν τον χειμώνα και την άνοιξη εκείνης της χρονιάς από «Το Βήμα» και τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Περίπου 3.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τις έξι εκείνες διαλέξεις και πολύ περισσότεροι διάβασαν τα εκτεταμένα αποσπάσματα που δημοσίευε κάθε Κυριακή «Το Βήμα». Δικαιολογημένα, αφού μεταξύ των ομιλητών ήταν άνθρωποι όπως ο καθηγητής Ρίτσαρντ Κλογκ, σήμερα μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», που μίλησε για τις σχέσεις Ελλάδας και Βρετανίας στα χρόνια της Επανάστασης, και ο καθηγητής Ξενοφών Ζολώτας, ο οποίος εκφώνησε μια πολύ ενδιαφέρουσα και περιεκτική ομιλία για τις προοπτικές των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Η συνεργασία ανάμεσα στο «Βήμα» και την Πρεσβεία επαναλήφθηκε με την ίδια επιτυχία το φθινόπωρο του 1995, όταν εννέα βρετανοί ομιλητές έδωσαν διαλέξεις στο Μέγαρο, πάνω στο γενικό θέμα «Το Μέλλον». Εξειδικευμένο κοινό παρακολούθησε μια διάλεξη για το μέλλον της βιοτεχνολογίας στη γεωργία, από τον γενικό διευθυντή της κορυφαίας στον χώρο της εταιρείας Zeneca. Και χρειάστηκε να αρνηθούμε την είσοδο σε δεκάδες Αθηναίους που δεν βρήκαν θέση στο ασφυκτικά γεμάτο Μέγαρο για να ακούσουν την υπέροχη P. D. James να αναρωτιέται, μάλλον περιπαικτικά, «Εχει μέλλον το αστυνομικό μυθιστόρημα;». Και πάλι, όσοι δεν μπόρεσαν να ακούσουν τους ομιλητές, διάβασαν αποσπάσματα από τις ομιλίες τους στις στήλες του «Βήματος».

Καθώς η Ελλάδα με χαρά αλλά και περίσκεψη ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η Βρετανία, όπως σταθερά κάνει από τότε, είναι έτοιμη να μοιραστεί τη χαρά της και να συμμετάσχει στον εορτασμό. Η Βρετανική Πρεσβεία σχεδιάζει ήδη τις δράσεις της για τη συμβολή της στη μεγάλη επέτειο τιμώντας το ένδοξο παρελθόν, επισκοπώντας την πορεία των 200 αυτών χρόνων και ατενίζοντας στο γεμάτο ευκαιρίες και προκλήσεις μέλλον. Και βέβαια μία απ’ αυτές τις δράσεις περιλαμβάνει Το Βήμα, τον παλιό μας φίλο και εταίρο, μια εφημερίδα που έβαλε τη δική της σφραγίδα σε ολόκληρη τη διάρκεια του δεύτερου αιώνα της ύπαρξης του ελληνικού κράτους.

Συνδιοργανώνουμε λοιπόν, για μία ακόμη φορά, μια σειρά διαλέξεων που θα δοθούν στη διάρκεια του 2020 και του 2021 κυρίως στη βρετανική πρεσβευτική κατοικία αλλά και αλλού στην Ελλάδα, με γενικό θέμα «Η Βρετανία, οι Βρετανοί και η Ελληνική Επανάσταση», με τη συμμετοχή διακεκριμένων βρετανών και ελλήνων ομιλητών που θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από το ιδεολογικό και πνευματικό υπόβαθρο του φιλελληνισμού στη Βρετανία μέχρι τον ρόλο της Βρετανίας και των Βρετανών στις πολεμικές επιχειρήσεις, τις ιδέες, τη διπλωματία και τον Τύπο της εποχής εκείνης. Οι ομιλίες θα είναι ανοιχτές στο κοινό και οι φιλόξενες στήλες του Βήματος θα δημοσιεύουν αποσπάσματα από τις ομιλίες ή συνεντεύξεις με τους ομιλητές.

Είμαστε βέβαιοι ότι το κοινό θα αγκαλιάσει με θέρμη τη σειρά των διαλέξεων που θα φωτίσουν πτυχές της μακράς και πάντοτε δυνατής μας σχέσης και ευχαριστούμε «Το Βήμα» που μας στηρίζει για μια ακόμη φορά.

 

Η κυρία Κέιτ Σμιθ είναι πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.