Συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού έχει λάβει η Τουρκία κυρίως όσον αφορά τους ταξιδιώτες από και προς τις πληττόμενες χώρες.
Επιβάτες που ταξιδεύουν σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, το Ιράν και κυρίως η Κίνα έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν και παράλληλα να μεταφέρουν τον ιό στη χώρα καταγωγής τους.
Για αυτό και το υπουργείο Υγείας στην Τουρκία φροντίζει να απολυμάνει συχνά τρένα, μετρό και λεωφορεία.
Στον αγώνα κατά του κορωνοϊού η κυβέρνηση Ερντογάν έχει απαγορεύσει τις πτήσεις προς Ιράν, Ιταλία και Κίνα και δεν επιτρέπεται η είσοδος ούτε στα φορτηγά αεροσκάφη.
Αποτέλεσμα των έγκαιρων μέτρων είναι η μηδενική καταγραφή κρουσμάτων στη γειτονική χώρα. Ωστόσο η μάχη κατά του ιού δεν σταματάει λεπτό.
Οι δήμαρχοι έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους φροντίζοντας να απολυμαίνουν συχνά όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ο δήμαρχος της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε ειδικό καθαρισμό όλης της πόλης.
Φυσικά η Τουρκία δεν είναι στο απυρόβλητο. Με πάνω από 100.000 κρούσματα σε όλο τον κόσμο, καμία χώρα δεν είναι ασφαλής. Αλλά τα μέτρα που έχει λάβει η τουρκική κυβέρνηση έχουν μέχρι στιγμής φανεί αποτελεσματικά καθώς είναι η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή χωρίς επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί:
-Θερμικές κάμερες ελέγχουν όλους τους πολίτες που έρχονται από το εξωτερικό, ειδικά από χώρες της Ασίας και της Ευρώπης
-Έχουν ακυρωθεί οι πτήσεις από πληττόμενες χώρες, δεν πετάει κανένα αεροπλάνο από και προς Ιταλία, Κίνα και Ιράν
-Τα μέσα μαζικής μεταφοράς απολυμαίνονται καθημερινά
-Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε επιφυλακή. Η κυβέρνηση έχει κατασκευάσει πάνω από 20 νέα νοσοκομεία με χωρητικότητα περίπου 100.000 κλινών
– Τα τρόφιμα που καταναλώνονται βασίζονται κυρίως στα λαχανικά. Οι πολίτες δεν τρώνε άγρια ζώα, κατοικίδια, ούτε θαλασσινά όπως γαρίδες, αστακούς και καβούρια.